Als je problemen met geld of schulden hebt, dan kun je je voor gratis ondersteuning aanmelden bij Verder (vroeger PLANgroep). Ook als je jouw huis uitgezet wordt of jouw gas, elektriciteit of water wordt afgesloten kun je ze om hulp vragen. Verder werkt voor de gemeente Almere.
Het Zelfstandigenloket Flevoland (ZLF) is er voor ondernemers die problemen met geldzaken hebben. Met deskundig advies en financiële ondersteuning kijken we samen naar de mogelijkheid voor het starten, doorgaan of gecontroleerd stoppen van jouw bedrijf.
De gemeente Almere adviseert om gebruik te maken van de aanpak via Verder. Deze voldoet aan alle kwaliteitseisen. Er zijn in Almere ook andere schuldhulpverleners actief. Sommige hulpverleners doen niet alles volgens de regels. Let daarom op het volgende:
De gemeente heeft een wettelijke taak om haar inwoners zo vroeg mogelijk te ondersteunen bij geldzorgen. Daarom krijgen we informatie over betalingsproblemen van bijvoorbeeld zorgverzekeraars, energiebedrijven, woningverhuurders en drinkwaterbedrijven. De gemeente heeft team vroegsignalering van Welzijnsorganisatie De Schoor gevraagd om inwoners met betalingsachterstanden hulp aan te bieden en te voorkomen dat mensen grote schulden krijgen. Soms komen ze daarvoor bij je langs. Maar het kan ook zijn dat je een telefoontje, een sms'je, mail of een kaartje krijgt.
De Schoor denkt graag met je mee over oplossingen. De hulpverlening is nooit hetzelfde, want iedere situatie is anders. De een heeft behoefte aan losse betaalafspraken met schuldeisers. De ander wil grip op de financiële situatie. Jij bepaalt zelf welke richting je kiest. De hulpverlening staat naast jou om mee te denken. De Schoor denkt ook mee als er problemen zijn op andere gebieden.
Als je een kaart of mail van ze hebt gehad, neem dan contact op. Dat kan van maandag tot en met vrijdag tussen 09.30 en 12.30 uur via 036 - 20 07 999 of vroegsignalering(at)deschoor.nl.
Verhuurders, of partijen waar de incassowerkzaamheden aan uitbesteed zijn, zijn wettelijk verplicht betalingsachterstanden van huurders te melden bij de gemeente. De gemeente kan dan in het kader van vroegsignalering contact opnemen met de huurders en voorkomen dat er schulden ontstaan. Lees er meer over op de pagina verplicht huurachterstand melden.
Soms kunnen geldproblemen zo erg oplopen, dat je jouw huurwoning dreigt kwijt te raken. Het project Eropaf kan hulp bieden als de rechter huisuitzetting heeft goedgekeurd. De woningcorporatie meldt dit bij Eropaf. Medewerkers van het Leger des Heils, Kwintes en/of GGD Flevoland komen dan bij je langs.
De medewerkers gaan thuis met je in gesprek. Dit is gratis. Het team kijkt samen met jou wat de oorzaak van de problemen is en welke oplossingen er zijn om de huisuitzetting alsnog te voorkomen. Bijvoorbeeld door uitstel van betalingen te regelen. Je kunt je niet zelf aanmelden bij Eropaf.