Bij zelfbeheer zorgen bewoners samen voor een stukje gemeentegrond waar ze iets extra’s doen voor de buurt. De grond blijft openbare ruimte en is voor iedereen te gebruiken, maar het ziet er gezellig uit. Er zijn een aantal spelregels.
Veel Almeerders zijn niet alleen graag bezig in hun tuin, maar ook in hun buurt. Ze maken sfeer met mooie bloemen, een buurtbankje en op veel andere manieren. Dit kan door ‘zelfbeheer’.
Omdat bewoners samenwerken aan zelfbeheer, verbindt het buurtgenoten met elkaar. De bewoners zijn samen voor het beheer verantwoordelijk. De gemeente onderhoudt dit stuk grond niet meer. Een wijkregisseur kan altijd ondersteunen en als het nodig is dingen met de gemeente regelen.
Voor het zelfbeheer gelden een paar spelregels:
Bij zelfbeheer nemen de initiatiefnemers het voortouw in het aanschrijven van fondsen, zoeken van sponsoren of het starten van een crowdfunding. Vaak zijn er ook mogelijkheden voor het aanvragen van wijkbudget. Soms is er een budget voor bewonerswensen beschikbaar. Dit kun je allemaal overleggen met de wijkregisseur.
Het meest voorkomende zelfbeheer is een groenstrook die omwonenden met elkaar inrichten. Bewoners planten dan bijvoorbeeld bomentuintjes of bijenlinten. Soms verbouwen ze er voedsel. Ook zien we buurtontmoetingsplekken en gedeelde plantsoentjes die bewoners samen onderhouden. Wijkregisseurs staan altijd open voor nieuwe of andere ideeën en denken graag met je mee.
Is je zelfbeheeridee goedgekeurd, dan kun je aan de slag. De wijkregisseur wil jou en je buren altijd helpen of meedenken met jullie plan. In sommige gevallen kan er gereedschap beschikbaar worden gesteld voor de zelfbeheer activiteiten. Dit gereedschap delen we wel met verschillende (zelfbeheer-)activiteiten.