Direct naar paginainhoud

Almeerderhout, stadsbos van de toekomst, waar gaat het ook alweer over?

Aan het ontwerp van het Almeerderhout, het grootste bos van Almere, kan je zien dat het bos anticipeert op de ontwikkeling van de stad. De smalle bosstroken aan de noordkant bijvoorbeeld, tonen waar nieuwe woonwijken tussen moesten komen. Door de tijd heen, zijn vervolgens vele fietsverbindingen en wandelpaden aangelegd en bijzondere attracties voor de bezoekers toegevoegd, als stadslandgoed de Kemphaan, het Buitencentrum Almeerderhout en speelbos Zuiderzee van Staatsbosbeheer, klimbos Fun Forest en een terrein voor evenementen.

Doorontwikkelen

Waarom spreken gemeente Almere en Staatsbosbeheer dan over het samen doorontwikkelen van het Almeerderhout tot stadsbos van de toekomst, waarom is er een ontwikkelplan gemaakt? Dit heeft alles te maken met een aantal ontwikkelingen die snel op ons afkomen: in het bos, in de stad, in klimaat en in de samenleving. Denk bij deze ontwikkelingen bijvoorbeeld aan diversiteit, leefstijlen, digitalisering, nieuwe recreatievormen en een grotere informatiebehoefte maar ook aan actuele thema’s als klimaatverandering, circulariteit van grondstoffen en versterking van biodiversiteit. Het komt door de optelsom van al deze ontwikkelingen dat we niet kunnen afwachten en achterover leunen.

Bosontwikkeling

Het bos is aangelegd met een groot aandeel pionierboomsoorten zoals de populier. Zij zorgden op de kale winderige vlakte van de pas drooggelegde polder snel voor beschutting waardoor ook andere bomen en struiken konden opgroeien. Het bos bood ook meteen recreatiemogelijkheden voor de eerste bewoners van Almere. Ook de natuur greep haar kans. Veel plant- en diersoorten vestigden zich in het opgroeiende bos en soms in overdaad. De rijke poldergrond geeft ook overlast van berenklauw en bosrank. De aanpak van deze soorten en de omvorming naar een divers en klimaatbestendig bos neemt veel tijd in beslag. Een langjarig proces waarbij we niet teveel in één keer willen aanpakken om zoveel mogelijk de rust in het bos te bewaren en toch meer afwisseling te krijgen.

Stervende kroonprins(es) en risicospreiding

Een goede opvolger van de pionierbomen op de rijke polderbodem, eigenlijk een soort kroonprins(es) van de populier was de es, die ook al bij de eerste aanleg veel is geplant. Helaas is deze landelijk, maar vooral in Flevoland getroffen door een dodelijke schimmelziekte, de essentaksterfte. Ook de vele essen moeten dus op tijd worden vervangen door toekomstbestendige combinaties van boomsoorten, waarvan wordt verwacht dat ze de uitdagingen van klimaatverandering en droogte aan kunnen. Mengen van boomsoorten betekent ook risicospreiding. Wordt één soort getroffen door bijvoorbeeld ziekte, dan blijven er in elk geval nog andere soorten over.

Groeiende stad en mensenwensen

Naast wat er in het bos gebeurt, staat de stad ook niet stil. Almere ontwikkelt zich in een hoog tempo. Het Almeerderhout wordt inmiddels omringd door bebouwing. De nieuwe bewoners zijn ook bosgebruikers en hebben zo hun wensen en behoeften. Enkele jaren geleden zijn die al eens geïnventariseerd tijdens de ‘bosdialoog’. Daaruit kwam o.a. de wens naar meer ruimte voor natuur maar ook de wens naar meer recreatiemogelijkheden naar voren. Ook was en een behoefte aan betere communicatie.

Bossferen en meer

Dit alles heeft geleid tot de plannen voor het Almeerderhout als stadsbos van de toekomst. Basis is de ‘zonering’, het verdelen van het bos in drie verschillende ‘bossferen ’, mede op basis van de bewonerswensen. Delen van het bos waar de natuur (Wildbos), of juist de mens (Parkbos) of een combinatie van beiden (Puurbos) voorrang heeft. Hierop baseren we ook onze voorzieningen en publieksactiviteiten. Daarnaast komen er ‘bosiconen’ verspreid over het Almeerderhout. Dit zijn bijzondere plekken die ieder voor zich de moeite van een bezoekje waard zijn. Om de bossferen en bosiconen bereikbaar te maken en met de omringende woonwijken te verbinden worden bestaande en nieuwe paden gecombineerd tot het ‘boscircuit’, dé herkenbare recreatieader van het gebied.

Bosloket, projectstijl en programmering

Het stadsbos van en voor de Almeerders betekent ook herkenbaarheid, goede communicatie en betrokkenheid. De stadsbosontwikkeling omvat zowel het gemeentebos als het bos van Staatsbosbeheer. Om het geheel één gezicht te geven is een ‘projectstijl’ bedacht met onder andere een eigen logo. Het maakt activiteiten, communicatie én voorzieningen van het stadsbos extra herkenbaar, je gaat het vanaf dit jaar steeds meer zien, onder andere op evenementen. Om ons als beherende organisaties beter bereikbaar te maken voor vragen en initiatieven, op een vernieuwende manier informatie over het gebied te geven en een aantrekkelijk programma van activiteiten te bieden komt er een ‘bosloket’, zowel in het Buitencentrum van Staatsbosbeheer als via een nieuwe website.

Boskamers

Vooral bewoners van woonwijken die aan het Almeerderhout grenzen, hebben een bijzondere band met het stadsbos. Om hen daarin ook een ‘eigen’ plek te geven hebben zij hun ideeën ingebracht bij het ontwerpen van zogenaamde ‘boskamers’. Stukjes van het bos waarin de wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten en allerlei activiteiten kunnen ontplooien. De eerste twee zijn in ontwikkeling bij Almere Haven de Nobelhorst. In de volgende fasen van de stadsbosontwikkeling volgen er meer voor de andere aanliggende wijken.

Blijf op de hoogte

In grote lijnen is dit het verhaal over de stadsbosontwikkeling. Er is nog veel meer over te vertellen, houd daarom de media en onze nieuwsbrief in de gaten en volg de ontwikkelingen of stel ons een vraag. Zodra het bosloket open gaat is dit hét centrale informatiepunt van stadsbos Almeerderhout. Je kan ook meer informatie vinden op de website van Staatsbosbeheer.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening