Direct naar paginainhoud

Informatie voor sekswerkers

Heb je vragen of zorgen over sekswerkers in Almere? Er zijn verschillende hulporganisaties waar je als sekswerker terechtkunt. Zowel Almeerse of Flevolandse organisaties als landelijke.

Almere en Flevoland

Steunpunt en uitstapprogramma prostitutie Flevoland

Het Steunpunt Prostitutie Flevoland is een samenwerking tussen Scharlaken Koord of Steunpunt Flevoland en Terwille Verslavingszorg. Allebei de organisaties hebben veel ervaring met sekswerk, maatschappelijk werk en uitstaptrajecten. Sinds januari 2018 is Het Steunpunt begonnen in Flevoland.

Het Steunpunt is er voor alle sekswerkers die hulp nodig hebben en/of die met het werk willen stoppen. Hiertoe behoren ook slachtoffers van mensenhandel. Het Steunpunt biedt maatschappelijke hulp zoals psychosociale begeleiding, hulp bij schulden, begeleiding naar (ander) werk, hulp bij het zoeken van een (veilige) woonplek, een buddytraject en GGZ-behandeling op het gebied van verslaving. Daarnaast biedt Het Steunpunt ook een traject waarbij vrouwen tijdelijk opgevangen en begeleid kunnen worden bij het stoppen met het sekswerk op veilige, geheime plekken in Drenthe, Groningen en Frankrijk.

Je kunt het Steunpunt bellen op (020) 622 68 97.

Welzijnsorganisatie De Schoor

Sabine is maatschappelijk werker bij De Schoor. Zij is gespecialiseerd in het ondersteunen van sekswerkers. Sabine werkt als outreachend maatschappelijk werker voor de inwoners van Almere. Je kunt Sabine mailen, bellen of appen via svaneck@deschoor.nl of 06 12 02 87 71.

Centrum Seksuele Gezondheid (samen met GGD Flevoland)

Je kunt bij Centrum Seksuele Gezondheid informatie vinden over soa’s, seks en alles wat daarmee te maken heeft. Je kunt er terecht voor anonieme hulpverlening en advies, bijvoorbeeld over soa’s, anticonceptie of zwangerschap.

Centrum Seksueel Geweld

Het Centrum Seksueel Geweld geeft professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt.

Landelijk (selectie)

Er zijn heel veel landelijke organisaties die zich inzetten voor sekswerkers. We hebben hier een aantal voor je geselecteerd.

Klachtenbalie

Bij de bij de Klachtenbalie Sekswerk kunnen sekswerkers terecht met een vraag of klacht over instanties, zoals de politie, de belastingdienst, de Kamer van Koophandel of banken. De klachtenbalie is er als het misgaat tussen sekswerkers en een organisatie. De klachtenbalie wil een brug slaan tussen sekswerkers en diverse instanties in Nederland.

Fier

Fier is het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Ze bieden hulp aan slachtoffers, getuigen en plegers van geweld dat plaatsvindt in relaties. Fier combineert gespecialiseerde zorg in een veilige/beschermde omgeving met een kennisfunctie (ontwikkel-, innovatie- en onderzoeksfunctie).

Hulpverleners Sekswerk.info

Als sekswerker moet je altijd en overal hulp kunnen vinden als dat nodig is. Op Hulpverleners | Sekswerk.info staat een overzicht van veel verschillende organisaties. Sommige zijn bijvoorbeeld christelijk, andere vinden het belangrijk dat je stopt met het werk. Bedenk zelf wat bij je past en wat je wilt.

Bij geweld: bel de politie

Als je als sekswerker te maken heb met geweld, dan neem je altijd contact op met de politie.

Ook als je slachtoffer bent geworden van een strafbaar feit, zoals een geweldsmisdrijf, zedenmisdrijf of wordt afgeperst kun je altijd veilig bij de politie terecht voor een aangifte. Dat kan dus ook als je niet rechtmatig in Nederland verblijft of in de onvergunde sector werkt. Slachtoffers kunnen dit melden, maar óók getuigen van een strafbaar feit/mensenhandel kunnen altijd terecht bij de politie om dit te melden.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening