Direct naar paginainhoud

Cultuur in Duin

Aan de kust van Almere Poort ontwikkelen we Duin, een prachtig gelegen gebied rondom het Almeerderstrand. Het is een gewaardeerd recreatiegebied voor de hele regio.

De ambitie voor het gebied is vastgelegd in het gebiedsconcept ‘Stadsduin voor actieve cultuur’. Er wordt toegewerkt naar het gebied als onderscheidende plek in 2030 door verrassende actieve culturele en recreatieve programmering het hele jaar rond, landelijk bekende festivals en evenementen in de zomer. Het gebied trekt een groot en divers publiek en wordt een bruisende hotspot voor cultuur en beleving voor Almeerders én de metropoolregio.

Ambitie en aanleiding

Het Almeerderstrand  vormt de westelijke entree van Almere, en wordt door veel Almeerders en regiobewoners bezocht voor een stranddag, hapje eten, theaterbezoek, watersportactiviteit of festival. De gemeente en de provincie hebben de ambitie om met cultuur, recreatie, beleving en bijzondere woonconcepten het gebied verder te ontwikkelen.

Vanuit de programmalijn ‘Cultuur, Toerisme en Sport’ van programma Almere 2.0 (een samenwerkingsverband van de gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk) is dit gebied aangewezen als sleutelproject onder de naam ‘Kustzone Poort’.

Duinlandschap

De komende jaren transformeert Kustzone Poort tot een landschap van strand, duinen, water en bossen die de identiteit bepalen. De dijk zal worden verstevigd en daarna worden opgehoogd met zand zodat er duinen ontstaan. Het duinlandschap, onderdeel van de gebiedsontwikkeling Almere Duin, zorgt voor een uniek strandgevoel in de polder en voegt een nieuw milieu toe aan Almere en de noordelijke Randstad. Het is een plan vol contrasten: hoog en laag, nat en droog, druk en rustig, beschut en open.

Festivals en evenementen

Het strand is de afgelopen jaren uitgebreid met acht hectaren nieuw opgespoten zand aan de zuidkant. Dit nieuwe stranddeel is de locatie voor grote festivals en evenementen. Hiermee wordt het ‘oude’ Almeerderstrand toegankelijk voor recreatie en kleinschalige programmering – ook tijdens de (op- en afbouwwerkzaamheden van) grote evenementen.

Vis à Vis

Een belangrijke culturele partner voor de gemeente Almere is spektakeltheatergezelschap Vis à Vis. Op hun opvallende theater, inclusief buitentribune en hijskraan, programmeert Vis à Vis elk jaar meerdere langlopende voorstellingen die publiek aantrekken vanuit het hele land.

In 2019 besloot de gemeenteraad van Almere dat Vis à Vis, dat tot op dat moment voor een nog onbepaalde tijdelijke periode in het gebied gevestigd was, permanent mocht blijven. Dit onderschrijft de ambities om van Kustzone Poort een uniek gebied te maken voor cultuur, recreatie en beleving met landelijke allure, en vormde de aanleiding voor het verder aanscherpen van deze visie.

StrandLAB

StrandLAB Almere versterkt de culturele uitstraling van Almere. Dit doet StrandLAB door culturele initiatieven op en rond het Almeerderstrand aan te jagen en te zorgen voor samenhang. Op deze ontmoetingsplek van water, ruimte en avontuur maken kunstenaars en creatieve ondernemers het gebied voor iedereen aantrekkelijk en toegankelijk. Samen met de activiteiten in andere stadsdelen versterkt StrandLAB de stad Almere als aantrekkelijke woon- en werkplaats.

Stad & Natuur

Stichting Stad & Natuur Almere verzorgt al meer dan vijftien jaar natuur- en milieueducatie projecten voor het Almeerse onderwijs. Stad & Natuur zorgt ervoor dat de inwoners van Almere de natuur in en rond de stad beleven op een directe en toegankelijke manier. In 2022 is een onderzoekstraject gestart om voor Stad & Natuur een voorziening op het Almeerderstrand te realiseren.

Volg de ontwikkelingen

Kustzone Poort is dus nooit af, en blijft altijd in ontwikkeling. Ben jij een bewoner, ondernemer of creatieve geest met een initiatief voor het gebied? Neem dan een kijkje op de website kustzonepoort.nl

Illustratie Almere skyline
Jouw mening