Direct naar paginainhoud

Erkenning kind

Het is verstandig om jouw kind vóór de geboorte te erkennen. Maak hiervoor online een afspraak. Je kunt jouw kind erkennen voor de geboorte, tijdens de aangifte van geboorte of op een later moment. 

Bel 14 036 voor een afspraak als de erkenner, moeder en/of het kind in het buitenland geboren is of woont (buitenlands recht).

Kind erkennen

Heb of krijg je een kind? En ben je niet getrouwd of hebt je geen geregistreerd partnerschap met de moeder? Of ben je de duomoeder? Dan kun je jouw kind erkennen. 

Op de website van Rijksoverheid lees je wat het betekent als je jouw kind erkent.

Je kunt je kind erkennen voor de geboorte, tijdens de aangifte of op een later moment. Regel je dit voor de geboorte? Dan heeft jouw kind vanaf de geboorte wettelijk meteen een vader of een duomoeder. 

 • Tijdens de zwangerschap kan dit in elke gemeente van Nederland.  
 • Bij de geboorteaangifte moet dit in de gemeente waar het kind geboren is. 
 • Na de geboorteaangifte kan dit in elke gemeente van Nederland.  

Nederlandse nationaliteit

Als de erkenner, de moeder en het kind alle drie de Nederlandse nationaliteit hebben, kun je online een afspraak maken.

Niet-Nederlandse nationaliteit

Als de erkenner, de moeder en/of het kind

 • in het buitenland is geboren of
 • niet in Nederland woont of
 • nog maar kort in Nederland woont

moet je contact opnemen via telefoonnummer 14 036. Er zijn misschien meer documenten nodig. Je krijgt dan advies op maat. 

Houd rekening met een wachttijd van 3 maanden voor het maken van een afspraak.

Erkenning van kinderen boven de 12 jaar

Is jouw kind ouder dan 12 jaar en wil je het erkennen. Neem naast de moeder ook jouw kind mee naar de afspraak. Het kind zelf heeft ook een geldig identiteitsbewijs nodig.

Een kind dat ouder is dan 16 jaar oud moet met de erkenner meekomen naar de afspraak. De moeder hoeft niet in te stemmen. Kinderen vanaf 16 jaar mogen zelf aangeven welke achternaam zij willen na de erkenning. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.

Meenemen naar de afspraak

 • Geldig identiteitsbewijs van de erkenner (persoonlijk aanwezig).
 • Geldig identiteitsbewijs van de moeder (of een kopie hiervan als zij niet persoonlijk aanwezig is; dit kan alleen bij het tweede of volgende kind).
 • Schriftelijke toestemming van de moeder voor de erkenning (als zij niet persoonlijk aanwezig is; dit kan alleen bij het tweede of volgende kind).
 • Is jouw kind ouder dan 12 jaar en wil je het erkennen? Neem dan ook het kind maar naar de afspraak. Het kind heeft ook een geldig identiteitsbewijs nodig.
 • Documenten volgens ons advies op maat. Zie Erkenner, moeder en/of kind woont in het buitenland of is daar geboren

Gezag

Je spreekt bij de erkenning ook meteen af of je allebei het gezag over het kind krijgt of alleen de moeder. Je kunt deze keuze later niet meer bij ons aanpassen. Dit doe je dan via het gezagsregister of bij de rechtbank. Op de website van Rijksoverheid lees je wat gezag betekent.

Erkende je jouw kind vóór 1 januari 2023 en wil je alsnog dat beide ouders het gezag krijgen? Lees hoe je het gezag alsnog regelt.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening