Rijbewijs

Maak een afspraak als je je rijbewijs hebt behaald voor auto of brommer of een categorie-uitbreiding. Ook kun je een afspraak maken om je rijbewijs te vernieuwen of om te wisselen voor een Nederlands rijbewijs. Maak 4 weken voordat je rijbewijs verloopt een afspraak om deze te vernieuwen.

Afspraak maken

Sinds 1 augustus kun je snel en eenvoudig digitaal je rijbewijs verlengen of een categorie-uitbreiding aan vragen. De aanvraag kun je digitaal regelen via de website van de RDW. Na 2 dagen kun je dan al je rijbewijs afhalen bij de balie Burgerzaken. Kijk hieronder bij het kopje “Digitaal aanvragen Rijbewijs” voor de voorwaarden.

Coronamaatregelen | Rijden met een verlopen rijbewijs

Door de maatregelen tegen het coronavirus zijn verlopen rijbewijzen tijdelijk langer geldig. De Rijksoverheid heeft verschillende regelingen getroffen voor rijbewijzen die zijn verlopen tussen 1 februari 2020 en 1 juli 2021. Rijbewijzen die na 30 juni 2021 verlopen, vallen niet onder de regeling. Op de website van de Rijksoverheid vind je een overzicht van de regelingen.

Meenemen naar jouw afspraak

 • een geldig identiteitsbewijs bij 1e afgifte en bij aangifte verlies of diefstal;
 • het huidige rijbewijs bij vernieuwing of categorie-uitbreiding;
 • 1 pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen (de pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn);
 • pinpas.

In de onderstaande gevallen heb je ook een gezondheidsverklaring van het CBR nodig: 

 • als je een rijbewijs voor vrachtwagen (categorie C) of bus (categorie D) wilt aanvragen;
 • als je een medische aandoening hebt;
 • als jouw rijbewijs verloopt op of na jouw vijfenzeventigste verjaardag.
   

Digitaal aanvragen Rijbewijs

Je kunt je rijbewijs ook online verlengen of een categorie-uitbreiding aanvragen. De aanvraag kun je online regelen via de website van de RDW. Je kunt je rijbewijs afhalen bij de balie Burgerzaken. Vaak kan dit al na 2 dagen. Hiervoor moet je een afspraak maken.

Voorwaarden digitaal verlengen

 • Je staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Almere.
 • De aanvraag is een verlenging van je huidige rijbewijs of een categorie-uitbreiding.
 • Je hebt een Android-telefoon met NFC-chip en systeemversie 6.0 of hoger of een iPhone 7 of nieuwer.
 • Je hebt de DigiD app. Daarmee moet je 1x een controle uitvoeren op je paspoort, rijbewijs of ID-kaart.

Zo kun je online verlengen:

 1. Laat een pasfoto volgens de officiële eisen maken bij een fotograaf die erkend is door de RDW. Bekijk welke erkende fotograaf voor jou het dichtstbij is op de locatiewijzer van de RDW. Neem je huidige rijbewijs mee naar de fotograaf. Bij de fotograaf zet je je handtekening. Die komt op je nieuwe rijbewijs. De fotograaf verstuurt je pasfoto digitaal en beveiligd naar de RDW. Binnen een paar minuten ontvang je een e-mail van de RDW. Hierin staat of je je rijbewijs wel of niet online kunt verlengen.
 2. Vraag online je rijbewijs aan op de site van de RDW. Log in met de DigiD-app en betaalt met iDEAL. Online verlengen van je rijbewijs kost 41 euro. 
 3. Na 2 dagen kun je je rijbewijs ophalen bij de balie Burgerzaken. Hiervoor moet je een afspraak maken.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Is jouw rijbewijs gestolen of ben je het kwijtgeraakt? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Je kunt bellen naar 14 036. Als je de vermissing of diefstal meldt, voorkom je dat er fraude met jouw rijbewijs wordt gepleegd.

Melden kwijtgeraakt of gestolen rijbewijs

Ben je je rijbewijs kwijtgeraakt of is die gestolen? Dan is het belangrijk dat je dit ook registreert bij de RDW. Dat rijbewijs wordt dan meteen ongeldig verklaard. Als de melding is geregistreerd bij de RDW, krijg je een brief om dit te bevestigen. Voor het online melden van verlies of diefstal van je rijbewijs heb je DigiD nodig.

