Paspoort

Tijdelijk langere verwerkingstijd bij spoedaanvragen

Dien je tussen woensdag 24 augustus 16.00 uur en donderdag 25 augustus 16.00 uur een spoedaanvraag in voor een paspoort en/of de Nederlandse identiteitskaart? Dan geldt er een langere verwerkingstijd. In dit geval kun je jouw document(en) vanaf maandag 29 augustus afhalen, in plaats van vrijdag 26 augustus.

Voor het aanvragen of afhalen van een paspoort  maak je een afspraak. Je betaalt de kosten bij de aanvraag. Om je reisdocument op te halen, maak je via de website een afspraak. Je plant de afhaalafspraak vanaf 6 werkdagen na je aanvraag.

Stap 1: informatie over voorwaarden en meenemen naar de afspraak

Voorwaarden voor het maken van een afspraak

  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit.
  • Staat in Almere ingeschreven of je hebt hier een briefadres.
  • Moet altijd aanwezig zijn bij aanvragen en afhalen.

Meenemen naar de afspraak

  • Alle paspoorten en de identiteitskaart die je nu hebt, ook als ze zijn verlopen.
  • Een pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen. De pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag. Je kunt geen pasfoto laten maken bij de gemeente.
  • Pinpas (voor betaling).

Paspoort voor kinderen onder 18 jaar (toestemming nodig)

Kinderen jonger dan 18 jaar moeten een paspoort aanvragen met toestemming van de ouders (gezaghouders). Ouders geven hiervoor minimaal 2 werkdagen voor de afspraak digitaal hun toestemming. 

Toestemming geven voor paspoort (DigiD nodig)

Heb je geen DigiD? Vul dan het Toestemmingsformulier (pdf, 0,063Mb) in en neem dit mee naar de afspraak. De handtekening op het formulier, moet hetzelfde zijn als op het meegegeven identiteitsbewijs.

Paspoort afhalen voor kinderen jonger dan 12 jaar

Bij het afhalen van een paspoort voor een kind jonger dan 12 jaar is altijd de aanvrager als ouder (gezaghouder) aanwezig. Als het gezag via de rechtbank geregeld is, neem dan het uittreksel van het gezagsregister mee. Meer informatie hierover vind je bij de Rechtspraak.

Stap 2: Afspraak maken

Maak online een afspraak via de knop 'afspraak maken'. Of bel naar 14 036.

Wat is het verschil tussen een paspoort en een identiteitskaart?

Informatie over het verschil tussen een paspoort en een identiteitskaart vind je op de website van de Rijksoverheid.

Per 1 oktober reizen naar het Verenigd Koninkrijk alleen met paspoort

Als gevolg van de Brexit kan vanaf1 oktober 2021 alleen nog met een paspoort naar het Verenigd Koninkrijk worden gereisd. Een identiteitskaart is niet meer geldig. Voor meer informatie over de Brexit vind je op de website van Rijksoverheid.