Je vindt het moeilijk om je dagelijks leven op orde te krijgen en te houden. Als familieleden, vrienden of buren je hier niet bij kunnen helpen, kun je individuele begeleiding krijgen. Dat betekent dat je van een zorgverlener tips en adviezen krijgt. Je kunt individuele begeleiding aanvragen bij het wijkteam.
De zorgverlener kan jou helpen om bepaalde dingen (weer) zelf te doen. Of advies geven over bijvoorbeeld:
Individuele begeleiding valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
We vragen ook hoe jij de zorg geregeld wil hebben. Er zijn 2 manieren:
Dit zijn de zorgaanbieders in Almere:
We verwachten dat echtgenoten, inwonende kinderen of andere huisgenoten jou helpen. Dit heet gebruikelijke hulp. Soms kan dit niet. Pas dan kun je individuele begeleiding vragen.
Het kan zijn dat je het niet eens bent met de beslissing van de gemeente (de beschikking). Je kunt bezwaar maken tegen de beslissing of een klacht insturen.
Voor een Wmo-voorziening betaal je mogelijk een eigen bijdrage. Een eigen bijdrage is het deel van de kosten dat je zelf moet betalen. Je ontvangt hierover informatie van het CAK. Het CAK heeft een abonnementstarief; je betaalt maandelijks een eigen bijdrage, ook als je er tijdelijk geen gebruik van maakt. Pas als je officieel stopt met de Wmo-voorziening hoef je geen eigen bijdrage meer te betalen. De hoogte van de eigen bijdrage wordt jaarlijks landelijk vastgesteld. Misschien moet je komend jaar een ander bedrag betalen. Daarover krijg je dan informatie van het CAK.
Wil je meer informatie of heb je vragen over de eigen bijdrage? Kijk dan op hetcak.nl of bel met het CAK op nummer 0800-1925.
Het kan zijn dat je iets wilt veranderen aan de ondersteuning:
Gebruik dan het formulier:
Je kunt ook bellen met telefoonnummer 14 036 of langskomen bij het inloopspreekuur van het wijkteam bij jou in de buurt. Houd rekening met een verwerkingstijd van 8 weken en met een opzegtermijn bij de zorgaanbieder die je nu hebt.