Direct naar paginainhoud

Buitengewone Buitenaren 2018

Professional

Anna Wignand is begeleider bij Triade in de Stripheldenbuurt en heeft met bewoner Ans een moestuin. Zij zijn één van de eerste moestuinders en het mooie ervan is dat er, naast de fysieke oogst, veel meer geoogst wordt door Anna, namelijk rust en ruimte in het hoofd van kwetsbare bewoners van Almere Buiten. Daarnaast is Anna goed in verbinden, vrijwilligers werven en behouden. Zij heeft de ondankbare taak op zich genomen om de wachtlijst te beheren en moestuinders aan te spreken op het onvoldoende onderhouden van hun tuin. Inmiddels heeft zij, samen met Hillie Wolters ook nog eens de coördinatie van het Archeologisch Dorp voor haar rekening genomen. Beide hebben zich verdiept in de Midden Steentijd en daarvoor zelfs gekampeerd in het prehistorisch dorp tijdens de Swifterkampdagen in Lelystad.

Bewoners

Herma Noordijke was dit jaar samen met nog een bewoonster Janneke Verlaat  voor het Eilandenfestival 2017 de trekker van het evenement “Het Eilandenfestival” (Burendag). Herma is al jaren betrokken is bij de diverse evenementen en of activiteiten in de wijk. Zij werkt soms ook samen met Doenersdreef Zorginstelling en met de school de Archipel. Vorig jaar ontpopte zij zich ook al als een betrokken wijkbewoonster die wilde participeren in het evenement.  De samenwerking en communicatie met de professionals en naar de andere partners toe was transparant, flexibel en professioneel. En het is aangenaam om met haar te werken. Zij toonde zich ook altijd betrokken en hield het proces bij het organiseren van dit evenement goed in de gaten. 

Arie Jongejan was in aanvang vooral een moestuinder-van-de-koude-grond die andere tuinders gevraagd of ongevraagd ongezouten advies gaf. Sinds zijn pensionering en door meer betrokken te worden in het gedachtegoed van Zamen Zenit, is hij veel meer gaan betekenen voor Zenit. Zijn eerste daad was de prachtige bloemenzee tegen de Ontmoetingsheuvel in 2016, daarnaast geeft hij adviezen, denkt mee en helpt mee organiseren. Dit jaar heeft hij de Natuurwerkdag georganiseerd ism Landschapsbeheer. Inmiddels is hij coördinator van de gemeenschappelijke moestuin tegen de Ontmoetingsheuvel en zorgt ervoor dat er tijdens de Beleef Zenit dagen gegeten kan worden van Zenit-oogst (gepofte aardappelen en gegrilde maiskolven).

Caroline in ’t Veld zet zich Almerebreed in voor diverse doelgroepen en brengt verbinding door middel van muziek, samen schrijven en maken. Zij verbindt hiermee ook diverse doelgroepen. Ook organiseerde zij dit jaar het eerste Prikkels taalpodium, een cultureel buitenevenement bij Suburbia/de Stadsboerderij. Begin 2017 pakten Cora en ik het idee op van de Dutch Sing-a-long naar Amsterdams voorbeeld. Onze (organisatie) zoektocht naar een geschikte muzikaal begeleider bracht ons een zeer gemotiveerde en enthousiaste Caroline. Het komende jaar gaat de Dutch Sing-a-long uitbreiden naar andere stadsdelen.

Fatima Belhaj Lamrani helpt ontzettend veel mensen, vaak maakt zij het verschil. Dat doet ze door maatje te zijn van vluchtelingen/statushouders, vertalingen te verzorgen, maar ook bewoners van Almere Buiten die bijv de taal niet goed beheersen, die weinig te besteden hebben, speelt taxi indien nodig etc. Fatima is moslima, maar dat laat haar niet weerhouden om Christenen in contact te brengen met de kerk of parochianen etc. Fatima maakt geen verschil in religie, maar geeft om ménsen die hulp nodig hebben.

Barbie van der Neut is de zelfbenoemde wijkpostbode van de Molenbuurt. Barbie brengt kaartjes rond naar mensen die zij niet persoonlijk kent om te laten weten dat er iemand is die aan hun denkt. Daarnaast is Barbie ook Buurtambassadeur van de Molenbuurt. Als Buurtambassadeur heet zij nieuwe bewoners welkom en brengt zij een bezoekje bij leuke en minder leuke gebeurtenissen om een hart onder de riem te steken. Ook is Barbie betrokken bij de organisatie van de Buurtbabbels. Tijdens deze avonden komen bewoners bij elkaar om samen initiatieven op te pakken. Ze heeft veel leuke ideeën en deelt dit graag met anderen. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk en daardoor bereikt ze veel personen. Alles wat ze doet, doet ze met vol enthousiasme en passie en dat maakt haar een geweldige aanwinst in de Molenbuurt!

Johan Smits is vlak voor de zomer van 2016 in Almere Buiten neergestreken, of liever gezegd: neergestort! Hij stortte zich letterlijk in het stadsdeel. Binnen een paar maanden liep hij rond op Zenit, hielp tuinders met hoe ze permacultuur konden toepassen op hun tuin en heeft uiteindelijk één van de mooiste ecotuinen op Zenit. Maar daar bleef het niet bij, hij organiseerde NL DOET, ondersteunde het bestuur en besloot ook nog eens algemeen beheerder te worden van het gebied en coördinator van het Voedselbos op Zenit. Hij heeft het initiatief genomen om bij overschotten af en toe bij onze Kwintesburen een Zenit-kratje groenten langs te brengen.

Hillie Wolters wilde dolgraag een tuin op Zenit, maar die waren destijds nog niet beschikbaar. Ondanks dat heeft zij direct de handen uit de mouwen gestoken en heeft de gemeenschappelijke tuin tegen de ontmoetingsheuvel omgetoverd tot een waar plukparadijs. Mede door haar genieten we tijdens de Beleef Zenit dagen van gepofte aardappelen en gegrilde maiskolven. Inmiddels is zij, samen met Anna Wignand, enthousiast coördinator van het Archeologisch Dorp op Zenit. Zij hebben prachtige plannen om dit nog mooier te maken dan het al is!

Leo Rocourt is/was heel actief voor woningbouwvereniging Ymere en in zijn flat waar hij nu woont is hij ook actief met allerlei zaken om de omgeving leefbaar(der) te maken. Zijn inzet voor de bewonerscommissie als juridisch adviseur Huurders recht en het Huurrecht. Hij schrijft ook al jaren de Nieuwsbrief voor de huurders. Hij zet zich in al jaren in (2007) voor de bewoners betreft de WMO 2015 en inzake het vervoer van Salders en Valys.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening