Direct naar paginainhoud

Gezond gewicht

Bijna 1 op de 5 kinderen en jongeren tot 19 jaar in Almere is te zwaar. Dit kan leiden tot ziekten, problemen met hoe ze zich voelen en en mee kunnen komen op school. Daarom vinden wij het belangrijk om overgewicht bij de jeugd goed aan te pakken.

In het filmpje zie je wat we samen doen om overgewicht te bestrijden. Heeft jouw kind overgewicht? De huisarts of het wijkteam kan jou doorverwijzen naar de centrale zorgverlener. Zij geven makkelijke tips. 

Buurtcoach

‘Een kind wordt niet alleen thuis opgevoed. Het is belangrijk dat we overal in de omgeving van het kind hetzelfde uitstralen; lekker gezond eten en gezellig bewegen.’ Andor Knoop, buurtsportcoach in Almere Buiten vanuit TIO (Talent in Opleiding).

Voor alle professionals die meewerken aan Gezond Gewicht Almere

  • De folder van Gezond Gewicht Almere kan gebruikt worden om gezinnen te informeren over een gezondere leefwijze. 
  • Huisartsen, scholen, wijkteams en andere professionals in Almere kunnen gezinnen doorverwijzen naar de centrale zorgverlener als er sprake is van een ongezond gewicht bij een kind. De centrale zorgverleners zijn jeugdverpleegkundigen die gezinnen in de buurt helpen om gezond te leven. Ze geven makkelijke tips en zorgen vooral dat de omgeving van het kind goed samenwerkt om de gezondheid van het kind te verbeteren. Deze posters over de centrale zorgverleners in Almere Buiten en Stedenwijk maakt duidelijk hoe ze werken en wat ze kunnen doen.

Ervaring met de centrale zorgverlener

Bij een controle van de Jeugdgezondheidszorg op school bleek dat Wendy’s zoon met zijn gewicht aan de hoge kant zat. Wendy: ‘Ze zeiden dat het leek op een eetprobleem. Ik was blij: eindelijk nam iemand mij serieus!’ Wendy werd doorverwezen naar een kliniek voor eetstoornissen en vervolgens naar centrale zorgverlener Janine. ‘Samen kijken we wat er mogelijk is. Dat geeft enorm veel steun. Als ouder gaat de gezondheid van je kind je aan het hart. Janine gaat net zo lang door tot we de juiste zorg krijgen. Mijn zoon is 13. Het tij kan nog gekeerd worden.’
 

Illustratie Almere skyline
Jouw mening