Direct naar paginainhoud

Verlichting

In Almere staan bijna 50.000 straatlantaarns. Deze verlichting zorgt voor een veilige en fijne leefomgeving, het geeft goed zicht in het verkeer en draagt bij aan de sociale veiligheid. We onderhouden de verlichting goed. Ook vervangen we alle oude lampen met ledlampen. Dat is in 2025 klaar. 

Melden van een kapotte straatlantaarn

Zie je een kapotte straatlantaarn? Meld deze dan via een melding openbare ruimte. Je kunt, tijdens kantooruren, ook bellen naar 14 036. Als je al een melding gemaakt hebt, hoef je dit niet een tweede keer te doen. De storing wordt dan zo snel mogelijk verholpen. 

Bij een melding over een storing aan een lantaarnpaal proberen wij dit zo snel mogelijk op te laten lossen door de aannemer of de netbeheerder. 

Maken van een kapotte straatlantaarn

De afspraak is dat onze aannemer, wanneer mogelijk, een storing aan de verlichting binnen 14 dagen verhelpt. Als er meerdere lampen naast elkaar kapot zijn, proberen we het sneller te doen. Soms zijn in een straat meerdere lantaarnpalen kapot, dan is er sprake van een kabelbreuk en moet er onder de grond gewerkt worden door Liander.

Als de lantaarnpaal beschadigd is of er een onderdeel vervangen moet worden krijgt deze een gele sticker. Door de sticker weet je dat wij al een melding ontvangen hebben en weet de aannemer waar hij moet zijn.

Amberkleurig licht voor de meervleermuis

Op 5 verschillende plekken in Almere Buiten pasten we de verlichting van een aantal lantaarnpalen aan voor de ‘meervleermuis’. De meervleermuis kan niet goed tegen het licht van de normale straatverlichting in Almere en heeft minder last van amberkleurig licht. Door het herstellen van het moeras (ook wel ‘moerasreset’ genoemd) van de Oostvaardersplassen is tijdelijk het jachtgebied van deze vleermuis kleiner geworden. Met het aanpassen van de verlichting verbeteren we de routes voor de vleermuiskolonies naar het jachtgebied, zodat ze gemakkelijker aan voedsel (insecten) kunnen komen.

Waar je de lantaarnpalen met amberkleurig licht kan tegenkomen

De verlichting van de lantaarnpalen is op de volgende plekken aangepast:

  • Gerrit Schultebrug
  • Kruising Moutmolenpad / Decemberpad
  • Koopvaardersbrug
  • Tolhuisstraat (in de buurt van het Diadeempad)
  • Kruising Jac. P. Thijsenweg / Kottertocht

Energiezuinige straatverlichting

Het energieverbruik van de openbare verlichting wordt in Almere al jaren zorgvuldig in de gaten gehouden. We kijken daarbij niet alleen naar energieverbruik, maar ook bij welke verlichtingsmaterialen de belasting op het milieu zo klein mogelijk is. Bij onderhoud en vervanging gebruiken we het liefste deze duurzame materialen. Zo plaatsen we sinds een aantal jaar ledlampen in de openbare verlichting. Dit doen we wanneer een oude lamp aan vervanging toe is.

In 2025 moet alle straatverlichting in Almere led-verlichting zijn. De ledverlichting kunnen we dimmen. Het licht gaat niet helemaal uit. Er zal altijd voldoende licht zijn om de verkeers- en sociale veiligheid te garanderen. Op plekken waar veel licht gewenst is (zoals dreven), is het licht dan feller dan in bijvoorbeeld woonstraten. Een nieuwe ontwikkeling is dynamisch licht. Dat is verlichting die alleen brandt als de weg gebruikt wordt. We hebben testvakken met dynamisch licht op het Pedersenpad en het rondje Weerwater. Naarmate we meer ledlampen plaatsen, vermindert het energieverbruik. Uitgangspunt is dat er alleen verlichting wordt geplaatst als dat noodzakelijk is voor de verkeers- en/of sociale veiligheid.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening