Direct naar paginainhoud
Attentie!

Storing afspraken maken

Vanwege een storing is het op dit moment niet mogelijk om op de website een afspraak te maken. Bestaande afspraken gaan gewoon door. Wij werken aan een oplossing. Onze excuses voor het ongemak.

Huisdieren en wilde dieren in Almere

Alle inwoners van Almere zijn belangrijk. Dat geldt ook voor de dieren die in huis op de bank liggen, in onze parken en bossen leven of door de stad vliegen. Graag geven we een aantal tips waar je op kunt letten bij het aanschaffen en houden van huisdieren. Ook geven we informatie over een aantal wilde dieren in Almere.

De natuur in Almere is met elkaar verbonden. Zo kunnen wilde dieren zich gemakkelijk en veilig verplaatsen. Met extra groen tussen de natuurgebieden en parken ontstaan er groene verbindingen. Ook leggen we uit hoe je (wilde) dieren kan helpen. 

Honden en katten

In Almere is veel ruimte om samen met je huisdier te genieten. Er zijn verschillende losloopgebieden voor honden. Hier mag je hond vrij rennen en spelen. Informatie waar je met je hond los mag lopen, de opruim- en aanlijnplicht en waar je terecht kan bij bijtincidenten, vind je op onze hondenpagina.

Veel katten worden door hun eigenaar binnen gehouden, voor hun eigen veiligheid en om overlast voor anderen en wilde dieren te voorkomen. Komt jouw kat wel buiten, in de tuin of nog verder? Lees onze tips om overlast te voorkomen.

Dierenartskosten Almeerders met kleinere portemonnee

Vanaf 2023 helpt de gemeente Almeerders met een kleinere portemonnee met het betalen van dierenartskosten. Deze afspraak noemen we ‘Het Almeerse Pootje’. Het Almeerse Pootje is goed voor dieren en hun eigenaren. Almeerders die hun dier niet naar de dierenarts kunnen brengen, helpen we met het betalen van de kosten of een deel ervan. Het Almeerse Pootje is voor Almeerders met een inkomen tot maximaal 120% van de bijstandsnorm. Bij het Fonds voor Bijzondere Noden Almere vind je meer informatie en de voorwaarden.  

Bij het aanschaffen van een huisdier moet je rekening houden met onverwachte kosten. Het is belangrijk om spaargeld achter de hand te hebben als je een huisdier hebt. Afhankelijk van het dier kan een onverwachte operatie al snel honderden euro’s kosten. Kijk voor informatie over de kosten en verzorging van een huisdier bij Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG).

Tips bij aanschaf hond of kat

Honden en katten zijn er in vele soorten en maten. Heb je nog geen hond of kat, maar denk je erover er een aan te schaffen? Verdiep je goed in welk ras bij je past en in alle taken en plichten die horen bij het hebben van een huisdier. Neem ook een kijkje bij het Dierenasiel Almere. Daar zitten dieren die een nieuw huisje zoeken.

Tips

  • Denk goed na over de plichten die komen kijken bij het hebben van een huisdier, zoals: uitlaten, voeren, genoeg thuis zijn, medische kosten, verzorgings- en voedingskosten en de opruim- en aanlijnplicht.
  • Onderzoek welke rassen bij jouw levensstijl en je gezinssamenstelling (wel of geen kinderen of overige huisdieren) past. Zodat dit later niet voor problemen gaat zorgen. 
  • Wees kritisch over waar je een huisdier aanschaft. Er zijn veel manieren om aan een huisdier te komen, maar er zijn ook veel broodfokkers.

Wel of niet chippen kat

Het chippen van je kat is in Nederland (nog) niet verplicht, maar wel aan te raden. Een verdwaalde kat is sneller gevonden met een chip. Een dierenarts kan de chip aflezen en dan neemt contact met je op als je kat gevonden is. Zorg er wel na het chippen voor dat je je bij de databank aanmeldt én geef het door als je verhuist.

Konijnen, cavia's en andere knaagdieren

In Almere zijn veel mensen met een konijn, cavia of hamster als huisdier. Vooral (tamme) konijnen zijn geliefd bij kinderen. Helaas worden deze dieren ook veel gedumpt. Kijk daarom, net als bij een hond of een kat, eerst in het dierenasiel voordat je een dier koopt.

Tips voor houden van konijnen en cavia's

  • Zorg voor een grote buitenren, zodat het dier genoeg kan rondrennen en vrije ruimte heeft.
  • Sommige knaagdieren, zoals konijnen, hebben graag een maatje erbij.

Overleden huisdieren

Helaas breekt er ook een tijd aan waarin je afscheid moet nemen van je geliefde huisdier. Je dierenarts kan hulp en bijstand geven, en in Almere kun je ook terecht bij Anubis.

Grote grazers

Almere heeft heel wat grotere groenvlaktes. Deze zijn heel geschikt voor het houden van de grote grazers. Hier lopen dan ook Schotse hooglanders en bij de stadsboer lopen koeien rond.

Schotse hooglanders hebben weinig zorg nodig en zijn zelden agressief. Daarom zijn ze geschikt voor het groenonderhoud te zorgen dicht bij de bewoonde wereld. Ze eten graag planten die de meeste rundersoorten laten staan. De schotse hooglanders hebben een lange tijd op Isla Bonta in de Noorderplassen gewoond. In november 2022 zijn zes hooglanders verhuisd naar het Lepelaarpad bij Noorderplassen. De overige hooglanders en schapen die op Isla Bonita stonden zijn verhuisd naar elders in het land.

In Almere is een eigen biologische stadsboerderij. Door heel Almere hebben zij landbouwgrond waar ze groente verbouwen, maar ook koeien laten grazen.

Bevers

Door de groene en waterrijke omgeving komt de bever hier veel voor. In totaal zijn er 40 beverburchten in Almere. De bever laten we veel zijn eigen gang gaan. Daarnaast helpen we de bever door op sommige plekken gesnoeide takken en omgevallen bomen te laten liggen. De bever kan dat hout gebruiken. Ook houden we in de gaten op of de situatie veilig blijft. Zo letten we op dat de bomen die de bevers aanknagen niet zomaar kunnen omvallen.

Otter

De otter is net zoals de bever een waterdier. De otter laat zich steeds vaker zien in Almere. Het is voor de otter belangrijk dat de wateren waarin hij zwemt met elkaar verbonden zijn en dat ze schoon zijn. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat de waterkwaliteit is verbeterd.

Otters worden vaak aangereden bij verkeerswegen. Daarom zijn er loopplanken en oversteekplekken of rasters gemaakt voor de otter. Zo is er een tunnel tussen het Kromslootpark en de Ecozone Pampus. Via wildcamera’s is gezien dat de otter gebruikmaakt van deze verbinding.

Vos en ree

Almere is een groene stad en daarom een geschikte plek voor vossen en reeën om te wonen. In de natuurgebieden en binnen de stad zijn veel parken en plantsoenen te vinden. Er zijn hier dan ook veel reeën en vossen te vinden.

Helaas komen er ook vaak aanrijdingen met wilde dieren voor. Wilde dieren, zoals reeën, steken meestal tussen zonsondergang en zonsopgang wegen over. Vooral rond het wisselen van zomertijd naar wintertijd (en andersom) neemt het aantal aanrijdingen met reeën vaak toe. Er zijn dan opeens op een eerder of later tijdstip dan de reeën gewend zijn, automobilisten op de weg. Let dan extra goed op.

Een aantal tips bij het autorijden in natuurrijke gebieden waar veel reeën zijn:

  • Zie je reflecterende oogjes? Minder dan vaart.
  • Zie je 1 ree oversteken? Dan is er een grote kans dat er meer volgen.
  • Hou je aan de snelheid. Hoe sneller je rijdt, hoe minder tijd jij en het dier hebben om te reageren.

