Welke achternaam krijgt het kind bij een nieuwe partner?
Heb je een kind uit een vorige relatie en krijg je met jouw nieuwe partner een kind? Dan hoeft dit kind niet dezelfde naam te krijgen als zijn halfbroer(s) of halfzus(sen). Dit is omdat het juridisch gezien niet om een kind van dezelfde ouders gaat.
Krijg je met jouw nieuwe partner meer kinderen? Dan geldt de eenheid van naam weer wel. Alle kinderen die jij en jouw nieuwe partner krijgen, moeten dezelfde achternaam hebben.
Welke achternaam kan ik kiezen bij adoptie?
Als je een kind in Nederland adopteert, kun je kiezen voor de achternaam van een van jullie beiden. Voorwaarde is wel dat het jouw eerste kind is. Is dit niet het geval? Dan krijgt het kind dezelfde naam als jouw andere kinderen. Het verzoek voor een naamskeuze doe je tegelijk met het verzoekschrift tot adoptie.
Welke naam krijgt een kind dat bij adoptie of erkenning 16 jaar of ouder is?
Wanneer het kind bij de adoptie of erkenning 16 jaar of ouder is, mag het zelf zijn achternaam kiezen.
Kunnen wij de achternaam van ons kind nog aanpassen als we trouwen/een geregistreerd partnerschap aangaan?
Ja, sinds 1 maart 2009 is het voor ouders mogelijk om ter gelegenheid van hun huwelijk of geregistreerd partnerschap terug te komen op de achternaam die je eerder bij de erkenning van jouw kind(eren) gekozen hebt.
Geef dit door bij jouw melding van jouw voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap.
Ga je in een andere gemeente trouwen/uw partnerschap registreren? Maak dan vóór de huwelijksvoltrekking/registratie partnerschap een afspraak om dit te regelen. Kies voor de afspraak 'Informatie over naamswijziging'.
Het is niet mogelijk op de achternaam terug te komen als je een geregistreerd partnerschap omzet in een huwelijk.