Overzicht werkzaamheden bruggen

Meerdere oude houten bruggen voor fietsers en voetgangers zal de gemeente Almere de komende jaren vervangen. De nieuwe bruggen zijn niet gemaakt van de kwetsbare en onderhoudsgevoelige houtconstructies, maar van duurzamere materialen als staal, composiet en beton. Hierbij is ook aan het milieu gedacht. Het vrijgekomen hout uit de bestaande bruggen komt in het leuningwerk van de nieuwe bruggen of pop andere locaties en ook wordt er op verschillende locaties gebruik gemaakt van gerecycled plastic als duurzaam alternatief voor standaard kunststoffen.

In mei 2020 is er een meerjarig contract getekend tussen de gemeente en Knipscheer Infrastructuur uit Almere. De gemeente en Knipscheer trekken samen op om de bruggen te ontwerpen en vervangen. Het meerjarige contract voorkomt dat voor elke brug afzonderlijke aanbestedingsprocedures moeten worden doorlopen. Bovendien verkort dit het proces van vervangingsbesluit tot de uitvoering.

De voor dit jaar geplande bruggen worden nu ontworpen. Daarna kan de vergunningverlening worden opgestart, waarna het verleggen van kabels en leidingen volgt en het inkopen en produceren van de materialen. De eerste buitenwerkzaamheden starten dit voorjaar. Op deze pagina komt regelmatig een update over de voortgang van de diverse projecten.

Overzicht locaties vervanging brug

Locatie/ BrugPlanning
Beatrixpark/Schommelbrugmei - augustus
Landgoederenbuurt/Jaap Nippadbrugmei - augustus
Den Uylpark/Manifestatiebrugmei - augustus
Den Uylpark/Harlingenbrugaugustus - december
Stedenwijk/Giethoornbrugaugustus - december
Stedenwijk/Omroepbrugaugustus - december
Hanny Schaftpark/Jan Postmabrugaugustus - december 
Beatrixpark/Hoepelbrugfebruari - mei 2023
Beatrixpark/Verstoppertjebrugfebruari - mei 2023
Beatrixpark/Knikkerbrugfebruari - mei 2023