In Almere genieten inwoners van hun (huis)dieren en van de dieren die bij ons in het wild leven. Soms ervaren inwoners overlast van dieren. Denk aan mieren die je huis binnenkomen of ratten die in je schuur verblijven. Hieronder lees je in welke gevallen de gemeente actie onderneemt, maar ook wat je hier zelf aan kunt doen.
Ratten komen af op (zwerf)vuil en voedsel. Zolang dit voor hen beschikbaar is zal het aantal ratten toenemen. Ruim afval dus goed op, in een schone omgeving verdwijnen ratten vanzelf.
Heb je erg veel last van ratten? Bel dan naar 14 036 of doe een Melding Openbare Ruimte. We denken graag mee over een mogelijke oplossing.
Muskus- of beverratten kunnen dijken en kades beschadigen. Ga naar het Waterschap Zuiderzeeland als je hierover een melding wilt doen.
In Almere is het mediterraan draaigatje al gezien in een aantal wijken. Draaigatjes lijken op de ‘gewone’ mier, maar bij het graven verplaatsen ze veel meer zand. Hierdoor verzakken straatstenen en tuinmuurtjes. Deze miersoort komt met planten mee vanuit landen rond de Middellandse Zee en is zo in Nederland terechtgekomen. Het draaigatje is lastig aan te pakken. Het afgelopen jaar hebben wij in de Stripheldenbuurt een proef gedaan en is de soort verdwenen. De komende tijd houden we in de gaten of het draaigatje daar inderdaad niet meer voorkomt. We werken hiervoor samen met een ecoloog van EIS Kenniscentrum Insecten.
Het draaigatje is kleiner dan de ‘gewone’ mier, maar leeft in grotere aantallen. Van het zand dat hij uitgraaft maakt hij kratertjes, zoals te zien op foto 1. Je kunt het draaigatje ook herkennen aan de lange rij werksters die allemaal achter elkaar dezelfde route volgen.
Het draaigatje leeft in grote kolonies. In de buurt van een kolonie zijn veel bladluizen. Het draaigatje beschermt de bladluizen tegen andere insecten en melkt ze voor de zoete honingdauw. Hij kan ook het huis binnentrekken voor voedsel en warmte.
Soms ervaren mensen overlast van hommels, bijen of wespen. Over het algemeen zijn deze insecten ongevaarlijk en belangrijk voor de natuur. Ze bestuiven bloemen en wespen eten andere insecten zoals vliegen en muggen. Ook ruimen wespen dode dieren op in de natuur. De gemeente grijpt daarom alleen in als wespen op gemeentegrond een gevaar opleveren voor mensen. We plaatsen bijvoorbeeld een afzetting bij een wespennest of laten het nest verplaatsen. Daardoor kunnen de wespen verder leven. Een melding maken van een wespennest kan met een Melding Openbare Ruimte of door te bellen met 14 036.
Voor de meeste mensen zijn bijen, hommels en wespen hetzelfde. Ze lijken allemaal op elkaar. Maar als je ze goed bekijkt zijn er grote verschillen, zowel in uiterlijk als in leefwijze. Om te bepalen wat je kan doen is het belangrijk om ze uit elkaar te kunnen halen. Hieronder zie je per soort waar je ze aan kan herkennen en wat je eraan kunt doen.
Er zijn verschillende soorten hommels. Ze zijn allemaal herkenbaar aan hun vrij ‘dikke’ formaat en dikke, warme vacht (zie foto). Ze kunnen luidruchtig zoemen en gaan van bloem tot bloem. In menseneten hebben ze geen interesse. Hommels maken kleine nesten in holletjes, vogelhuisjes of onder de grond. Na de zomer sterft het hele nest weer, op de nieuwe koninginnen na. Die zoeken een veilige plek voor de winter en beginnen de lente erna op hun beurt met een nestje.
In het voorjaar komen veel wilde bijensoorten (zoals zandbijen en metselbijen) uit hun poppen. Bijvoorbeeld uit ronde openingen in een bijenhotel of andere kleine kiertjes (zie foto). Ze leven alleen. Vaak zie je niet meer dan een handvol (tot een stuk of 20) bijen bij elkaar. Wilde bijen hebben geen interesse in zoetigheid en zijn ook niet agressief. Wilde bijen vormen geen ‘bal’ aan een tak (zoals honingbijen), maar keren steeds terug naar een kier of nestje.
Honingbijen zijn leerbruin tot zwart en dus niet zo geel als wespen. Daarnaast kunnen honingbijen, in tegenstelling tot wilde bijen, een bijenzwerm vormen. Een bijenzwerm is een verschijnsel waarbij een volk bijen zich splitst en een deel van het volk een nieuw bestaan op gaat bouwen op een andere plaats. Als de zwerm ontstaat zijn er even duizenden bijen zichtbaar. Zolang die andere plaats nog niet is gevonden wachten de bijen als een soort ‘hangende bal’ aan een tak (zie foto) of ander voorwerp. De zwerm heeft eten voor 3 dagen bij zich en kan dus even blijven hangen. Wanneer speciale speurbijen een nieuwe plek hebben gevonden, vertrekt de zwerm weer.
