Direct naar paginainhoud

Vergunning alcoholvrij bedrijf

Wil je een horecabedrijf beginnen waar geen alcohol wordt geschonken? Bijvoorbeeld een broodjeszaak, ijssalon of theehuis? Dan heb je hiervoor een vergunning alcoholvrij bedrijf nodig.

Wanneer moet je een nieuwe aanvraag indienen

De vergunning is voor onbepaalde tijd, maar vervalt wanneer jouw inschrijving bij de Kamer van Koophandel wijzigt. Zonder vergunning mag jouw horecabedrijf niet geopend zijn.
Je moet ook andere wijzigingen melden zoals:

  • Wijziging van leidinggevenden (nieuw in loondienst en eventueel de bestaande leidinggevende die uit dienst zijn laten vervallen).
  • Wijziging van de horeca inrichting. 

Wet Bibob

Bij de aanvraag voor het schenken van alcoholhoudende drank moet je ook het formulier Wet Bibob en Vergunning invullen. Dit formulier dien je tegelijk in met het aanvraagformulier.

Uitleg Wet Bibob

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) 

Bij een aanvraag voor een vergunning alcoholvrij bedrijf moeten de ondernemer en alle op het aanvraag opgegeven leidinggevenden een VOG meesturen. 
Een VOG is een verklaring waarop beoordeeld wordt dat het gedrag geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke functie in de samenleving, in dit geval de functie van leidinggevende in een horecabedrijf.

Het VOG-formulier kan je digitaal opvragen bij drankenhoreca@almere.nl. De verklaring moet je aanvragen in de gemeente waar je woont.

Aanvraagformulieren

Handleiding Cryptshare

Gezien de vertrouwelijkheid van de (Bibob) stukken, bieden wij je de mogelijkheid om de documenten vertrouwelijk en versleuteld naar ons toe te sturen via Cryptshare. 
De ingevulde formulieren dien je per pdf te mailen naar drankenhoreca@almere.nl.

Afhandelingstermijn

Een aanvraag wordt binnen 8 weken afgehandeld.

Kosten

Het aanvragen van deze vergunning kost geld. Kijk voor meer informatie op de pagina leges betalen.

Aanvraagformulier opsturen

Controleer of je het aanvraagformulier helemaal hebt ingevuld, ondertekend en of de mogelijk gevraagde bijlagen zijn toegevoegd. Mail alle gegevens naar info@almere.nl of stuur het met de post naar:

Gemeente Almere
Afdeling Vergunningen, Toezicht & Handhaving
Postbus 200
1300 AE Almere

Illustratie Almere skyline
Jouw mening