Direct naar paginainhoud

Kosten vanwege een verhuizing

Ga je verhuizen? Je kunt bijzondere bijstand aanvragen voor verhuiskosten. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de kosten van een verhuisauto of opslagkosten. Maar het kan ook gaan om de kosten van eerste maand huur, borg of dubbele huur. Je kunt de bijstand online aanvragen.

Belangrijk is waar je gaat wonen

  • verhuizing binnen Almere: alle kosten komen in aanmerking
  • verhuizing vanuit een andere gemeente naar Almere: alleen borg en eerste maand huur komen in aanmerking. Maar wanneer je dubbele huur moet betalen omdat je in de andere gemeente (die je verlaat) ook nog huur betaalt. Dan moet je in de gemeente die je verlaat de eerste maand huur aanvragen.
  • verhuizing vanuit Almere naar een andere gemeente: alleen een verhuisauto, opslagkosten en dubbele huur komen in aanmerking.

Er moet verder sprake zijn van een noodzakelijke verhuizing. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je oude woning te klein is, te duur of (psychische) klachten veroorzaakt. Vrijwillig het ouderlijk huis verlaten geldt niet als een noodzakelijke verhuizing.

Mogelijk kunnen wij ook de kosten van een volledige (eerste) woninginrichting vergoeden. Meer informatie over complete (eerste) woninginrichting.

Voorwaarden

  • De kosten zijn niet langer dan twee maanden geleden
  • Er is sprake van een noodzakelijke verhuizing

In te leveren informatie

  • Factuur van de kosten
  • Huurcontract van je nieuwe woning
  • Huurspecificatie van je nieuwe woning
  • Urgentieverklaring of andere verklaring waaruit blijkt dat jouw verhuizing noodzakelijk is.

Ontvang je geen bijstandsuitkering? Dan hebben we extra informatie nodig. Op de pagina bewijsstukken kun je zien welke informatie dat is. 

Als je twijfelt of jouw kosten aan de voorwaarden voor bijzondere bijstand voldoen kun je contact opnemen via telefoonnummer 14 036.

Bevestiging van aanvraag

Controleer na je aanvraag altijd of je een e-mail als bevestiging hebt gekregen. Kijk ook in je spammail. Dit is belangrijk, want als je die e-mail niet hebt gekregen, is jouw aanvraag niet bij ons binnengekomen. Wij kunnen dan niet starten met het beoordelen van je aanvraag. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact met ons op via telefoonnummer 14 036. 

Illustratie Almere skyline
Jouw mening