Direct naar paginainhoud

Gratis compost voor Almeerders

Almeerders kunnen op vertoon van een coupon een gratis zak compost ophalen bij het Upcyclecentrum in Almere Haven en de recyclingperrons in Almere Poort en Almere Buiten. Met de gratis compost bedankt de gemeente inwoners voor hun inspanningen om gft gescheiden aan te leveren.

Op afvalalmere.nl/gft laat de Almeerse vuilnisman Imraan zien wat er precies met het ingezamelde groente-, fruit- en tuinafval gebeurt. Aan het einde van de video kan de kijker de compost-coupon downloaden. De actie loopt tot 15 april of zolang de voorraad strekt.

Wethouder circulaire grondstoffen Jesse Luijendijk: "Veel Almeerders scheiden hun gft al goed. Daar ben ik heel blij mee, en ik hoop dat steeds meer Almeerders dit voorbeeld gaan volgen. Want compost is belangrijk: een groene tuin vol planten en dieren begint bij een gezonde bodem."

In het gft ermee

De actie is onderdeel van de campagne ‘In het gft ermee!’ die half december 2023 begon. De campagne is bedoeld om inwoners duidelijk te maken hoe zinvol het is om gft in de juiste container te doen. Daarnaast gaat de gemeente Almere de gft-containers strenger controleren.

Uit onderzoek blijkt dat er vaak afval in de gft-containers zit dat daar niet in thuishoort, en dat er veel gft en etensresten in het restafval zitten. Dat is zonde, want restafval wordt verbrand. Dat kost geld en is slecht voor het milieu. Een volle gft-container levert zo’n 15 tot 20 kilo compost op. Tuinders in Flevoland gebruiken de compost voor de groenten die te koop zijn in Almeerse supermarkten. Maar de gemiddelde inwoner van Almere gooit elk jaar nog zo’n 50 kilo gft en etensresten in de restafvalcontainer. Zo gaat veel compost verloren.

 

Illustratie Almere skyline
Jouw mening