Direct naar paginainhoud

Meld- en Adviespunt Mensenhandel Flevoland op 1 maart geopend

Inwoners en professionals in Flevoland die een vermoeden hebben van mensenhandel kunnen dat vanaf nu melden bij het Meld- en Adviespunt Mensenhandel Flevoland. Het meldpunt is op 1 maart 2024 geopend door Veilig Thuis Flevoland in samenwerking met de Flevolandse gemeenten (Lelystad, Dronten, Urk, Almere, Zeewolde en Noordoostpolder). Het is een belangrijk nieuw middel in de strijd tegen mensenhandel in de provincie. Mensen kunnen hier (anoniem) advies vragen of een melding doen. Dat kan telefonisch en per chat via de website van Veilig Thuis Flevoland.

Wat is mensenhandel?

Mensenhandel wordt beschouwd als een van de ernstigste vormen van criminaliteit, met verstrekkende gevolgen voor de slachtoffers. Het omvat diverse handelingen zoals werving, transport, huisvesting en uitbuiting van individuen, vaak onder dwang, met als doel financieel gewin. In Nederland is zowel binnenlandse als grensoverschrijdende mensenhandel een realiteit, met slachtoffers van zowel Nederlandse als buitenlandse afkomst.

Belangrijkste vormen van mensenhandel

  • Seksuele uitbuiting, inclusief online seksuele uitbuiting zoals gedwongen webcamseks of het ongeoorloofd verspreiden van intieme foto's.
  • Arbeidsuitbuiting, waarbij de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden de mensenrechten van de betrokkenen in gevaar brengen.
  • Criminele uitbuiting, waarbij individuen worden gedwongen tot het plegen van criminele activiteiten zoals diefstal en drugshandel.

Hoe kunt u helpen?

Heeft u vermoedens van seksuele, criminele of arbeidsuitbuiting, dan kunt u (anoniem) contact opnemen met het Meld- en Adviespunt Mensenhandel Flevoland via: 

  • Telefoon: 088 2220500 (24/7 beschikbaar)
  • Chat: Maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur via de website van Veilig Thuis
  • Meer informatie is beschikbaar op veiligthuisflevoland.nl/mensenhandel
Illustratie Almere skyline
Jouw mening