Skip to content

Open Monumentendag Almere

Bijzondere locaties openen de deuren in Almere Haven en Stad

Ontdek het cultureel erfgoed van Almere Haven en Almere Stad! Op 12 september 2020 openen twaalf bijzondere plekken hun deuren voor het publiek. Dit jaar staat de dag in het teken van “leermonumenten”. Daarom zijn er bibliotheken, een archief en een school te bezoeken. Maar ook op alle andere locaties valt iets te leren. Steeds weer op een andere manier, voor jong en voor oud. Ontdek de verschillen in architectuur in Almere Stad, fiets langs de collectie buitenkunst in Almere Haven en vaar naar het Floriadeterrein. Verdiep u in bijzondere panden, kom meer te weten over de ontwikkeling van Almere of geniet gewoon van een uniek uitzicht.

Reserveer vooraf

Toegang tot de gebouwen en de activiteiten zijn gratis. Met uitzondering van het centrale informatiepunt is het vanwege corona alleen mogelijk de locaties te bezoeken met reservering. Reserveer plekken voor de locaties en activiteiten die u wilt bezoeken via openmonumentendag.nl. Op elke locatie staan vrijwilligers klaar om bezoekers te informeren over de locatie en activiteiten.

Audiotours in Almere Stad en Almere Haven

In samenwerking met podcastduo His and HerStory ontwikkelden we twee audiotours voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Almere Haven en Almere Stad. Maak zelf een stadswandeling terwijl u luistert naar deze audiotours, of luister ze thuis terwijl u met een kopje koffie op de bank zit. In de tours heet wethouder Cultuur Hilde van Garderen u van harte welkom. Beluister de audiotours hier:

Of kom langs bij het centrale informatiepunt in de nieuwe bibliotheek in Almere Stad.

Almere en Open Monumentendag

Almere heeft pas één officieel monument, maar ook tal van andere iconische gebouwen en locaties. De steeds ouder wordende New Town staat vol met architectonische pareltjes in experimenteel vormgegeven stedenbouwkundige ontwerpen. Almere wordt niet voor niks de hoofdstad van Post 65 architectuur genoemd. Om deze bijzondere locaties open te stellen voor publiek doet de stad ook dit jaar weer mee aan de Open Monumentendag.

Erfgoedhuis Almere

De Open Monumentendag Almere is een evenement van het Erfgoedhuis Almere; de plek voor activiteiten en informatie over de ontstaansgeschiedenis en het cultureel erfgoed van Almere. Het Erfgoedhuis organiseert gratis lezingen, tentoonstellingen en tal van activiteiten voor jong en oud.

Reserveren

Reserveer plekken voor de locaties en activiteiten die u wilt bezoeken via openmonumentendag.nl

Beluister audiotours

Of kom langs bij het centrale informatiepunt in de nieuwe bibliotheek in Almere Stad.

Volg ons op sociale media

Erfgoedhuis Almere

Erfgoedhuis Almere is de plek waar u alles te weten komt over de ontstaansgeschiedenis van Almere. Op deze pagina vindt u de openingstijden, routebeschrijving en contactgegevens.  

Contact

Voor vragen of opmerkingen mail naar archeologie@almere.nl

Wat vindt u van onze website?