Direct naar paginainhoud

Verlichting

In Almere staan bijna 50.000 straatlantaarns. Deze verlichting zorgt voor een veilige en fijne leefomgeving, het geeft goed zicht in het verkeer en draagt bij aan de sociale veiligheid. Om de verlichting in goede conditie te houden, onderhouden we deze goed. Ook vervangen we alle oude lampen met ledlampen. In 2025 hebben we alle lampen vervangen en bestaat alle straatverlichting in Almere uit ledverlichting.

Melden van een kapotte straatlantaarn

Zie je een kapotte straatlantaarn? Meld deze dan via een melding openbare ruimte. Je kunt, tijdens kantooruren, ook bellen naar telefoonnummer 14 036. Als je al een melding gemaakt hebt, hoef je dit niet een tweede keer te doen. De storing wordt dan zo spoedig mogelijk verholpen. 

Bij een melding over een storing aan een lantaarnpaal proberen wij dit zo snel mogelijk op te laten lossen door de aannemer of de netbeheerder. De afhandelingstermijn van meldingen kan op dit moment langer duren dan de hiervoor afgesproken termijn. Wij vragen jouw begrip voor de langere reparatietermijn. Bekijk onze video over meldingen en reparatietijd bij straatverlichting.

Amberkleurig licht voor de meervleermuis

Op vijf verschillende plekken in Almere Buiten pasten we de verlichting van een aantal lantaarnpalen aan voor de ‘meervleermuis’. De meervleermuis kan niet goed tegen het licht van de normale straatverlichting in Almere en heeft minder last van amberkleurig licht. Door het herstellen van het moeras (ook wel ‘moerasreset’ genoemd) van de Oostvaardersplassen is tijdelijk het jachtgebied van deze vleermuis kleiner geworden. Met het aanpassen van de verlichting verbeteren we de routes voor de vleermuiskolonies naar het jachtgebied, zodat ze gemakkelijker aan voedsel (insecten) kunnen komen.

Waar je de lantaarnpalen met amberkleurig licht kan tegenkomen

De verlichting van de lantaarnpalen zijn op de volgende plekken aangepast:

  • Gerrit Schultebrug
  • Kruising Moutmolenpad / Decemberpad
  • Koopvaardersbrug
  • Tolhuisstraat (in de buurt van het Diadeempad)
  • Kruising Jac. P. Thijsenweg / Kottertocht

Energiezuinige straatverlichting

Het energieverbruik van de openbare verlichting wordt in Almere al jaren zorgvuldig in de gaten gehouden. We kijken daar bij niet alleen naar energieverbruik, maar ook bij welke verlichtingsmaterialen de belasting op het milieu zo klein mogelijk is. Bij onderhoud en vervanging gebruiken we het liefste deze duurzame materialen. Zo plaatsen we sinds een aantal jaar ledlampen in de openbare verlichting. Dit doen we wanneer een oude lamp aan vervanging toe is. De ledverlichting kunnen we dimmen. Op plekken waar veel licht gewenst is (zoals dreven), is het licht dan feller dan in bijvoorbeeld woonstraten. Naarmate we meer ledlampen plaatsen, vermindert het energieverbruik. Meer weten? Kijk onze video over de straatverlichting in Almere.

Veel gestelde vragen over de straatverlichting

Ik heb een kapotte lantaarnpaal gemeld bij de gemeente. Hoe lang duurt het voordat deze gerepareerd wordt?

De afspraak is dat onze aannemer, wanneer mogelijk, een storing aan de verlichting binnen 14 dagen verhelpt. Als er meerdere lampen naast elkaar kapot zijn, proberen we het nog sneller te doen. Als de storing die je hebt gemeld te maken heeft met het (ondergrondse) kabelnet, kan alleen netbeheer Liander de storing oplossen. In de regel is de dienstverlening van Liander bij eenvoudige storingen: vandaag gebeld, morgen hersteld. Bij ingewikkelde storingen is meer tijd nodig.

Hoe weet ik of een kapotte lantaarnpaal al is gemeld bij de gemeente?

Als alleen de lamp defect is wordt deze zo snel mogelijk gerepareerd. Als de lantaarnpaal beschadigd is en/of het armatuur vervangen moet worden krijgt deze een gele sticker. Door de sticker weet je dat wij al een melding ontvangen hebben en weet de aannemer waar hij moet zijn.

Ik heb al diverse keren een melding over dezelfde kapotte straatlantaarn gedaan bij de gemeente. Wanneer wordt deze gerepareerd?

We zijn ons hiervan bewust en vinden dit net als jij erg vervelend. We doen er alles aan om dit op te lossen. De aannemer en netbeheerder kampen, net als de hele branche, met een tekort aan monteurs. Daardoor duurt het oplossen van storingen aan de openbare verlichting op dit moment helaas langer dan gewenst. Daarnaast krijgen acute storingen waarbij woningen en/of bedrijven zonder stroom zitten altijd voorrang.

Welke maatregelen neem de gemeente om de wachttijden op te lossen?De gemeente zoekt samen met de aannemer en de netbeheerder naar manieren om de afhandelingstermijnen te versnellen. Zo is er al extra capaciteit ingezet. Normaal rijdt er 1 ploeg met hoogwerker rond in Almere, nu zijn dat 3 teams.
Mijn hele straat is al een paar dagen donker. Wat is er aan de hand?Het kan gebeuren in een straat dat meerdere lantaarnpalen kapot gaan, dan is er sprake van een kabelbreuk en moet er ondergronds gewerkt worden door Liander. Het duurt langer om dit te repareren.

In de straat zijn nieuwe straatlantaarns/armaturen geplaatst, maar deze geven minder licht. Hoe komt dat?

In 2025 moet alle straatverlichting in Almere led-verlichting zijn. Dat bespaart veel kosten op energie en onderhoud. Een ander voordeel van led-verlichting is dat we het kunnen dimmen, zo zorgen we ervoor dat op plekken waar veel licht nodig is, zoals op dreven, het licht feller is dan in bijvoorbeeld woonstraten.

Bij mij in de straat is de straatverlichting ’s nachts (bijna) uit. Waarom is dat?

We volgen de nieuwste inzichten met de straatverlichting. Zo weten we dat verlichting de natuur kan ontregelen en het niet altijd nodig is dat lampen (volledig) branden. Daarom dimmen we ’s nachts de led-verlichting. Het licht gaat niet helemaal uit. Er zal altijd voldoende licht zijn om de verkeers- en sociale veiligheid te garanderen.

Hoe komt het dat er geen verlichting is op diverse fietspaden in de stad. Deze zijn daardoor erg donker, gevaarlijk en onveilig.

Een nieuwe ontwikkeling is dynamisch licht. Dat is verlichting die alleen brandt als de weg gebruikt wordt. We hebben testvakken met dynamisch licht op het Pedersenpad en het rondje Weerwater. Op de overige fietspaden hoort het licht gewoon te branden, maar wordt wel gedimd.

Hoe bepaalt de gemeente waar wel verlichting wordt geplaatst en waar niet?Uitgangspunt is dat er alleen verlichting wordt geplaatst als dat noodzakelijk is voor de verkeers- en/of sociale veiligheid. Op fietspaden in het buitengebied wordt alleen verlichting geplaatst op de hoofdroutes omdat daar de meeste sociale controle is. Als er geen sociale controle is, heeft het plaatsen van verlichting ook geen zin.
Hoe komt het dat de straatverlichting overdag aanblijft op uiteenlopende plekken in de stad?Op dit moment is Liander bezig met de uitrol van een nieuw sturingssysteem. Door deze werkzaamheden kan het gebeuren dat de verlichting overdag aan gaat. Het oude systeem om de verlichting aan en uit te schakelen was verouderd en de gemeente had zelf geen invloed op de schakeltijden. Met het nieuwe systeem hebben we daar straks meer invloed op.
Illustratie Almere skyline
Jouw mening