Open Monumentendag Almere

Bijzondere locaties openden de deuren in Almere Haven en Stad

Op 12 september 2020 openden bijzondere plekken in Almere hun deuren voor het publiek tijdens de Open Monumentendag. Vanwege corona was er plaats voor minder bezoekers, maar desondanks was de opkomst hoog (940 deelnemers) en de dag wederom een succes!

Dit jaar stond de dag in het teken van “leermonumenten”. Daarom waren er bibliotheken, een archief en een school te bezoeken. Maar ook op alle andere locaties viel er iets te leren. Steeds weer op een andere manier, voor jong en voor oud. Daarnaast werd er een uitgebreid randprogramma georganiseerd. Toegang tot de gebouwen en de activiteiten was gratis.

Blijvend programma?

Het WTC-gebouw en de Floriade Preview waren helemaal volgeboekt, en Parijse studenten waren zelfs naar Almere afgereisd voor de lezing van architect Herman Hertzberger (88 jaar) over zijn ontwerp van de Polygoonschool in Almere Stad. Heb je de Open Monumentendag gemist? Luister dan naar de podcasts (gemaakt door duo His en Herstory) over Almere Haven en Stad, waarvoor wethouder Hilde van Garderen het voorwoord insprak. De podcasts zijn blijvend te beluisteren:

Erfgoedhuis Almere

De Open Monumentendag Almere is een evenement van het Erfgoedhuis Almere; de plek voor activiteiten en informatie over de ontstaansgeschiedenis en het cultureel erfgoed van Almere. Het Erfgoedhuis organiseert gratis lezingen, tentoonstellingen en tal van activiteiten voor jong en oud.

Fotografe Rebekka Mell bracht de Open Monumentendag 2020 in beeld