Direct naar paginainhoud

Reserveringsovereenkomst bouwgrond Cascadepad voor beschermd-wonen voorziening met Woningstichting GoedeStede

Datum: 27 maart 2024
Nummer: 16235489
Project: Beschermd-wonen voorziening Europakwartier Noord 

Objectinformatie

Locatie: Cascadepad in plangebied 4C2-C3 (Europakwartier Noord) 
Kadastraal perceel: Gemeente Almere, W000333 (gedeeltelijk) 
Perceelgrootte: ca. 785 m2 
 
Mededeling: voornemen tot het aangaan van een reserveringsovereenkomst met Woningstichting GoedeStede.

De gemeente Almere is voornemens om een reserveringsovereenkomst te sluiten met Woningstichting GoedeStede. 
De reserveringsovereenkomst betreft de uitgifte (verkoop) van een perceel grond aan het Cascadepad ter grootte van ca. 785 m2 in plangebied 4C2-C3 (Europakwartier Noord) ten behoeve van de ontwikkeling van gebouw ten behoeve van een maatschappelijke gebruiksbestemming in de vorm van een beschermd wonen voorziening met 24-uursbegeleiding bestaande uit 36 sociale huurappartementen met gemeenschappelijke (zorg)voorzieningen. De voorziening is speciaal bestemd voor mensen vanaf 18 jaar die zorg nodig hebben en kampen met een verslavings- en psychiatrische problematiek. 

Woningstichting GoedeStede heeft de gemeente Almere benaderd voor de mogelijkheden om een perceel bouwgrond te ontwikkelen aan het Cascadepad in Europakwartier Noord ten behoeve van deze maatschappelijke gebruiksbestemming. De gemeente Almere en GoedeStede zijn daarover al geruime tijd met elkaar in gesprek. Woningstichting GoedeStede heeft in dit kader aan de gemeente Almere te kennen gegeven een reservering aan te willen gaan voor het voornoemde perceel bouwgrond met de mogelijkheid over te kunnen gaan tot aankoop hiervan voor de ontwikkeling en realisatie van een gebouw met voornoemde maatschappelijke gebruiksbestemming met als beoogde exploitant het Leger des Heils.  

Voornoemde voorzieningen vallen onder de werking van de Woningwet en het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting en daarmee onder de daarin bepaalde waarborgen die gelden voor een woningcorporatie als toegelaten instelling. De gemeente Almere heeft in de prestatieafspraken van 2024-2028 met de woningcorporaties GoedeStede in Almere opgenomen dat dit bijzondere woonconcept op deze locatie is voorzien.

De gemeente Almere heeft alle woningcorporaties die werkzaam zijn binnen haar gemeente benaderd met de vraag of zij deze ontwikkeling zouden willen en kunnen realiseren en (laten) exploiteren. Deze partijen hebben kenbaar gemaakt daarin geen interesse te hebben. 

Gelet op het voorgaande, is de gemeente Almere van oordeel dat er op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria slechts één serieuze gegadigde, te weten Woningstichting GoedeStede, in aanmerking komt voor het aangaan van een reserveringsovereenkomst voor deze locatie.

Vervaltermijn

De gemeente Almere acht zich vrij om na verloop van 20 dagen na datum van publicatie van dit voornemen de reserveringsovereenkomst aan te gaan en aansluitend daarop een koopovereenkomst aan te gaan en over te gaan tot juridische levering van de percelen grond. 

Derden met een rechtens te honoreren belang die zich niet kunnen verenigen met deze voorgenomen gronduitgifte aan Woningstichting GoedeStede, dienen daartoe een kort geding bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland aanhangig te maken binnen 20 kalenderdagen na de datum van deze publicatie, dat wil zeggen uiterlijk op 16 april 2024. Bij gebreke van het tijdig aanhangig maken van een kort geding binnen voornoemde termijn, vervalt het recht om in gerechte op te komen tegen de voorgenomen uitgifte en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De gemeente Almere en Woningstichting GoedeStede zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen van respectievelijke het aangaan van de overeenkomst zou (kunnen) worden opgekomen.
 
Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

Voor eventuele vragen en/of nadere inlichtingen met betrekking tot deze publicatie kunt u contact opnemen met de afdeling Gebiedsontwikkeling: uitgiftegebiedsontwikkeling@almere.nl onder vermelding van: naam, adres en functie afzender (bedrijf en personen), naam en nummer van het project en publicatiedatum, uw vraag. Het stellen van vragen of anderszins contact met de gemeente naar aanleiding van deze publicatie ontslaat u niet van het tijdig aanhangig moeten maken van voornoemd kort geding indien u zich niet kunt verenigen met de voorgenomen uitgifte.   
 

Illustratie Almere skyline
Jouw mening