Wespen zijn geel-zwart van kleur. Wespen bezoeken bloemen op zoek naar nectar en helpen zo mee aan de bestuiving. Ze komen later in de zomer graag af op voedsel en zoetigheid. Wespen zijn voornamelijk vleeseters. Zo ruimen ze dode dieren op in de natuur en sommige soorten zoemen ook graag rond ons eten.
Als je afstand houdt van wespennesten en wespen niet bedreigt door bijvoorbeeld om je heen te slaan, is er niks aan de hand. Wespen maken hun nest van een soort papier dat ze kauwen uit onder meer stukken hout. De nesten zijn pas aan het einde van de zomer de uiteindelijke grootte. Ze hebben meestal de vorm van een bal. Nesten van alle soorten wespen die in Nederland voorkomen sterven aan het eind van de zomer of in de herfst uit.
Hommels kun je het best met rust laten. Ze zijn belangrijk voor je tuin en voor de natuur; ze komen niet op je eten af en zijn ongevaarlijk. Hommelnesten worden nooit gigantisch groot, maar kunnen op warme dagen wel redelijk actief zijn. Na de zomer sterft het nest. Eventueel kun je de plek daarna dichtstorten of op een andere manier afsluiten voor hommels.
Wilde bijen kun je het best met rust laten. Ze zijn belangrijk voor je tuin en voor de natuur; ze komen niet op je eten af en ze kunnen niet steken. Deze bijen leven alleen (soms wel met meerderen in de buurt van elkaar) en vormen dus geen groot nest.
Het lijkt misschien gevaarlijk, maar dat is het zeker niet. Imkers zijn blij met zwermen van de honingbij, want uit een zwerm kan een mooi nieuw volk honingbijen groeien. In Almere zijn verschillende imkers actief die zwermen komen ophalen. Zie je een zwerm? Neem dan contact op via almere.bijenhouders.nl
Het is niet altijd nodig om een wespennest te laten verwijderen. Mocht verwijdering toch nodig zijn kies dan bij voorkeur voor een natuurvriendelijke optie. Informatie is te vinden op wespenstichting.nl. Een wespennest op gemeentegrond dat gevaar voor mensen oplevert kan je melden via een Melding Openbare Ruimte.
Afgelopen jaren zijn in Almere diverse keren Aziatische tijgermuggen aangetroffen. De Aziatische tijgermug kan infectieziekten overdragen, maar dit is in Nederland is dit nog niet voorgekomen. De kans daarop wordt ook zeer klein ingeschat. De NVWA probeert te voorkomen dat de tijgermug zich hier vestigt.
De muggen komen het land meestal binnen in geïmporteerde autobanden. De NVWA voert daarom speciale controles uit bij bandenimporteurs. Als ze muggen vinden wordt rond een bedrijf een gebied met een straal van 500 meter muggen- en larvenvrij gemaakt.
Ook bewoners kunnen helpen om te voorkomen dat de mug zich hier voortplant.
Meer informatie: nvwa.nl/onderwerpen/muggen-knutten-en-teken/aziatische-tijgermug
Elk jaar kan je in de warmere maanden op eikenbomen de eikenprocessierups vinden. Mensen kunnen last krijgen van de brandharen van deze rups. Elk jaar werken we hard om het aantal nesten op de duizenden eiken van de gemeente te verkleinen. Dit doen we op verschillende manieren. We gebruiken bijvoorbeeld aaltjes (nematoden) en natuurlijke vijanden.
Het aantal steenmarters in Nederland groeit. Ook blijkt de soort zich steeds meer in stedelijke gebieden te vestigen. Zo ook in Almere. Het dier is net zo groot als een huiskat maar dan met kortere poten. De steenmarter is heel goed in het aanpassen aan de omgeving, bijvoorbeeld woonwijken. Lees meer over beschermde dieren zoals de steenmarter en wat je zelf kunt doen als je er last van hebt.
Als je niet wilt dat er veel meeuwen rond jouw huis leven, kun je het beste voorkomen dat zij een nest bouwen en eieren leggen op je dak. Meeuwen gaan vanaf eind maart op zoek naar een geschikte plek om hun nesten te bouwen. Neem daarom op tijd maatregelen tegen meeuwen. Dit mag namelijk alleen buiten het broedseizoen, want broedende vogels zijn beschermd. Dit betekent dat je alleen van september tot april iets mag doen.
Om te zorgen dat iedereen, met en zonder huisdier, prettig kan leven in Almere is het belangrijk om rekening met elkaar te houden. Daarom hebben we in Almere speciale uitlaatveldjes voor honden en regels opgesteld over het uitlaten van honden in de openbare ruimte.
In Nederland wonen veel kattenliefhebbers en veel katten mogen buiten rondlopen van hun eigenaren. Dat kan ervoor zorgen dat buurtgenoten overlast ervaren. Katten laten zich niet tegenhouden door een muur, haag of afrastering. Ze hebben daarmee een leefgebied dat veel groter is dan de eigen achtertuin. Heb je zelf last van katten van buren? Ga dan met hen in gesprek om het op te lossen.