Direct naar paginainhoud

Gemeente Almere wil stationsingang busplein overdag open houden

NS en ProRail hebben besloten om de buspleiningang van station Almere Centrum buiten de spits te sluiten. De gemeente Almere en busmaatschappij Keolis zijn het daar niet mee eens - zij willen de poortjes op werkdagen liever de hele dag open houden. Alle partijen baseren zich op een proef met het afsluiten van de ingang die NS en ProRail vorig jaar deden. 

Volgens de gemeente komt niet uit de proef naar voren dat reizigers zich door de sluiting overdag veiliger voelen. Wel vinden reizigers het hinderlijk om bij het overstappen twee busbanen te moeten oversteken. En ook het omlopen bevalt de reizigers maar matig. Daardoor ervaren zij hun overstap als tijdrovend en hebben zij het idee dat zij vaker hun aansluiting missen. De uitkomsten van de proef zijn dus op verschillende manieren te interpreteren. 

De gemeente ziet graag dat de poortjes overdag en in de daluren open blijven. Daarom praat de gemeente verder met NS, Prorail en Keolis over de beste oplossing voor het poortjesvraagstuk. 

Verbeteren sociale veiligheid op het station

Veiligheid voor reizigers en medewerkers staat voor alle partijen voorop. In de treinen, maar ook op of rondom het station. Reizen zonder geldig vervoerbewijs is een van de grootste aanleidingen voor verbale en fysieke agressie in de trein. Het tegengaan van onbetaald reizen is daarom van groot belang.

NS, ProRail, gemeente, Keolis en politie treffen verschillende maatregelen om de sociale veiligheid op de Flevolijn te verbeteren, zoals extra inzet van personeel, het organiseren van controle-acties en cameratoezicht. Zowel de gemeente als NS, ProRail en Keolis zien graag dat de inwoners van Almere kiezen voor het openbaar vervoer.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening