Direct naar paginainhoud

Iconen van Almere

Monumentenverordening Almere 2016

De raad heeft op 9 februari 2017 de ‘Monumentenverordening Almere 2016’ vastgesteld. De Monumentenverordening is het instrument dat het mogelijk maakt om waardevolle gebouwen en plekken wettelijk te beschermen. De eerste feitelijke aanwijzing van monumenten vereist een apart besluit en zal naar verwachting in 2017 of 2018 plaatsvinden.

In het voorstel zijn, op basis van een eerdere raadsconsultatie, de wensen van de raad verwerkt. Ook is op verzoek van de raad, naar aanleiding van de discussie rond kleurbehoud in de Regenboogbuurt, het  instrument ‘beschermd gemeentelijk stadsgezicht’ opgenomen. Er is zoveel mogelijk gekozen voor een “light” beleid waarbij wordt uitgegaan van zo min mogelijk beperkingen. De monumentencommissie zal vooral informeren over de bestaande waarden en in haar adviezen eventueel alternatieven aanreiken om deze te behouden.

Monumentenverordening Almere 2016

‘Villa voor een Trompettist’ voorkeur publiek ‘Iconen van Almere’

Almeerders hebben met in totaal 1786 stemmen hun stem uitgebracht en daarmee aangegeven wat voor hen de meest bijzondere en waardevolle ‘Iconen van Almere’ zijn. ‘Villa voor een Trompettist’ (ARC2 Architecten, 2010) aan het Grootzeil in Noorderplassen is daarbij met 230 stemmen als winnaar uit de bus gekomen. Gevolgd door de regenboogbuurt met 201 stemmen en Kerkcentrum Goede Rede met 145 stemmen. Naast de publieksinventarisatie is er ook een inventarisatie door deskundigen van de Kunstlinie Almere Flevoland geweest, waarbij is gekeken naar meer traditionele criteria als ouderdom, architectuurhistorische waarde en historisch-geografische waarde.

Wethouder Huis: “We zijn blij met deze uitslag! Nu gaan we verder met het proces. Wij werken momenteel aan een verordening voor Monumentenzorg. Als de raad de verordening heeft vastgesteld, dan kan een multidisciplinaire en onafhankelijke monumentencommissie op basis van beide inventarisaties voordrachten doen voor een gemeentelijke monumentenlijst. Vervolgens neemt het college hierover een besluit.”

Iconen van Almere

Het cultuurhistorisch erfgoed vormt mede het verhaal van de stad en biedt aanknopingspunten voor toekomstige ontwikkelingen. Naast aandacht voor de archeologische vindplaatsen in de stad wil de gemeente ook bovengronds bijzondere plekken en gebouwen aanwijzen die behouden zouden moeten blijven, de zogenaamde ‘Iconen van Almere’. De mening van de bewoners van Almere is daarbij belangrijk.

Almere is een dynamische, ondernemende, jonge stad en is gegroeid tot één van de grootste steden van het land. Almere biedt kansen op het gebied van wonen, studeren en werken. De stad is volwassen, heeft in korte tijd historie opgebouwd en juist omdat de stad nog relatief jong is, biedt dit een unieke kans om hier alvast richting aan te geven.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening