Direct naar paginainhoud
menu

Cultuur voor iedereen

Kunst, cultuur en erfgoed zijn van grote waarde voor de samenleving. Ze zijn onmisbaar voor de aantrekkelijkheid van de stad. Goede culturele voorzieningen versterken het vestigingsklimaat voor ondernemers én nieuwe inwoners.  

Op deze website vindt u meer informatie over cultuur in Almere, waaronder het Cultuurplan Almere 2019-2024: Cultuur verrijkt, verbindt en versterkt. Hierin zijn de volgende ambities opgenomen: Cultuur is voor alle Almeerders dichtbij, Cultuur krijgt ruimte om te groeien, en Cultuur geeft vorm aan de identiteit van Almere. 

Het college van burgemeester en wethouders heeft het Coronapakket Cultuur vastgesteld dat de gemeente kan inzetten dankzij de rijksbijdrage aan de lokale culturele infrastructuur. In totaal gaat het om een bedrag van 1,4 miljoen euro dat in 2020 en 2021 ingezet wordt om de door de coronacrisis zwaar getroffen Almeerse cultuursector te ondersteunen.
Dit pakket biedt perspectief aan de gehele Almeerse cultuursector, zowel de Almeerse Basisinfrastructuur Cultuur als de culturele organisaties, makers, culturele verenigingen en ondernemers die daar niet toe behoren. De gemeente springt financieel bij waar het water aan de lippen staat. Maar ook voorziet het pakket in het faciliteren van ruimte om te repeteren of uitvoeringen te geven, of het tijdelijk inhuren van extra personeel. Voor  de lange termijn is het nodig om te transformeren. Ook daarin voorziet het pakket. Het doel van het Coronapakket Cultuur is om de culturele sector in Almere te helpen om ondanks de coronacrisis de sterke culturele sector te worden die de gemeente in het Cultuurplan Almere 2019-2024 ambieert. 

Lees meer over het Coronapakket Cultuur en de veelgestelde vragen en antwoorden naar aanleiding van de digitale Stedelijke Cultuurtafel van 9 december 2020

Subsidiestelsel cultuur in Almere

Vanaf 2021 kunnen cultuurpartners bij het Cultuurfonds Almere terecht voor  incidentele subsidie,  en voor jaarlijkse en meerjarige subsidie bij de gemeente. Met deze nieuwe verdeling hoopt de gemeente meer duidelijkheid te geven aan alle makers uit de stad, en zorgen we er samen met de sector voor dat cultuur in Almere nog meer gaat bruisen.
 

Uitleg meerjarig subsidie aanvragen

Stedelijke Cultuurtafel 9 december 2020

Op 9 december ging wethouder Hilde van Garderen samen met Cultuurfonds Almere in gesprek met de stad over cultuur. Kijk de bijeenkomst hieronder terug.

Nieuwe subsidiestelsel voor de culturele sector

Meld u aan voor de nieuwsbrief cultuur

* verplicht veld

Bekijk eerdere nieuwsbrieven.

Nieuwsbrief Cultuur

  • Januari 2020
  • December 2019
  • Augustus 2019
  • Mei 2019
Wat vindt u van onze website?