Vogels en eenden

Vogels en eenden kom je overal tegen: van koolmeesjes in de tuin tot waterhoentjes in de sloot om de hoek. Omdat er zoveel verschillende soorten vogels zijn, geven wij je een aantal tips over hoe je rekening kunt houden met de verschillende vogels en eenden tijdens het broedseizoen.

Wat kun je zelf doen

Vogels in de tuin of op het balkon

Sommige bewoners willen graag vogels in de tuin of balkon hebben. In de winter kan je vogels naar je tuin of je balkon lokken door vogelvoer neer te leggen, maar in de lente en zomer is extra voeren niet nodig. Dan kunnen vogels zelf op zoek naar insecten, slakken en/of vruchten. Als je ook in de lente en zomer wilt genieten van vogels in de tuin, zorg dan dat er natuurlijk voedsel te vinden is en dat er schuilplekken zijn voor vogels om te nestelen. Vogels nestelen zich bijvoorbeeld in een haag of een vogelhuisje. Drinkbakjes zijn ook populair bij vogels in de zomer, zodat de vogels kunnen badderen.

Watervogels beter niet voeren

Watervogels zijn in overal in Almere. Zwanen, eenden en waterhoentjes zijn vaak op loopafstand van huis en tijdens een ommetje worden ze vaak gevoerd. Watervogels hoeven niet gevoerd te worden. Het voeren van vogels is eigenlijk alleen nodig in de winter als er veel sneeuw en ijs ligt. Brood in het water zorgt bovendien ook voor een slechte kwaliteit van het water, en trekt ongedierte zoals ratten aan, wat niet prettig is.

Houd rekening met het broedseizoen

Tijdens het broedseizoen (in de lente) willen watervogels graag met rust worden gelaten, om in alle rust hun eieren uit te broeden. Als bewoner kan je hieraan bijdragen door honden aan de lijn te houden bij waterkanten en door met bootjes weg te blijven bij nesten. Ook worden watervogels regelmatig verstoord door rondslingerende vishaken en ander afval.

Vleermuizen

Vleermuizen zijn nachtdieren en daarom alleen te zien in het donker. In Almere komen 7 soorten vleermuizen voor. Alle vleermuizen zijn beschermt. We houden hier rekening mee door amberkleurige straatverlichting te gebruiken op plekken waar de Meervleermuis voorkomt in Almere.

Egels

Vooral 's avonds en 's nachts is de egel actief. Egels zijn namelijk schemer- en nachtdieren. Elke nacht legt een egel ongeveer 1 kilometer af op zoek naar slakken en insecten om te eten. Ook in Almere komen egels voor. Ze leven vaak langs randen van bossen en in parken, maar het kan ook zeker voorkomen dat egels door jouw tuin scharrelen.

Help de egel een handje

Egels houden elk jaar een winterslaap. De winterslaap van een egel begint in november en duurt tot eind april. Om de egels tot aan de winterslaap een handje te helpen, kun je een aantal dingen doen:

  • Zorg voor beschutte plekken, waar de egel een nest kan maken. Hier kan je voor zorgen door bij het aanharken van de tuin op een plek wat bladeren en takken te laten liggen, zodat de egel zich daar kan verschuilen. Uiteraard kan je ook zorgen voor een speciaal egelhuisje waar de egel een veilig heenkomen in kan vinden.
  • Maak een opening in de heg of schutting. Egels leggen namelijk 's nachts een flinke afstand af en op deze manier kunnen egels zich verplaatsen tussen verschillende tuinen, op zoek naar voedsel.
  • Gebruik geen slakkenkorrels en insectenverdelgers. Dit soort middelen zijn giftig voor de egel. In plaats van slakkenkorrels en insectenverdelgers helpen egels juist om op een natuurlijke manier slakken en insecten te bestrijden.
Illustratie Almere skyline
Jouw mening