Direct naar paginainhoud

Onder de grond

Uitgeschreven tekst bij de video:

Mijn naam is Lisa Zijlstra en ik zou bij jou in de klas een KIDD les geven over “Onder de Grond”. Omdat we nu allemaal thuis zitten, doe ik het nu door middel van een filmpje en een thuisopdracht. De les gaat over archeologie in Almere.

Weet jij wat archeologie betekent? Archeologie is een beroep waarbij men op zoek gaan naar oude voorwerpen die door onze voorouders lang geleden zijn achtergelaten. Deze voorwerpen vinden wij onder de grond en vertellen wat over de mensen die hier vroeger hebben geleefd. Als je dit beroep uitoefent ben je een archeoloog en graaf je deze spullen op en bestudeer je ze. Meestal gaan deze voorwerpen nadat ze zijn opgegraven en onderzocht naar een museum. Dat is een plek met voorwerpen en verhalen die wij interessant en belangrijk vinden om te bewaren zodat we daarvan kunnen leren over hoe mensen lang geleden hebben geleefd.

Niet veel mensen weten het, maar tienduizend jaar geleden leefden hier in Almere ook mensen. Deze mensen noemen wij Jagers en Verzamelaars. De tijd waarin zij leefden noemen wij de Steentijd. Zij jaagden op dieren en verzamelden planten, noten, paddenstoelen en kruiden die ze konden opeten of gebruiken als geneesmiddel. Ze maakten echt alles zelf. Hun eigen kleren, wapens, huizen, zakken en schoenen. Vuilnisbakken waren er toen niet, als iets kapot was gooide men het weg. Ook raakten ze veel spullen gewoon kwijt, op weg door het bos of aan de waterkant. Veel van die weggegooide of verloren spullen vinden de archeologen terug, vaak diep onder de grond.

Vroeger konden ze niet schrijven, zij hebben dus geen boeken geschreven over hoe ze hebben geleefd. Het enige dat is overgebleven zijn de voorwerpen die ze toen maakten en hebben achtergelaten. Die moeten hun verhaal gaan vertellen. Laten we nu de tijd een beetje doorspoelen.

Na de Steentijd kwam dit gebied onder water. De zee steeg en overstroomde de plek waar de Jagers en Verzamelaars leefden. Deze zee noemen wij de Zuiderzee en heeft eeuwenlang bestaan. In de middeleeuwen voeren over de Zuiderzee veel houten zeilschepen en sommige daarvan zijn gezonken en zakten als wrakken in de zeebodem. Tijdens de bouw van Almere zijn veel van die scheepswrakken teruggevonden. De opgegraven voorwerpen vertellen het verhaal over het leven van de mensen uit de Steentijd en de Zuiderzee tijd en wat zij hebben meegemaakt. Die voorwerpen zijn nu te zien in het museum Erfgoedhuis Almere in Almere Buiten.

Je kunt je vast voorstellen dat over duizend jaar er ook archeologen zijn die voorwerpen vinden onder de grond over de tijd waarin wij nu leven. Stel je voor dat een archeoloog over duizend jaar gaat graven op de plek waar jij nu woont. Wat zal hij dan terugvinden? En wat zou dat vertellen over jouw leven nu? We zitten nu natuurlijk in een gekke tijd vanwege het coronavirus. Hierover zullen vast en zeker geschiedenisboeken worden geschreven zodat kinderen over duizend jaar erover kunnen lezen. Maar jij en ik maken het nu mee.

Ik heb ook een thuisopdracht gemaakt die je kunt maken. We gaan een tijdcapsule maken voor de archeologen die over duizend jaar gaan graven op de plek waar jij nu woont. Hiervoor heb je nodig: een doos die kan sluiten en een aantal voorwerpen die wat vertellen over jouw leven nu of misschien een tekening of verhaal over je familie of vrienden. Je kunt je voorstellen dat mensen over duizend jaar heel anders leven dan wij nu leven. Jouw spullen in de tijdcapsule zullen misschien niet meer gemaakt worden of harstikke zeldzaam zijn en in een museum komen!

Jouw opdracht is om op zoek te gaan naar spullen die wat over jouw leven vertellen en hoe jij het vindt om te leven in 2020. Als je hiermee klaar bent, kun je de doos bewaren op een goede plek op zolder. Of begraven in de tuin. Als je de doos gaat begraven, is het belangrijk dat de doos niet nat kan worden zodat hij duizend jaar bewaard blijft onder de grond. Als je klaar bent met je tijdcapsule, mag je hier een foto van maken en opsturen naar je juf of meester. Ook ik ben heel benieuwd naar de tijdcapsules. De foto’s mogen ook naar mij gestuurd worden samen met een foto van waar je de capsule hebt bewaard. De mooiste tijdcapsules deel ik op de Facebook-pagina van Erfgoedhuis Almere. Dan kun je jouw capsule en die van anderen zien. Heel veel succes!

    Illustratie Almere skyline
    Jouw mening