Buitenlands rijbewijs

Je kunt een rijbewijs dat je buiten Nederland hebt behaald in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Voorwaarde is dat het rijbewijs geldig is op moment van aanvragen. Je kunt de omwisseling persoonlijk aanvragen bij Burgerzaken in het stadhuis. Dit gebeurt op afspraak.

Buitenlands rijbewijs gebruiken in Nederland

Heb je een geldig rijbewijs dat is afgegeven in één van de landen van de Europese Unie of in IJsland, Liechtenstein, Guernsey, Isle of Man, Jersey of Noorwegen? Dan kun je dit rijbewijs na vestiging in Nederland nog gebruiken.

Het buitenlandse rijbewijs is voor een termijn tot 15 jaar na datum afgifte in Nederland geldig. Kijk voor meer informatie op de website van RDW.

Heb je een geldig rijbewijs dat is afgegeven in een ander land dan hierboven vermeld (ook de Nederlandse Antillen of Aruba)? Dan kun je dit rijbewijs tot 185 dagen na vestiging in Nederland gebruiken. In dit half jaar kun je het geldige buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs of versneld examen doen via B.N.O.R.

Omwisselen van buitenlands rijbewijs

Wil je jouw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs? Dan dien je de aanvraag voor het omwisselen in bij de gemeente waar je staat ingeschreven. De RDW handelt het omwisselen van jouw buitenlandse rijbewijs verder af. Als je van de RDW een brief hebt gekregen dat de aanvraag is afgehandeld, moet het rijbewijs nog verzonden worden naar de gemeente. Je kunt het rijbewijs vijf dagen nadat je de brief van de RDW hebt ontvangen, ophalen bij de gemeente. Wij verzoeken jou de brief mee te nemen. 

Voor het omwisselen gelden per land andere voorschriften. Kijk daarom voor meer informatie op de website van de RDW of neem telefonisch contact op met het RDW via telefoonnummer 088 0087 447. Het is bij een omwisseling niet mogelijk om een spoedprocedure aan te vragen.

Langer rijden met rijbewijs van buiten de EU

Met een rijbewijs van buiten de EU mag je maximaal 185 dagen rijden in Nederland. Het buitenlandse rijbewijs moet daarna omgewisseld worden voor een Nederlands rijbewijs. Door de maatregelen rondom corona is het niet altijd mogelijk om dit op tijd te doen. Meer informatie over de voorwaarden vind je op de website van RDW.

Meenemen

Neem bij de aanvraag voor het omwisselen van het rijbewijs het volgende mee: 

  • een geldig identiteitsbewijs;
  • jouw geldige buitenlandse rijbewijs;
  • een goedgelijkende pasfoto die voldoet aan de wettelijke eisen;
  • eventueel de brief van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen [CBR] waarin staat dat je rijgeschikt bent;
  • indien voor je van toepassing de brief met de 30% regeling;
  • Voor overige voorwaarden kun je de website van het RDW bekijken.

Kosten

De tarieven voor het rijbewijs vind je bij Tarieven Burgerzaken. Je dient de kosten bij de aanvraag te betalen.