Overzicht werkzaamheden bruggen

Meerdere oude houten bruggen voor fietsers en voetgangers zal de gemeente Almere de komende jaren vervangen. De nieuwe bruggen zijn niet gemaakt van de kwetsbare en onderhoudsgevoelige houtconstructies, maar van duurzamere materialen als staal, composiet en beton. Hierbij is ook aan het milieu gedacht. Het vrijgekomen hout uit de bestaande bruggen komt in het leuningwerk van de nieuwe bruggen of pop andere locaties en ook wordt er op verschillende locaties gebruik gemaakt van gerecycled plastic als duurzaam alternatief voor standaard kunststoffen.

In mei 2020 is er een meerjarig contract getekend tussen de gemeente en Knipscheer Infrastructuur uit Almere. De gemeente en Knipscheer trekken samen op om de bruggen te ontwerpen en vervangen. Het meerjarige contract voorkomt dat voor elke brug afzonderlijke aanbestedingsprocedures moeten worden doorlopen. Bovendien verkort dit het proces van vervangingsbesluit tot de uitvoering.

De voor dit jaar geplande bruggen zijn ontworpen. De vergunningverlening kan worden opgestart, waarna het verleggen van kabels en leidingen volgt en het inkopen en produceren van de materialen. De eerste buitenwerkzaamheden starten dit najaar. Op deze pagina komt regelmatig een update over de voortgang van de diverse projecten.

Overzicht locaties met brugwerkzaamheden

Locatie/brug

Werkzaamheden

Planning

Waterwijk/Von Draisbrug

Vervangen brug

afgerond
Markerkant/Beitelbrug

Vervangen brug

afgerond
Veluwsekant/Michauxbrug

Vervangen brug

afgerond
Stedenwijk/LimburgsebrugVervangen brugafgerond
Stedenwijk/BreukelenbrugVervangen brugafgerond
Grote BrekkenbrugVervangen brugafgerond
DunlopbrugVervangen brugafgerond
Promenadebrug        Vervangen brugdekafgerond
Wijde BlikbrugVervangen brugoktober 2021 - december 2021

Ontwerp Limburgsebrug (download in pdf)

Een nieuwe Limburgsebrug - Omleiding voor fietsers opgeheven

De Limburgsebrug was een houten fiets- en voetgangersbrug aan het einde van zijn levensduur. Het was tijd de brug te vervangen voor een nieuw exemplaar. Daarbij is ook de vormgeving van de nieuwe brug aangepakt, in combinatie met de werkzaamheden met de track rond het Weerwater.

Architectonisch ontwerp

Op de nieuwe brug komen zowel het voetpad van de nieuw aangelegde track rond het weerwater als de doorgaande fietsverbinding naar Almere stad samen. Het ontwerp van de nieuwe brug is gemaakt door de Almeerse architect Rene van Zuuk en is fraai vormgegeven. Er is gekozen voor een slanke betonnen brug met een cortenstalen leuningwerk, al met al een zeer fraai ontwerp dat mooi opgaat in de omgeving.

Er ligt nu een brug die minimaal 60 jaar mee kan en die een mooie schakel vormt voor zowel voetgangers als fietsers.

De Micheauxbrug is weer open

Regelmatige gebruikers van de Michauxbrug weten vast nog wel dat vorig jaar, in augustus 2020, de Michauxbrug onherstelbaar beschadigd is geraakt en voor de veiligheid direct moest worden verwijderd.

De nieuwe Michauxbrug is vanaf 22 juli 2021 open. Nu kan iedereen er weer met plezier fietsen, door de Almeerse bossen.

Het ontwerp van de nieuwe Michauxbrug is gemaakt door ontwerpbureau ipv Delft. Het ontwerp bestaat uit een slank stalen dek, een stalen portaal in een grijsgroene kleur en een houten leuning van hergebruikt hout. Het middelste deel van het brugdek heeft een eenvoudig bewegingswerk, dat gelegenheid biedt om woonboten voor onderhoud te kunnen verplaatsen. Er is dankbaar gebruik gemaakt van de nog intacte bestaande funderingen.