Wie wil bouwen, verbouwen of iets anders aan de omgeving wil veranderen heeft vaak een vergunning nodig. Bijvoorbeeld voor het (ver)bouwen van een woning, het bouwen van een bedrijfspand of het plaatsen van een beschoeiing.
In sommige gevallen heb je geen vergunning nodig. Dan is (ver)bouwen vergunningsvrij. Je kunt uitzoeken of je een vergunning nodig hebt met de Vergunningscheck.
In de wet staat hoelang de gemeente heeft om een aanvraag te behandelen (de beslistermijn). Er zijn 2 beslistermijnen: de reguliere procedure en de uitgebreide procedure. De reguliere duurt maximaal 8 weken en kan 1 keer met 6 weken worden verlengd. De uitgebreide procedure duurt maximaal 6 maanden en kan ook 1 keer met 6 weken worden verlengd.
De procedure begint zodra de aanvraag is ingestuurd in het Omgevingsloket. We informeren je daarna over de verdere procedure, de beslistermijn en over de mogelijkheden van bezwaar en beroep. Dit kan zowel schriftelijk zijn als via de e-mail.
Na het insturen krijg je een ontvangstbevestiging. Je kunt ook een kopie van je aanvraag als pdf downloaden in het Omgevingsloket.
Heb je vóór 1 januari 2024 een aanvraag voor omgevingsvergunning ingeleverd via het Omgevingsloket online (OLO)? Vanaf 1 juli 2024 is het OLO niet meer beschikbaar. Aanvullingen op een aanvraag lever je vanaf nu in via het nieuwe Omgevingsloket. Hoe je dat doet, lees je in deze handleiding op de pagina Indienen aanvullingen aanvraag Omgevingsloket.
Je moet bijlagen insturen. Die staan in de Omgevingsregeling, het Omgevingsplan en het Besluit bouwwerken leefomgeving. Als je de aanvraag doet via het Omgevingsloket lees je welke bijlagen verplicht zijn. Je aanvraag is compleet wanneer je alle wettelijke verplichte bijlagen meestuurt.
Als je aanvraag niet compleet is, informeren we je hierover. Je kunt dan de gegevens die ontbreken opsturen. We geven aan hoeveel tijd je daarvoor hebt. Daardoor wordt de periode waarin wij een beslissing nemen ook langer. Lever je te laat of te weinig gegevens aan, dan kan de gemeente je aanvraag niet behandelen.
Een bedrijf kan een aanvraag doen voor een andere persoon of voor een ander bedrijf.
Wil je meer informatie? Neem telefonisch contact op met het KCC via 14 036. Of maak een afspraak met een medewerker van Vergunningen, Toezicht & Handhaving.
Op 1 juli 2024 stopt het OLO. Het indienen van aanvullingen via OLO is dan niet meer mogelijk. Zijn er initiatiefnemers die ook na 1 juli 2024 aanvullingen willen indienen? Dan kan dit op 2 manieren:
Deze formulieren komen beschikbaar in het nieuwe Omgevingsloket op 1 juli 2024. Meer informatie hierover vind je op de pagina Aanvullingen doen op een OLO-aanvraag.