Dieren

Dierenwelzijn is een onderwerp dat emotie oproept en waar mensen veel verschillende idee├źn bij hebben. Dat komt door de grote rol die dieren spelen in ons dagelijks leven: huisdieren, dieren in het wild en dieren die we inzetten in ons werk. In Almere is dat niet anders. Ook daar komen we verschillende groepen dieren tegen: dieren met een eigenaar, dieren in het wild, overlast gevende dieren en zelfs kuddes schapen en runderen voor het beheren van de openbare ruimte.

Deze verschillende groepen dieren vragen specifiek beleid. Op landelijk niveau bestaat wetgeving waarin dierenwelzijn geborgd wordt (Wet Dieren, Wet Natuurbescherming). Maar de gemeente Almere heeft een aantal ambities dat verder gaat dan de wettelijke taken.

Er zijn veel vrijwilligers en private organisaties actief, die een belangrijke rol spelen op het gebied van dierenwelzijn in Almere. Dit sterkt het college in haar geloof in de kracht van de stad. De taken die bij dierenwelzijn horen kunnen worden bezien in het licht van de ambities van Almere en Growing Green Cities.