Direct naar paginainhoud

Stop de mishandeling van ouderen in Flevoland

Ouderenmishandeling is een ernstig probleem dat meer aandacht verdient. Wist je dat naar schatting 1 op de 20 thuiswonende ouderen vanaf 65 jaar hiermee te maken heeft? In Flevoland bundelen Zorggroep Oude en Nieuwe Land (SHG.nu), GGD Flevoland, Blijf Groep en Veilig Thuis hun krachten om dit aan te pakken. 
We hebben een interactief trainingsprogramma ontwikkeld voor professionals en vrijwilligers die veel met ouderen werken. Dit programma helpt bij het herkennen en aanpakken van ouderenmishandeling.

Aanbod

Onze verdiepende modules ouderenmishandeling bieden praktische tools en handvatten voor een effectieve aanpak. Ze zijn speciaal ontworpen voor professionals in de gezondheidszorg, maatschappelijke ondersteuning en vrijwilligers die met ouderen werken. De modules duren 2 tot 2,5 uur en er kunnen maximaal 20 deelnemers meedoen per sessie. We combineren plenaire sessies met interactieve groepsdiscussies om zo effectief mogelijk te leren.

Gratis training

Goed nieuws: de eerste module is gratis, dankzij subsidie van de gemeenten in de regio Sociaal Domein Flevoland. Een aandachtsfunctionaris ouderenmishandeling binnen jouw organisatie is een vereiste voor deelname. Deze persoon speelt een cruciale rol bij het signaleren en aanpakken van ouderenmishandeling. Samen maken we een verschil!

Sluit je aan bij ons initiatief om ouderenmishandeling in Flevoland te stoppen. Meld je aan voor onze modules en word onderdeel van de oplossing.
Aanmelden? E-mail naar a.spin@zorggroep-onl.nl.

Omschrijving van modules

  • Leer ouderenmishandeling signaleren
  • Ontdek de stappen van de meldcode en de rol van Veilig Thuis
  • Verdiep je in het signaleren van ouderenmishandeling en ontdek je eigen dilemma's
  • Leer concreet rapporteren door goede verslaglegging.
  • Bereid je voor op gesprekken over ouderenmishandeling en verbeter je gesprekstechnieken
  • Ontdek de rol van aandachtsfunctionarissen
  • Leer grensoverschrijdend gedrag herkennen en handelen in de Leidraad Veilige Zorgrelatie
  • Reflecteer op eigen handelen met ingebrachte casuïstiek in de intervisiecarrousel.

Programma lancering modulen ouderenmishandeling

13.30 tot 14.00 - Inloop

14.00 tot 14.10 - Opening door wethouder Wout Jansen van de gemeente Noordoostpolder

14.10 tot 14.20 - Ouderenmishandeling cijfers en weetjes
Ouderenmishandeling is een thema waar de afgelopen tijd steeds meer aandacht voor is in Flevoland. Naar schatting heeft 1 op de 20 thuiswonende ouderen (vanaf 65 jaar) te maken met ouderenmishandeling, maar slechts een klein deel hiervan komt aan het licht. Welke vormen van ouderenmishandeling komen het meeste voor en waar kunnen we met elkaar nog meer aandacht voor hebben. 

14.20 tot 15.20 - Theatervoorstelling ouderenmishandeling
De theater scenes laten zien hoe ouderenmishandeling kan ontstaan, hoe drempels langzaam maar zeker overschreden worden. Herkenbare situaties over ouderenmishandeling brengen een gesprek op gang over het ontstaan van, de gevoelens en gevoeligheden rond ouderenmishandeling. De acteurs die de theater scenes spelen gaan in dialoog met het publiek een oplossing zoeken voor de mishandelingssituatie. Op een laagdrempelige manier wordt een moeilijk onderwerp bespreekbaar gemaakt. 

15.20 tot 15.40 - Pauze

15.40 tot 16.05 - Lancering modulen ouderenmishandeling  

16.05 tot 16.50 - Verhaal van een ervaringsdeskundige
Door middel van een interview vertelt Nicolien haar verhaal. Haar ouders zijn financieel uitgebuit door een bekende van de familie.  Bij haar ouders heerste er taboe en schaamte om hier over te praten. Door haar verhaal wil Nicolien een bijdrage leveren aan het eerder signaleren van financieel misbruik. 

16.50 tot 17.00 - Afsluiting

Illustratie Almere skyline
Jouw mening