Direct naar paginainhoud

Handig

Wat mag (niet) op welke leeftijd?

Je eigen zaak beginnen op je zestiende. Mag dat?

Een bankrekening openen op je zeventiende. Mag dat?

Alle jongeren hebben rechten. Je mag dingen. En soms moet je ook wat.

Een handig overzicht over wat er in de wet geregeld is daarover. 

18? > regel dit even

Ben je net 18 geworden of word je het binnenkort? (Alvast) gefeliciteerd! 

Nu mag je ineens stemmen, moet je eigen zorgverzekering regelen, misschien wil je op jezelf gaan wonen.

Check dit overzicht. 

Een maatje. Of iemand die met je mee denkt. Of meegaat naar een lastig gesprek.

Iemand die met je mee denkt

Twee mensen weten meer dan een. Heb je een lastig gesprek en wil je wel iemand meenemen die met je meedenkt?  Bij OCO Almere zijn vrijwilligers die jouw situatie snappen. En met je mee kunnen denken. Of wat kunnen uitleggen als je het zelf even niet meer ziet. 

Ook bij Mee zijn er mensen bij wie je terecht kan. Iemand die jouw situatie snapt en in jouw belang kan ondersteunen. Iemand die de weg kent en veel kennis heeft.

Kan jij wel een maatje gebruiken?

Zit je in een lastige situatie thuis of op school? Of heb je weinig contact met anderen? Heb je het idee dat je er alleen voor staat? Dan kan je wel een maatje gebruiken. Gewoon om samen te sporten. Of te kletsen. of even te helpen bij een telefoongesprek of een brief. Wat dan ook. Match is er voor iedereen tussen de 4-24 jaar.

Licht verstandelijk beperkt en hulp nodig?

Ga langs bij het wijkteam

Mensen die helpen met moeilijke brieven, regels, administratie

Juridisch Loket

Het Juridisch Loket geeft gratis juridisch advies. Op hun website vindt je informatie en tips.

Heb jij een probleem met een persoon of een instantie? Of een klacht over een product of dienst? Op de website van het Juridisch Loket vindt je ook handige en gratis voorbeeldbrieven.  

Het Juridisch Loket in Almere heeft inloopspreekuren. Dan kan je binnenlopen en gratis advies krijgen over jouw probleem. 

Sociale Raadslieden

De Sociaal Raadslieden van De Schoor geven inwoners van Almere met een laag inkomen gratis informatie en advies op sociaal-juridisch gebied. 

Zij weten veel over regelingen en voorzieningen. Ze kunnen ook helpen met een brief of een bezwaarschrift. Dat kunnen de Sociaal Raadslieden alleen doen voor inwoners van Almere met de laagste inkomens.

Een pagina voor jongere kinderen

Sporten, muziekles, op vakantie, spelen, je verjaardag vieren.

Het lijkt zo gewoon dat alle kinderen en jongeren dit kunnen doen, maar niet elke ouder kan dit betalen. In Almere groeien meer dan 7.000 kinderen op in armoede.

Kijk hier hoe de gemeente en andere organisaties kunnen helpen om toch jouw dromen / de dromen van jouw kind / neefje / nichtje waar te maken.

Dag en nacht online hulp en raad op de ROC-app 'check it!'

Check it is een app waar je 24/7 informatie en begeleiding vindt over studie, loopbaan en hulp bij psychosociale problemen. Je kan het downloaden op je telefoon. Het is een app vanuit het ROC.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening