Direct naar paginainhoud

Oranje Huis

Een Oranje Huis is een blijf-van-m’n-lijf-huis nieuwe stijl. Nieuw is dat het probleem van huiselijk geweld niet langer wordt verstopt op een geheime locatie. Een Oranje Huis is zichtbaar en herkenbaar. Er is hulp voor alle gezinsleden. Het doel is niet per se het beëindigen van relaties, maar juist het stoppen van geweld.

Bij opvang in een Oranje Huis kunnen vrouwen en kinderen in contact blijven met vrienden en familie en hun weerbaarheid vergroten. In Alkmaar en Amsterdam zijn al ervaringen opgedaan met deze aanpak en is gebleken dat het goed werkt. De ervaring leert dat omwonenden weinig merken van de komst van een Oranje Huis.

De vestiging in Almere Poort is niet alleen bedoeld voor Almeerders die te maken hebben met huiselijk geweld. Het Oranje Huis helpt straks ook inwoners uit andere Flevolandse gemeenten, uit Gooi en Vechtstreek en waar nodig uit andere delen van het land. 

Het Oranje Huis staat op de hoek van de Zwedenstraat en de Noorwegenkade in Almere Poort (Europakwartier West).

Het Oranje Huis is begin juli 2017 opgeleverd en inmiddels in gebruik genomen door de Blijf Groep. In het pand is plek voor twee noodbedden, tien crisisopvangplaatsen en vijftien plaatsen voor begeleid wonen. In oktober 2017 is het pand officieel geopend voor genodigden.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening