Direct naar paginainhoud

Nieuwsbrief Werk & Inkomen

Lees de laatste nieuwsbrief Werk & Inkomen.

Een aanpak door en voor ouders en kinderen die zijn en worden geraakt door de kinderopvangtoeslagaffaire

Misschien ben je moedeloos, boos en wanhopig dat jij en je gezin niet verder kunnen door alle vertragingen. (Gelijk)waardig Herstel draait om je eigen regie en een rechtvaardig en eenvoudig herstelproces.

De uitgangspunten

 • Eigen regie
 • Vertrouwen
 • Collectiviteit
 • Neutraliteit

Hoe werkt het

De aanpak bestaat uit 4 stappen. Deze zie je hieronder. Bij elke stap bepaal je zelf of je doorgaat. Hier bepaal je zelf wat er gebeurt.

 1. Aanmelden
 2. Vertellen
 3. Rekenen
 4. Keuze maken

Ontdek of (Gelijk)waardig Herstel bij je past

Neutrale locatie in Almere

Wil je meer informatie? Kijk dan op de website gelijkwaardigherstel.nl Je bent ook op donderdagen van harte welkom bij onze informatiebijeenkomst:

Digitale Informatiebijeenkomst

Je bent iedere maandag en/of dinsdag welkom om aan te sluiten bij de Digitale Informatiebijeenkomst. Wil je hieraan meedoen? Ga naar gelijkwaardigherstel.nl/ik-ben-geraakt

De tijden voor de Digitale Informatiebijeenkomst zijn:

 • Elke maandag. De bijeenkomst duurt van 19.00 tot 20.30 uur
 • Elke dinsdag. De bijeenkomst duurt van 15.30 tot 17.00 uur

Giften krijgen met een uitkering

Heb je een bijstandsuitkering van de gemeente Almere, dan mag je elk jaar giften ontvangen. Dit is wel tot een bepaald bedrag. Anders heeft dit gevolgen voor je uitkering.

Lees hier meer over de regels bij giften krijgen met een uitkering.

Verhoging alimentatie per 1 januari 2024

Elk jaar veranderen de lonen en de prijzen voor het levensonderhoud. Daarom passen we jaarlijks de alimentatiebedragen aan die door de rechter zijn vastgesteld.
Vanaf 1 januari 2024 gaan alle vastgestelde alimentatiebedragen (zowel kinder- als partneralimentatie) automatisch met 6,2 % omhoog. 

Hoe reken je het nieuwe bedrag uit?

Je krijgt in 2023 bijvoorbeeld elke maand € 200,-  alimentatie voor je kind. Dit bedrag gaat van je uitkering af. Vanaf 1 januari 2024 houden we maandelijks € 212,40 op je uitkering in. De berekening is dan € 200 euro x 6,2 : 100 = € 12,40.

Wat kan je (vooraf) doen?

Je ex-partner is verplicht dit bedrag te betalen. Op de website van het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) staan voorbeeldbrieven om je ex-partner op de jaarlijkse indexering te wijzen, ook als er een achterstand in de betaling van het nieuwe bedrag ontstaat. Kijk hiervoor op lbio.nl

 • Als je ex-partner de verhoging niet betaalt, neem dan direct contact op met Werk en Inkomen. Je klantmanager helpt je welke vervolgstappen je moet nemen om de (volledige) alimentatie te krijgen. Het bedrag dat je minder krijgt op je uitkering kan (tijdelijk) aangepast worden. Je moet hiervoor wel je ex-partner op tijd schriftelijk op de hoogte stellen van de verhoging.

Mariam vond een mooie baan dankzij de Participatiefabriek

Na 14 jaar werkloosheid startte Mariam bij de Participatiefabriek, binnen 5 maanden stroomde zij uit naar betaald werk.

“Ik was gedeeltelijk arbeidsgeschikt en wilde heel graag weer werken. Maar waar ik ook solliciteerde, ik werd telkens afgewezen omdat er altijd wel iemand was die een beter cv had. Om aan de slag te komen heb ik heel veel andere dingen geprobeerd maar er werd altijd gekeken naar alles wat je niet had. En ook tijdens mijn revalidatieproces lag de focus op alle gebreken en dat was erg deprimerend.

Jarenlang heb ik vrijwilligerswerk gedaan en na de coronaperiode ben ik in 2022 bij De Schoor gestart als taalcoach bij “Taal in de Wijk”. Medewerkers van het buurtcentrum vertelden dat er overal een tekort is aan personeel. Dat vond ik heel bijzonder omdat ik nergens aan de slag kwam. Zij adviseerden mij om het te proberen bij de Participatiefabriek.

Ik dacht: ik kan het altijd proberen en ik heb me opgegeven in de hoop dat het iets zou opleveren. Waar ik heel blij mee ben is dat er bij de Participatiefabriek wordt gekeken naar wat je wel kan en je serieus genomen wordt. Ook de empowermenttraining van Rudy was superleuk. Je leert op een andere manier naar jezelf kijken, waar je wil staan en wat je kan. Dat heeft mij een enorme boost gegeven.

Dit alles heeft geresulteerd in een sollicitatie op de functie van administratief medewerkster bij “Taal in de Wijk” en daar ben ik aangenomen op basis van mijn kennis en ervaring. De hoofdrol is nu niet meer weggelegd voor mijn beperking. Het geeft mij ontzettend veel voldoening om als voorwaardig collega mee te draaien bij De Schoor.

Ik werk er nu net een maand en ik ga met veel plezier naar mijn werk toe.”

Heb je interesse gekregen? Meld je dan aan! Hiervoor kun je klantmanager Brian Schonewille mailen: brianschonewille@almere.nl
Zet jouw klantnummer in de mail. Als je dat niet weet kun je ook je geboortedatum in de mail zetten. Je kunt Brian ook mailen voor alle vragen rondom de Participatiefabriek. 

Betaaldata uitkering

MaandBetaaldatumGarantiedatum
Januaridonderdag 25 januariwoensdag 31 januari
Februarimaandag 26 februaridonderdag 29 februari
Maartwoensdag 27 maartdonderdag 28 maart

Wil je een oude versie van de Nieuwsbrief Werk & Inkomen lezen? Stuur dan een mailtje naar info@almere.nl onder vermelding van Nieuwsbrief Werk & Inkomen.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening