Direct naar paginainhoud

School & stage

Studiekeuze, kosten, hulp en studeren met een beperking

School en mogelijk een stagelopen zijn heel belangrijk. Weet jij al wat je leuk vindt om te doen en waar je goed in bent? Soms is het lastig een keuze te maken. Bekijk de pagina van Jong in Almere. Hier vind je allerlei tips over studiekeuzes, vervolgopleidingen en wat als je niet kunt kiezen. 

Hoe betaal ik mijn school(spullen) en studie?

Voor vragen over kosten voor school en studie kun je terecht op de website van DUO. Hier vind je allerlei informatie over bijvoorbeeld studiefinanciering, aanvullende beurs of toelage en het lenen van geld. Daarnaast staat er meer informatie over het studeren als jonge alleenstaande vader of moeder. Zo kun je extra geld krijgen als je naast je opleiding een kind verzorgt.

Stage

Door stage te lopen doe je kennis en ervaring op van het werk waarvoor jij leert. Ook merk je tijdens een stage of je het werk leuk vindt. Het grote voordeel van stagelopen is: fouten maken mag. Heb jij hulp nodig bij het vinden van een stage? Op Jong in Almere lees je meer daarover en over stagelopen in het algemeen.
Bedrijven zijn niet verplicht om een stagevergoeding te geven. Veel bedrijven doen dit wel. Vraag ernaar bij jouw stagebedrijf.

Studeren met een beperking

Dan kun je misschien een toeslag (extra geld) krijgen. De individuele studietoeslag is bedoeld voor mensen die een opleiding volgen, en door een arbeidshandicap niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen. Meer informatie over studietoeslag voor mensen met een handicap of beperking.

Geen baan, geen school en ook geen diploma?

RMC kan je in contact brengen met de juiste mensen en instanties om (weer) met school te beginnen. Of voor het vinden van een baan. Hulp van de RMC is gratis. Ze gaan met je in gesprek over jouw mogelijkheden. 

Je mag altijd naar het RMC. Ook als je langere tijd niet meer naar school bent geweest. Een afspraak maken kan op twee manieren: 

  • Je stuurt een mail naar leerplicht-rmc@almere.nl waarbij je schrijft dat je een afspraak wilt maken met een RMC-consulent. Geef je gegevens door zodat ze je terug kunnen bellen.
  • Bel voor een afspraak naar 14 036 en vraag naar een RMC-consulent.

RMC staat voor Regionale Meld- en Coördinatiefunctie Voortijdig Schoolverlaten.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening