Direct naar paginainhoud

Tegenprestatie

Wanneer je een bijstandsuitkering ontvangt, vraagt de gemeente dat je daarvoor iets terugdoet. Dit noemen we een tegenprestatie.

Wat is een tegenprestatie?

Een tegenprestatie is onbetaald werk dat nuttig is voor de samenleving. Een tegenprestatie duurt minimaal 24 uur over een periode van maximaal 12 weken. Dus bijvoorbeeld 12 weken lang, 2 uur in de week. Of 2 weken lang, 12 uur per week. Maar meer mag natuurlijk ook.

Hoe vul je je tegenprestatie in?

Veel mensen doen al iets: zij doen vrijwilligerswerk, doen aan mantelzorg, of volgen een traject richting werk. Van uitkeringsgerechtigden die dat nog niet doen, wordt gevraagd iets te zoeken dat bij hen past. Er zijn verschillende mogelijkheden:

Het mag niet gaan om werk waar iemand normaal gesproken loon voor krijgt. Hieraan voldoen niet alle vacatures voor vrijwilligers in de vacaturebank. Voor vragen daarover kun je bellen met de gemeente via 14 036. 

Verzekerd tijdens tegenprestatie

Tijdens de tegenprestatie ben je WA-verzekerd via de Almeerse vrijwilligersverzekering.

Reiskosten

Reiskosten kunnen eventueel vergoed worden door de organisatie waar je jouw tegenprestatie invult. Je kunt dit aan hen vragen. Als het niet mogelijk is, probeer dan de reiskosten te beperken door jouw tegenprestatiebij jou in de buurt te doen. De gemeente vergoedt geen reiskosten. 

Illustratie Almere skyline
Jouw mening