Direct naar paginainhoud

Bomen Westerdreef

De Westerdreef vormt samen met de Oosterdreef de toegangsweg naar Almere Haven. Het is een lange dreef, waarlangs veel groen en bomen staan.  De gemeente Almere is bezig om de bomen langs de Westerdreef te vervangen door nieuwe bomen. 

Bomen langs de Westerdreef

Bomen zijn belangrijk voor een groene en gezonde stad. De gemeente Almere zorgt voor veilige en gezonde bomen. Onderhoud is hiervoor noodzakelijk. Helaas betekent dit soms ook dat we bomen vervangen of verwijderen. In november 2023 gaan wij verder met de werkzaamheden aan de populieren (bomen) die langs de Westerdreef staan. 

Experts hebben de bomen uitgebreid onderzocht. Zij hebben vastgesteld dat de populieren langs de Westerdreef niet stevig genoeg zijn. De bomen kunnen hierdoor omvallen. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren voor weggebruikers, mensen die in de buurt wonen en hun eigendommen. Wij hebben daarom vorig jaar de populieren langs het noordelijk deel van de Westerdreef helaas moeten weghalen. Dat is het deel aan de noordoostkant van de rotonde Uithof/Keiwierde. 

Binnenkort gaan we verder met het andere deel van de Westerdreef, aan de zuidkant van de rotonde Uithof/Keiwierde. Uit de onderzoeken bleek dat deze populieren er minder slecht aan toe zijn dan in het noordelijk deel. Daarom proberen we een aantal bomen te behouden. Hiervoor moeten wij een aantal bomen verwijderen zodat de bomen die blijven staan meer ruimte krijgen. We hopen dat deze bomen hierdoor beter kunnen groeien en steviger worden. 

Wat gaan we doen? 

In de eerste fase verwijderen wij 27 bomen. Hiervoor planten wij ongeveer 15 iepen terug. Het exacte aantal wordt tijdens het werk bepaald, omdat de bomen genoeg licht moeten krijgen om goed te kunnen groeien. In de tweede fase (waarschijnlijk in 2028) worden er nog 7 populieren verwijderd. De populieren die blijven staan gaan we snoeien, en we gaan de struiken rond de populieren uitdunnen.

Op de kaart is het volgende te zien:

  • Bomen langs Westerdreef (links) bij Keiwierde: 3 bomen verwijderen, 1 nieuwe boom. 
  • Bomen langs Westerdreef (rechts) bij Uithof: 5 bomen verwijderen, 1 nieuwe boom. 
  • Bomen langs Westerdreef (links) bij Oldewierde: 6 bomen verwijderen, 2 nieuwe bomen. 
  • Bomen langs Westerdreef (rechts) bij Langshof: 5 bomen verwijderen, 5 nieuwe bomen. 
  • Bomen langs Westerdreef (links) bij Oldewierde na rotonde: 7 bomen verwijderen, 4 nieuwe bomen. 
  • Bomen langs Westerdreef (rechts) bij Langshof na rotonde: 2 bomen verwijderen, 2 nieuwe bomen. 

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Wanneer zijn de werkzaamheden? 

We beginnen met de werkzaamheden op maandag 27 november 2023. Deze werkzaamheden duren ongeveer drie weken. 

Afsluiting en omleiding 

In de week van 27 november en 4 december sluiten we de Westerdreef af voor het verkeer. De weg wordt dan van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur afgesloten vanaf de rotonde bij Keiwierde tot de rotonde bij Oldewierde. De omleiding wordt met de bekende gele borden aangegeven. Deze loopt vanaf de rotonde bij Keiwierde door de wijk Keiwierde en Oldewierde tot de rotonde bij Oldewierde.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening