Om ervoor te zorgen dat inwoners en bedrijven stroom kunnen blijven gebruiken, moeten er in Almere meer elektriciteitshuisjes komen.
We gebruiken steeds meer elektriciteit, bijvoorbeeld voor verlichting, verwarming, koken en het opladen van elektrische auto’s. Ook wekken we meer stroom op met bijvoorbeeld zonnepanelen. Dit zorgt voor meer belasting op het elektriciteitsnet.
Om nu en in de toekomst veilig en betrouwbaar stroom te kunnen gebruiken, moet het elektriciteitsnet worden uitgebreid en versterkt. Er zijn meer ondergrondse kabels en elektriciteitshuisjes nodig om de stroom beter te verdelen. Elektriciteitshuisjes, ook wel transformatorhuisjes genoemd, zetten stroom van hoogspanning om naar de spanning die we thuis gebruiken. Omdat elk gebied een huisje nodig heeft, staan ze vaak midden in woonwijken. Liander plaatst deze huisjes in Flevoland en informeert buurtbewoners vooraf per brief.
Liander is verantwoordelijk voor het elektriciteitsnet in Flevoland. Zij moeten de extra huisjes plaatsen. Voor het kiezen van een plek rekent Liander eerst uit waar een extra huisje nodig is. Dit gebied geven zij aan met een zoekcirkel van ongeveer 50 meter. De gemeente bepaalt de exacte plek volgens een aantal voorwaarden:
Als aan deze voorwaarden is voldaan kijken we naar een plek binnen de zoekcirkel met een schema. We gaan volgens een vaste volgorde door het schema heen. Dus als een plek niet voldoet aan een het ene punt, kijken we naar het volgende punt. Een elektriciteitshuisje hoeft niet te voldoen aan alle opties in het schema. Doel is om de buurt veilig te houden, zo groen mogelijk te houden en om veelgebruikte delen van de openbare ruimte zoveel mogelijk te behouden.
We houden ook rekening met mogelijke zelfbeheerovereenkomsten in de buurt, dus met de groenstroken die bewoners zelf beheren. Liander kijkt naar aankleding van het huisje, denk bijvoorbeeld aan steenstrips. Als het mogelijk is kunnen bewoners hun voorkeur aangeven. Als het niet lukt om met al deze regels een goede plek te vinden gaat de gemeente weer met Liander in gesprek om met speciale opties een oplossing te vinden.
Voor het plaatsen van een elektriciteitshuisje is in Nederland geen omgevingsvergunning nodig. Bezwaar maken kan alleen wanneer er een besluit voor een omgevingsvergunning is genomen door of namens het college van burgemeester en wethouders. Zo'n besluit is bij vergunningsvrije bouwwerken dus niet aanwezig.
Het kan zijn dat jij vragen hebt over de gezondheidsgevolgen van elektriciteitshuisjes. Liander volgt de regels die in heel Nederland gelden. Lees meer over de veiligheid en elektromagnetische straling bij een elektriciteitshuisje op liander.nl.