Teruggevonden rijbewijs

Je ontvangt een brief om jouw teruggevonden rijbewijs op te halen wanneer:

 • Je ingeschreven staat in Almere;
 • Jouw rijbewijs is afgegeven bij Burgerzaken;
 • Jouw rijbewijs nog niet als vermist geregistreerd staat bij de RDW.

Rijbewijs met spoed nodig?

Dan kun je gebruikmaken van een spoedprocedure. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden. 

Als je het reisdocument vóór 13.00 uur aanvraagt, kun je deze al de volgende werkdag na 10.00 uur afhalen (onder voorbehoud).

Veelgestelde vragen rijbewijs

Hoe lang mag ik met een rijbewijs van buiten de EU rijden?

Met een rijbewijs van buiten de EU mag je maximaal 185 dagen rijden in Nederland. Het buitenlandse rijbewijs moet daarna omgewisseld worden voor een Nederlands rijbewijs. Door de maatregelen rondom corona is het niet altijd mogelijk om dit op tijd te doen. Meer informatie over de voorwaarden vind je op de website van RDW.

Wat moet ik doen als ik geen keuring wil ondergaan (van de categorieën C en/of D), maar toch mijn rijbewijs wil verlengen of vernieuwen?

Als je geen keuring wilt ondergaan, dan kun je tijdelijk afstand doen van de categorieën C en/of D. Dat betekent dat je tijdelijk niet meer in het bezit bent van deze categorieën. Je vraagt bij de gemeente een rijbewijs aan, waarbij je aangeeft dat je de categorieën C en/of D tijdelijk in de wacht wilt zetten. Een keuring is dan niet nodig. Bij verlenging of vernieuwing van jouw rijbewijs komen dan alleen de lichtere categorieën op jouw rijbewijs te staan.

Op het moment dat je weer gebruik wilt maken van de zware categorieën moet je alsnog de keuring ondergaan. Daarna moet je een nieuw rijbewijs aanvragen, zodat de zware categorieën weer worden bijgeschreven.

Wat heb ik nodig om mijn bromfietsrijbewijs aan te vragen?

Nadat je geslaagd bent voor zowel je theorie-examen als je praktijkexamen, mag je je bromfietsrijbewijs aanvragen.

Neem bij het aanvragen van een bromfietsrijbewijs (categorie AM) het volgende mee:

 • Een goedgelijkende, recente pasfoto (niet ouder dan 6 maanden);
 • Geldig identiteitsbewijs;
 • Pinpas.

Je hebt voor het aanvragen geen toestemming nodig van een ouder.

 

Hoe zit het met de geldigheid van mijn rijbewijs als ik tussen de 65 en de 75 ben?

Benje op het moment dat je jouw rijbewijs aanvraagt, tussen de 65 en 70 jaar? Dan is jouw vernieuwde rijbewijs geldig tot jouw 75e.

Ben je op het moment dat je jouw rijbewijs aanvraagt tussen de 70 en 75 jaar en verloopt jouw rijbewijs voor jouw 75e? Dan is jouw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.

Ben je op het moment dat je jouw rijbewijs aanvraagt ouder dan 75 jaar? Dan moet je medisch gekeurd worden en is jouw rijbewijs daarna maximaal 5 jaar geldig. 

Kan ik tegelijkertijd een afspraak maken voor mijn verlopen rijbewijs en paspoort?

Ja, dat is mogelijk. Je kunt beide afspraken tegelijkertijd plannen.

Mag ik mijn oude rijbewijs houden?

Wanneer je het nieuwe rijbewijs komt afhalen, moet je het oude rijbewijs inleveren.

Kan ik telefonisch antwoord krijgen of mijn rijbewijs al klaar ligt?

Nee, telefonisch wordt hier geen informatie over verstrekt. 
 

Kan ik mijn rijbewijs aanvragen op de dag van mijn examen?

We raden je aan de dag na je examen een afspraak te plannen om je rijbewijs aan te vragen. Dan is het zeker dat alle gegevens geregistreerd staan.

Mag ik met een verlopen rijbewijs rijden?

Door de coronamaatregelen is het niet altijd mogelijk om een rijbewijs op tijd te verlengen. Daarom heeft het Ministerie van I&W een nieuwe regeling getroffen. 
Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.

Wat is code 95?

