Direct naar paginainhoud

Wat te doen bij bijtincidenten door honden

Als een hond jou of je huisdier heeft gebeten, kun je aangifte doen. Bij minder ernstige gevallen kun je proberen de zaak zelf te regelen met de eigenaar van de hond, als diegene daarvoor open staat. Bij twijfel of wanneer je je bedreigd voelt, kun je contact opnemen met de politie. Bij minder spoed of bij twijfel via 0900-8844 en in acute, serieus bedreigende gevallen via 112.

In zowel het Wetboek van Strafrecht als in de gemeentelijke Algemene plaatselijke verordening (APV) staat hoe tegen agressieve honden kan worden opgetreden. Of hoe kan worden voorkomen dat dezelfde hond nogmaals een bijtincident kan veroorzaken. Het is dus raadzaam om een bijtincident te melden bij de gemeente en/of de politie.

Wat doe je na een bijtincident?

Om een bijtincident af te handelen kun je onderstaande stappen doorlopen:

Noteer altijd gegevens

Het is belangrijk dat je de gegevens van beide partijen noteert. Denk hierbij aan naam, adres, telefoonnummer, emailadres, WA verzekering. En zoveel mogelijk gegevens van de hond, zoals: ras, leeftijd, inentingen en naam van de hond. Wanneer er getuigen zijn, noteer dan ook van de gegevens (naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres).

Beschrijf wat er gebeurd is

Probeer de situatie zo duidelijk mogelijk op te schrijven, direct na het incident. Wat hebben de honden gedaan? Wat hebben de eigenaren, omstanders of eventuele andere dieren gedaan? Hoe heeft of hebben de honden, mensen of overige dieren hierop gereageerd? Wat is er vervolgens gebeurd? Beschrijf het incident stap voor stap. Denk hierbij ook aan de verwondingen, de plaats en of de honden los liepen. Maak foto’s en/of filmpjes als dit veilig kan.

De zaak onderling afhandelen

Bij minder ernstige incidenten lukt het vaak wel om de zaak onderling af te handelen. In bijna alle gevallen valt schade veroorzaakt door een hond onder de WA verzekering van de eigenaar.

Aangifte of melding doen

Bij ernstige incidenten kun je aangifte doen bij de politie. Aangifte kan worden gedaan als er een strafbaar feit is gepleegd volgens het Wetboek van Strafrecht. Is dat volgens de politie niet het geval dan kun je tóch melding doen bij de gemeente en/of de politie. De politie moet deze melding altijd opnemen en mag die niet weigeren. Deze meldingen zijn nodig om na te kunnen gaan of dezelfde hond mogelijke eerdere  bijtincidenten heeft veroorzaakt en dus een duidelijk patroon zichtbaar is. Op grond van deze informatie kunnen eventuele stappen worden ondernomen op basis van de gemeentelijke APV (via het bestuursrecht).

Gemeentelijke hondenregels in de APV

In de APV staan de regels die in Almere voor honden gelden. Het uitgangspunt is dat honden altijd moeten worden aangelijnd. Dit verkleint de kans op bijtincidenten en ongelukken veroorzaakt door loslopende honden al aanzienlijk. Er zijn enkele gebieden aangewezen waar honden wel los mogen lopen. Op de hondenkaart zijn deze gebieden te vinden. Ook is daar te zien waar honden helemaal niet mogen komen.

Veelgestelde vragen over aangifte van bijtincidenten

Wat kan ik doen als ik zie dat iemand zijn hond opzettelijk ophitst?

Het ophitsen van een dier tegen een mens is verboden. Dit staat ook in het Wetboek van Strafrecht. In hetzelfde artikel staat ook dat het strafbaar is als iemand “onvoldoende zorg draagt voor het onschadelijk houden van een onder zijn hoede staand gevaarlijk  dier”. Je kunt hiervan dus aangifte doen bij de politie. Daarvoor is wel bewijsmateriaal nodig anders kan de politie weinig doen. Zelfs als je geen bewijsmateriaal hebt kun je het incident of je ongerustheid in ieder geval altijd melden bij de politie.

Wat kan ik doen bij een onterechte aangifte tegen mijn hond?

Op dat moment raden wij je aan een advocaat in de arm te nemen en bezwaar te maken tegen het besluit van justitie of de gemeente. In de besluiten van de Officier van Justitie en de gemeente staat altijd aangegeven hoe je dit kunt doen.

Wat kan de gemeente doen?

De gemeente kan nader onderzoek uitvoeren en de eigenaar van de agressieve hond aanschrijven dat hij zijn hond kort aangelijnd en/of gemuilkorfd moet houden. Soms ontsnapt een agressieve hond vanaf het eigen terrein en veroorzaakt dan een bijtincident. Op dat moment kan de eigenaar ook worden verplicht om een hogere, afsluitbare omheining te plaatsen zodat herhaling wordt voorkomen.

Mijn hond (of overig huisdier) is ernstig verwond of doodgebeten door een andere hond. De politie zegt dat ze er niets mee kunnen, klopt dat?

Nee, dat klopt niet. Je moet wel kunnen bewijzen welke hond je hond heeft gebeten. Zorg daarom dat je zoveel mogelijk bewijzen verzameld en maak foto ’s of filmpjes als dit veilig kan. Soms is de situatie zo ernstig dat de politie de bijtende hond meteen in beslag neemt. De officier van Justitie beslist dan wat er met de hond gaat gebeuren (denk aan: kort aanlijn- en/of muilkorfgebod, verplichte gedragscursus, herplaatsing of in het uiterste geval euthanasie).

Waar moet ik op letten als ik aangifte wil doen?

Zorg dat je zoveel mogelijk bewijsmateriaal hebt verzameld. Zoals contactgegevens van de eigenaar van de hond, van getuigen die het incident hebben gezien en mogelijk eigen gemaakt foto- en/of filmmateriaal.

Ben ik verplicht om aangifte te doen?

Nee, je bent (bijna) nooit verplicht om aangifte te doen. Maar als je de schade wilt verhalen op de eigenaar van de bijtende hond, stellen veel verzekeringsmaatschappijen dit wel als eis. Ook als je denkt dat de hond of eigenaar een gevaar voor de omgeving is, of als je er geen vertrouwen in hebt dat de eigenaar het gedrag van zijn hond zal proberen te verbeteren, is het verstandig om aangifte te doen.

Bij wie moet ik aangifte doen van een bijtincident

Aangifte doe je altijd bij de politie.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening