De gemeente wil dat inwoners zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Soms heb je daar een hulpmiddel voor nodig, bijvoorbeeld een rolstoel, scootmobiel of traplift. Sommige hulpmiddelen betaalt de gemeente via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Soms betaalt de zorgverzekering of moet je zelf betalen voor een hulpmiddel.
Het kan zijn dat je hulpmiddelen krijgt in de gemeente waar je nu woont, die onder de Wmo vallen. Als je naar Almere verhuist, kun je deze hulpmiddelen opnieuw aanvragen. Dit kan als je staat ingeschreven in Almere of als je een koop- of huurcontract hebt. Soms gelden in Almere andere regels of zijn dingen anders geregeld dan in de gemeente waar je nu woont.
Soms kunnen kleine hulpmiddelen ervoor zorgen dat je thuis kunt blijven wonen. Sommige kleine hulpmiddelen voor in huis noemen we algemeen gebruikelijk. Hiermee bedoelen we dingen die de meeste mensen zelf kunnen kopen. Bijvoorbeeld een drempelhulpje, een douchestoel of een elektrische fiets. Als iets algemeen gebruikelijk is, wordt het niet betaald via de Wmo-regeling.
We hebben een lijst gemaakt met dingen die de gemeente algemeen gebruikelijk vindt.
Als je geen gebruik maakt van de Wmo-regeling, kan het zijn dat je zorgverzekering betaalt voor hulpmiddelen. Bijvoorbeeld voor een hoog-laagbed met matras en kussens. Vraag altijd aan je verzekeraar wat in jouw situatie betaald wordt.
Bij personenalarmering krijg je thuis een kastje aan de muur of een apparaatje met een knop voor om je nek of pols. Als er iets gebeurt, kun je met één druk op de knop hulp inschakelen. Het helpt mensen om langer zelfstandig thuis te wonen. Soms betaalt de zorgverzekering dit.
De organisatie die personenalarmering verzorgt is ATA uit Amsterdam. Als je op de noodknop drukt, leg je meteen contact met:
Of
Je kunt zelf een aanvraag doen bij ATA. Hiervoor heb je geen toestemming (een indicatie) nodig van het wijkteam of de gemeente. Voor een medisch alarm moet je eerst naar je huisarts.
Voor personenalarmering betaal je aansluitkosten en maandelijkse abonnementskosten. Je zorgverzekeraar betaalt misschien mee aan die kosten. Op de website van ATA vind je meer informatie.
Als jouw hulpmiddelen niet worden betaald via de Wmo of je zorgverzekeraar, moet je zelf betalen. Zelf huren of kopen van een hulpmiddel heeft voordelen. Je kunt dan helemaal zelf kiezen en het hulpmiddel is snel beschikbaar.
Medipoint verkoopt en verhuurt hulpmiddelen in Almere. Van krukken tot rolstoelen en scootmobielen. Medipoint is er voor iedereen, je hoeft niet onder de Wmo-regeling te vallen. Ga voor een overzicht van alle mogelijke hulpmiddelen naar de de website van Medipoint.