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs dat achter een voertuigcategorie is geplaatst. Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. Met de code 95 toon je aan dat je vakbekwaam bent. De code is vijf jaar geldig.

Als je de nascholingsuren voor code 95 hebt afgerond, verstuurt het CBR automatisch een Verklaring van nascholing (VVN) naar de RDW. Je ontvangt hiervan per e-mail bericht, zodat je een nieuw rijbewijs met code 95 aan kunt vragen.

Kijk voor meer informatie op de website van het CBR.

Waar kan ik code 95 op mijn rijbewijs laten plaatsen?

Heb je een Verklaring van Vakbekwaamheid (code 95) behaald en wil je een rijbewijs met code 95? Dan kun je dat persoonlijk aanvragen bij Burgerzaken in het stadhuis. Dit gebeurt op afspraak

Kies bij het maken van de online afspraak voor de categorie ‘rijbewijs’. 

Waar kan ik het laatste nieuws vinden over de 'aanvulling vervallen vrijstelling code 95'?

Voor meer nieuws over aanvulling vervallen vrijstelling code 95 kun je terecht op de pagina van RDW.

Welke Gezondheidsverklaringen (voorheen Eigen Verklaringen) zijn er?

Er bestaan drie soorten Gezondheidsverklaringen (voorheen Eigen Verklaringen): 

 • Enkele Gezondheidsverklaring
  Deze verklaring is nodig bij de eerste afgifte van een rijbewijs A, B, of BE als u jonger bent dan 75 jaar. Ook is deze verklaring nodig bij de afgifte van een rijbewijs met een beperkte geldigheidsduur vanwege een medische indicatie of als je vrijwillig een tussentijds onderzoek naar jouw geschiktheid wenst. In sommige gevallen is de enkele verklaring nodig voor de omwisseling van een buitenlands rijbewijs;
 • Dubbele Gezondheidsverklaring
  Deze verklaring is nodig voor afgifte/vernieuwing van een rijbewijs als je 75 jaar of ouder bent. Voor de enkele en dubbele verklaring geldt: als keuring door een arts nodig is, kun je naar jouw eigen huisarts gaan. Deze zal je echter meestal doorverwijzen naar een andere arts;
 • Gezondheidsverklaring C/D/E
  Deze verklaring is nodig bij een eerste aanvraag of vernieuwing voor de categorieën C, CE, D of DE. Een Arbo-arts moet de keuring doen.

Op de website van het CBR vind je meer informatie over de Gezondheidsverklaring.

Hoe kan ik mijn Nederlandse rijbewijs vernieuwen als ik in het buitenland woon?

Neem hiervoor contact op met de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

Wat is 2toDrive?

2toDrive is in Nederland ingevoerd om de verkeersveiligheid te vergroten. Door jongeren onder begeleiding te laten rijden kunnen zij onder relatief veilige omstandigheden rijervaring opdoen. Zo willen we het aantal ongelukken waar jongeren bij betrokken zijn verminderen.

Voor meer informatie kijk je op de websit van 2toDrive.

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn rijbewijs aanvragen?

 • Een brommer/scooterrijbewijs (AM) kan worden aangevraagd vanaf 16 jaar.
 • Een autorijbewijs (B) kan worden aangevraagd vanaf 17 jaar, hiervoor is tot 18 jaar een begeleiderspas nodig.
 • Voor meer informatie kijk je op de website van 2toDrive.

Wat heb ik als 17-jarige nodig om mijn rijbewijs aan te vragen?

Neem bij het aanvragen van een rijbewijs het volgende mee: 

 • een geldig identiteitsbewijs;
 • indien van toepassing: rijbewijs AM (bromfietsrijbewijs);
 • een recente pasfoto die voldoet aan de wettelijke eisen;

Let op voor de aanvraag van het rijbewijs moet de betaling van de begeleiderpas verwerkt zijn bij de RDW.

Je hebt geen toestemming nodig van een gezaghouder om het rijbewijs aan te vragen.

Wat is een rijbewijs met beperkende bepalingen?

Een beperkende bepaling is bijvoorbeeld dat je niet elk voertuig mag besturen of dat je alleen in een aangepast voertuig mag rijden. 

Jouw rijbevoegdheid kan door verschillende redenen worden ingeperkt, bijvoorbeeld door een ongeval of een ziekte.

Je moet dan een nieuw rijbewijs aanvragen waar de inperking in is verwerkt.