Tegenprestatie

Wanneer u een bijstandsuitkering ontvangt, vraagt de gemeente dat u iets terugdoet daarvoor. Dit noemen we een tegenprestatie. Sinds 1 januari 2015 is een tegenprestatie verplicht.

Wat is een tegenprestatie?

Een tegenprestatie is onbetaald werk dat nuttig is voor de samenleving. Een tegenprestatie duurt minimaal 24 uur over een periode van maximaal 12 weken. Dus bijvoorbeeld 12 weken lang, 2 uur in de week. Of 2 weken lang, 12 uur per week. Maar meer mag natuurlijk ook.

Hoe vult u uw tegenprestatie in?

Veel mensen doen al iets: zij doen vrijwilligerswerk, doen aan mantelzorg, of volgen een traject richting werk. Van uitkeringsgerechtigden die dat nog niet doen, wordt gevraagd iets uit te zoeken dat bij hen past. Er zijn verschillende mogelijkheden:

Het mag niet gaan om werk waar iemand normaal gesproken loon voor krijgt. Hieraan voldoen niet alle vacatures voor vrijwilligers in de vacaturebank. Voor vragen daarover kunt u bellen met de gemeente via 14 036. 

Laat ons binnen 3 maanden weten welke tegenprestatie u doet

Bent u gevraagd een tegenprestatie te doen? Laat ons dan binnen 3 maanden weten welke tegenprestatie u doet. Dat doet u met het antwoordformulier dat u ontvangt per post. 

Verzekerd tijdens tegenprestatie

Tijdens de tegenprestatie bent u WA-verzekerd via de almeerse vrijwilligersverzekering.

Reiskosten

Reiskosten kunnen eventueel vergoed worden door de organisatie waar u uw tegenprestatie invult. U kunt dit aan hun vragen. Als het niet mogelijk is, probeer dan de reiskosten te beperken door in de buurt uw tegenprestatie in te vullen. De gemeente vergoedt geen reiskosten.