Direct naar paginainhoud

Honden

In Almere wonen veel honden. Kinderen groeien er graag mee op en voor veel mensen brengt het veel gezelligheid in huis en buiten. Omdat we ook graag naar buiten gaan met onze viervoeter, zijn er een aantal regels opgesteld om dit voor iedereen prettig te laten verlopen

Het volledige besluit met alle regels vind je in het Aanwijzingsbesluit hondenregels Almere 2021.

Losloopgebieden

Om het uitlaten in goede banen te leiden, maakten we twee kaarten. Je vindt op de kaarten verbodsgebieden en de losloopgebieden.

  • Op de kaart met verbodsgebieden vind je de plekken waar honden niet uitgelaten mogen worden. Honden zijn verboden bij speeltuinen en scholen. Ook het centrum is een verbodsgebied, maar hier geldt een uitzonderingsregel. Hondenbezitters mogen het centrum verlaten en binnenkomen met hun hond, via een zo kort mogelijke route richting hun woning. Honden mogen tussen 1 april en 30 september niet op de stranden van Almere komen. 
  • Op de kaart met losloopgebieden vind je alle plekken in Almere waar honden volledig mogen loslopen. 

Hondenpoep opruimen

In heel Almere geldt de opruimplicht: hondenbezitters moeten de poep van hun hond(en) opruimen. Ook in de losloopgebieden. Hondenbezitters zijn verplicht altijd een schepje of (hondenpoep)zakje mee te nemen bij het uitlaten. Ze kunnen na gebruik in de restafvalbak. Je kunt hiervoor ook biologisch afbreekbare zakjes gebruiken. Dat scheelt plastic en is beter voor het milieu.

Zie je een buurtbewoner die zich niet aan de opruimplicht houdt? Spreek diegene dan vriendelijke aan en vraag om in het vervolg een hondenzakje mee te nemen en de hondenpoep op te ruimen. Hierbij kun je ook verwijzen naar de regels op onze website of op de hondenkaart. Mocht dit tot onveilige situaties leiden, dan kun je uiteraard handhaving of in nood de politie bellen. Handhavers kunnen ook een boete geven als zij zien dat iemand zich niet aan de opruimplicht houdt. 

Aanlijnplicht

In Almere geldt overal een aanlijnplicht voor honden. Met uitzondering van losloopgebieden. Bijna overal in de stad kunnen hondenbezitters dus met hun hond aan de lijn wandelen. Er geldt een aanlijnplicht in Almere omdat, zelfs als de hond goed gehoorzaamt, mensen zich onveilig kunnen voelen als ze een loslopende hond tegenkomen. Ook andere honden, kunnen bang worden. Daarnaast kunnen loslopende honden wegrennen en zo voor gevaarlijke situaties zorgen. 

Almere heeft een aantal gebieden waar honden onder appèl mogen loslopen. Onder appèl betekent: de hond gehoorzaamt wanneer die wordt teruggeroepen of teruggefloten door de baas.

Uitzonderingen hulphonden

Wij gaan er vanuit dat hondenbezitters zich aan de regels houden waar dat mogelijk is. Tegelijk vinden wij het belangrijk dat regels toepasbaar zijn. Hondenbezitters van hulphonden zijn niet (altijd) in staat alle hondenregels op te volgen. Daarom zijn in de APV hondenbezitters met een hulphond uitgezonderd van de opruimplicht en aanlijnplicht.

Wat te doen bij bijtincidenten door honden

Als een hond jou of je hond, kat of ander huisdier heeft gebeten kun je aangifte doen. De gemeente wil voorkomen dat een hond vaker een bijtincident veroorzaakt, daarom zijn hierover regels opgesteld. Je kan een bijtincident melden bij de gemeente en de politie. Bij minder ernstige incidenten kun je proberen de zaak onderling te regelen met de eigenaar van de hond. Wat je precies kan doen vind je op onze pagina Wat te doen bij bijtincidenten door honden

Illustratie Almere skyline
Jouw mening