Direct naar paginainhoud

Openbare stranden en wateren

Langs het Gooimeer, IJmeer en recreatieplassen zijn zwem- en surfstranden met sanitair en veiligheidsmaatregelen. Waterski's en scooters zijn toegestaan in bepaald gebieden in het Gooimeer. Honden zijn beperkt toegestaan op enkele stranden.

Stranden

Aan het Gooimeer, IJmeer en de recreatieplassen liggen diverse stranden, speciaal ingericht om te zwemmen en te surfen. De stranden zijn voorzien van sanitair en voor de veiligheid liggen er drijflijnen in het water. De waterkwaliteit bij deze stranden wordt gedurende het seizoen regelmatig gecontroleerd. Informatie over de kwaliteit van het zwemwater is te verkrijgen via de zwemwatertelefoon: (0320) 265700 of bezoek de website www.zwemwater.nl

Waterski's, waterscooters en regels

Op het Gooimeer is het gebruik van waterski's en waterscooters toegestaan. Dit mag alleen in het door gele tonnen gemarkeerde gebied gelegen nabij de Gooimeerdijk tussen Almere Haven en de Hollandsebrug.

Voor het Gooimeer en de daarin gelegen eilanden gelden de volgende regels:

  • In de vaargeul maximumsnelheid 20 km/u en daarbuiten max. 9 km/u.
  • Motorvaart is verboden in het gebied gelegen tussen Huizen en Naarden zo’n 150 meter uit de kust. Dit is aangegeven met betonning.
  • Snelvaren/waterskiën is alleen toegestaan op de speciaal betonde banen in het Gooimeer. Deze zijn gelegen op circa 150 meter uit de Gooimeerdijk, nabij Almere Haven, of ten zuiden hiervan, het gemarkeerde gebied tussen de lichtboei GM41 en de groene ton GM37. Dit wordt aangegeven door gele tonnen. Speciaal voor de snelvaarbaan, halverwege de Gooimeerdijk, is een trailerhelling gecreëerd. Je kunt deze trailerhelling bereiken via de rijksweg A6 afslag Almeerderzand of vanuit Almere-Haven.

Honden op het strand

Honden zijn toegestaan op delen van het Almeerderstrand en het Atlantisstrand aan het Weerwater, Kijk op de informatieborden bij de ingang van deze stranden in welke gebieden je met jouw hond kunt komen. Om de overige stranden schoon te houden kun je van 1 april tot 1 oktober niet naar het strand met jouw hond. Kijk voor meer informatie op de pagina over de hondenkaart.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening