Direct naar paginainhoud

Zelfbeheer

Bij zelfbeheer zorgen bewoners samen voor een stukje gemeentegrond waar ze iets extra’s doen voor de buurt. De grond blijft openbare ruimte en is voor iedereen te gebruiken, maar het ziet er gezellig uit. Er zijn een aantal spelregels.

Veel Almeerders zijn niet alleen graag bezig in hun tuin, maar ook in hun buurt. Ze maken sfeer met mooie bloemen, een buurtbankje en op veel andere manieren. Dit kan door ‘zelfbeheer’.

Omdat bewoners samenwerken aan zelfbeheer, verbindt het buurtgenoten met elkaar. De  bewoners zijn samen voor het beheer verantwoordelijk. De gemeente onderhoudt dit stuk grond niet meer. Een wijkregisseur kan altijd ondersteunen en als het nodig is dingen met de gemeente regelen.

Hoe werkt zelfbeheer

 1. Je hebt een idee voor jouw buurt. Kan van alles zijn.
 2. Je belt 14 036 (van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur). Zo kom je in contact met de wijkregisseur in jouw wijk. De wijkregisseur werkt vanuit de gemeente in jouw wijk en kun je vragen stellen over de openbare ruimte en zelfbeheer.
 3. De wijkregisseur is benieuwd naar je plan. Je legt alles uit en vertelt welke buurtgenoten er mee willen doen.
 4. Na het gesprek gaat de wijkregisseur overleggen binnen de gemeente. We kijken of er plannen zijn voor het door jou gekozen stukje grond. Ook kunnen er kabels en leidingen onder de grond zitten of andere dingen met het stuk grond zijn. Zo kijken we of de grond vrij en beschikbaar is. Houd er rekening mee dat dit niet altijd zo is. Soms gaan daardoor heel goede ideeën helaas niet door.
 5. Krijg je groen licht, dan kan jullie plan doorgaan. Samen met de wijkregisseur maken jullie afspraken en leggen jullie deze vast.
 6. Je gaat aan de slag met je buurtgenoten. Hoe het proces gaat lopen, wat jullie zelf doen en waar de gemeente bij helpt dat bespreek je allemaal met de wijkregisseur.

Spelregels zelfbeheer

Voor het zelfbeheer gelden een paar spelregels:

 • Het idee en uitvoering wordt door meerdere buurtgenoten gedragen en uitgevoerd.
 • Het gebied is voor iedereen toegankelijk.
 • Objecten als, brandkranen, doorspuitputten, rioolputten etc. moeten zichtbaar en bereikbaar blijven.
 • Elk jaar evalueren de bewoners en de wijkregisseur het zelfbeheer.
 • Als er kabels en leidingen onder de grond zitten planten we geen bomen of diepwortelende planten.

Hoe het betaald wordt

Bij zelfbeheer nemen de initiatiefnemers het voortouw in het aanschrijven van fondsen, zoeken van sponsoren of het starten van een crowdfunding. Vaak zijn er ook mogelijkheden voor het aanvragen van wijkbudget. Soms is er een budget voor bewonerswensen beschikbaar. Dit kun je allemaal overleggen met de wijkregisseur.

Voorbeelden van zelfbeheer

Het meest voorkomende zelfbeheer is een groenstrook die omwonenden met elkaar inrichten. Bewoners planten dan bijvoorbeeld bomentuintjes of bijenlinten. Soms verbouwen ze er voedsel. Ook zien we buurtontmoetingsplekken en gedeelde plantsoentjes die bewoners samen onderhouden. Wijkregisseurs staan altijd open voor nieuwe of andere ideeën en denken graag met je mee.

Hulp en begeleiding

Is je zelfbeheeridee goedgekeurd, dan kun je aan de slag. De wijkregisseur wil jou en je buren altijd helpen of meedenken met jullie plan. In sommige gevallen kan er gereedschap beschikbaar worden gesteld voor de zelfbeheer activiteiten. Dit gereedschap delen we wel met verschillende (zelfbeheer-)activiteiten.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening