Direct naar paginainhoud
menu

Uw verlies is een ingrijpende, verdrietige gebeurtenis. Wij proberen u daarom bij de administratieve kant hiervan zo goed mogelijk te helpen. 

Wanneer uw kindje levenloos is geboren doet u aangifte in de gemeente waar uw kind is geboren. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt dan een ‘akte van geboorte (levenloos)’ op. Dit doet u voor de begrafenis of de crematie.

Lees meer over aangifte doen op Rijksoverheid.nl.

Aangifte doen in Almere

Om u zorgvuldig te woord te kunnen staan, adviseren wij u om telefonisch een afspraak met ons te maken. U kunt bellen met 14 036. U kunt ook Direct een afspraak maken. Wij hebben een aparte spreekruimte beschikbaar. 

U neemt mee

 • een geldig identiteitsbewijs van degene die aangifte doet
 • een verklaring van overlijden, afgegeven door de behandelend arts
 • de B-enveloppe met daarin gegevens van de arts over uw levenloos geboren kindje
 • als de geboorte in het buitenland heeft plaatsgevonden neemt u een afschrift van de akte mee, indien nodig vertaald door een beëdigde vertaler en voorzien van legalisatie. Lees meer over legalisatie/apostille op Rijksoverheid.nl.
 • Als u uw kindje wilt laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP) kunt u een verzoek indienen als u in de gemeente Almere woont. Vul het formulier in om het verzoek in te dienen en neem deze mee op uw afspraak. Zowel u als uw partner moeten ieder apart een verzoek indienen. U kunt ook het ingevulde formulier van uw partner samen met een kopie van zijn/haar legitimatiebewijs meenemen. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina. 

Wie mogen aangifte doen?

 • één van de ouders
 • een begrafenisondernemer
 • iemand die bij de geboorte aanwezig was, bijvoorbeeld een vriend of familielid
 • medewerkers van het ziekenhuis

Wanneer doet u aangifte?

Voordat de begrafenis of crematie plaatsvindt doet u aangifte van een levenloze geboorte of de geboorte en overlijden van uw kindje.

Begraven of cremeren

Om uw kindje te kunnen begraven of cremeren hebt u toestemming (verlof)  van de gemeente nodig. Dit verlof krijgt u direct bij de aangifte van overlijden van uw kindje. Wanneer de zwangerschap minder dan 24 weken was en uw kindje niet of minder dan 24 uur geleefd heeft is een verlof wettelijk niet verplicht. Het is wel mogelijk om in zo’n situatie een verlof van de gemeente te krijgen. Bij de aangifte neemt u het volgende mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • verklaring van de arts van het overlijden uw kindje

Het is ook mogelijk om uw kindje bij te laten schrijven in uw trouwboekje. Neem tijdens de aangifte uw trouwboekje mee.

Uw kindje is overleden na zwangerschap van minder dan 24 weken

Als uw kindje levenloos geboren is na een zwangerschap van minder dan 24 weken, kunt u ook aangifte van geboorte en overlijden doen. Dit is echter niet verplicht. U mag als ouder zelf uw kindje in uw trouwboekje bijschrijven. U hoeft hiervoor niet naar Burgerzaken te komen. U kunt uw kindje begraven of cremeren. De beheerder van de begraafplaats of het crematorium heeft hiervoor een verklaring nodig van een arts waaruit blijkt dat uw kindje overleden is na zwangerschap van minder dan 24 weken.

Uw kindje is lang geleden levenloos geboren

Als er toen geen aangifte is gedaan, dan kunt u dit alsnog doen. Is uw kindje geboren in Almere? Neem dan contact op met ons Klant Contact Centrum via telefoonnummer 14 036. We gaan dan na of er misschien toch al een akte bestaat of wat er in uw situatie moet gebeuren om die alsnog op te maken.

Geen voornamen in de akte

Het kan gebeuren dat er in de akte van uw lang geleden (levenloos) geboren kindje geen voornamen zijn opgenomen. In sommige gevallen kunnen wij de akte aanpassen. In de Basisregistratie Personen (BRP) kunnen wij de voornamen altijd opnemen. Wij informeren u hier graag over op afspraak, aan de balie van burgerzaken. 

Uw kindje heeft kort geleefd

U doet aangifte van geboorte in de gemeente waar uw kindje is geboren. Is uw kindje in dezelfde gemeente overleden dan doet u daar ook de aangifte van overlijden. Als uw kindje in een andere gemeente is overleden, dan doet u de aangifte van overlijden daar.

Vlinderveld Almere

Het Vlinderveld in Almere is voor ouders die na een zwangerschap hun vroeggeboren kindje verloren hebben. Tot en met 24 weken kunt u hier uw kindje wat is overleden laten cremeren of begraven. Lees voor meer informatie verder op de website van Yarden.

Meer informatie

Alle informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Registratie levenloos geboren kindje

Per 3 februari 2019 is het voor u als ouders mogelijk om uw levenloos geboren kindje te laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Ook kunnen eerdere levenloos geboren kinderen geregistreerd worden. Met deze registratie wordt uw kindje zichtbaar via MijnOverheid en op het uittreksel van de BRP. Naast de ouder(s) heeft alleen de ambtenaar van de burgerlijke stand inzage in deze registratie.

Hoe werkt het?

U kunt op afspraak een verzoek voor registratie indienen. Dit kan zowel online als telefonisch via 14 036. Het registreren van gegevens in de BRP is gratis. 

U als ouder moet zelf een verzoek indienen. U kunt dit niet voor uw partner doen of voor iemand anders. Voordat wij uw kindje kunnen registreren moet er een akte zijn opgemaakt door de gemeente waar uw kindje is geboren. Heeft u geen akte laten opmaken of weet u het niet zeker? Neem dan contact op met de gemeente waar uw kindje is geboren.

Meenemen

 • Een geldig legitimatiebewijs (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart)
 • Een afschrift van de 'akte levenloos geboren kind'of de 'akte van geboorte (levenloos)'. Dit geldt alleen als uw kindje in Nederland is geboren en u een afschrift heeft.
Wat vindt u van onze website?