Dieren in nood


Vermiste en gevonden dieren

Heb je een huisdier gevonden of is jouw eigen huisdier vermist? Er zijn verschillende organisaties in Almere waar vermiste en gevonden huisdieren gemeld en/of langsgebracht kunnen worden. 

Dierenambulance

Bel de Dierenambulance als je een dier gevonden hebt en niet weet wie de eigenaar is. Zij kunnen jou telefonisch advies geven en zullen het, indien nodig, het dier ophalen en naar het Dierenasiel brengen.

Dierenasiel Almere

Je kunt ook zelf gevonden huisdieren langsbrengen bij het Dierenasiel. Zij zullen het dier opvangen en aanmelden bij Amivedi. Is het dier na 14 dagen nog niet opgehaald? Dan wordt het dier eigendom van het Dierenasiel en een nieuw (t)huis gezocht.

Amivedi

De bij het Dierenasiel opgevangen huisdieren worden zo snel mogelijk op Amivedi gezet. Ben je zelf jouw huisdier kwijt? Neem hier dan vooral snel een kijkje. Wie weet is jouw huisdier al gevonden. Ook de door jou gevonden huisdieren kun je aanmelden bij Amivedi, of kijk op de Facebookpagina van Amivedi.

Verloren en gevonden voorwerpen

Gevonden exotische huisdieren (zoals een schildpad of een slang), waarvoor een cités-verklaring noodzakelijk is moeten geregistreerd worden als gevonden voorwerp in een poging om de eigenaar terug te vinden. Bij het vinden van exotische diersoorten bel je de dierenambulance. Deze zal in overleg met de gemeente een opvanglocatie regelen.

Je inzetten voor huisdieren? De bovengenoemde organisaties staan altijd te springen voor nieuwe vrijwilligers en/of stagiaires. Neem direct contact op met de desbetreffende organisatie.

Naar boven

Tip: Huisdier chippen

Hoe kun je zorgen dat je je huisdier snel weer terugvindt? Het chippen van huisdieren is altijd aan te raden. Voor sommige (huis)dieren is het verplicht, zoals honden, paarden en ezels, en voor andere, zoals katten, (nog) niet. Toch raden wij het wel aan. Zo is het makkelijker om baasje en dier weer te herenigen.


Wild dier gevonden? 

Heb je een (levend) wild dier gevonden, bijvoorbeeld aangereden langs de kant van de weg of op een andere manier in nood verkerend? Neem dan contact op met één van de onderstaande organisaties, afhankelijk van het dier en de situatie.

Dierenambulance

Bel de Dierenambulance als je gewonde wilde vogels, tamme vogels of egels gevonden hebt. Zij kunnen je telefonisch advies geven en zullen het, indien nodig, het dier ophalen en naar een passende opvanglocatie brengen.

Waterschap

Neem contact op met Waterschap als je dode dieren in het water ziet. Dit kan namelijk een teken zijn van botulisme, een vorm van voedselvergiftiging veroorzaakt door een bacterie in water met een laag zuurstofgehalte. Hierdoor kunnen dieren die leven in of drinken van dit water dood gaan.

Politie en Fauna Beheer Eenheid 

Voor aangereden wild, zoals reeën, damherten, edelherten en dassen kun je contact opnemen met de meldkamer van de politie (0900-8844). Zij nemen dan contact op met Fauna Beheer Eenheid (FBE) die vanaf 1 november 2021 het dodelijk aangereden wild voor de gemeente afhandelt.

Vleermuis

Bij het vinden van een gewonde vleermuis kun je contact opnemen met een deskundige op de website, deze kan jou advies geven over wat je het beste kunt doen. Wees voorzichtig en raak een vleermuis nooit met blote handen aan. Vleermuizen en hun verblijfplaatsen zijn bij de wet beschermd, een plaagdier of ongediertebestrijdingsbedrijf mag vleermuizen niet zomaar verdrijven. Doen ze dit wel dan zijn ze in overtreding.

Gevonden wilde dieren in Almere worden ondergebracht bij één van de onderstaande organisaties, afhankelijk van het diersoort. Hier worden de dieren tijdelijk opgevangen, totdat ze sterk genoeg zijn om teruggeplaatst te worden in de natuur. 

Je inzetten voor wilde dieren? De bovengenoemde organisaties staan altijd te springen voor nieuwe vrijwilligers en/of stagiaires. Neem direct contact op met de desbetreffende organisatie.

Naar boven

Let op: Soms lijkt een dier in nood te zijn (zoals jonge vogels en reekalveren), maar kun je beter niet ingrijpen. Er is niet altijd iets aan de hand, en soms is ingrijpen juist nadelig voor het dier. Daarom ons advies om nooit zomaar het dier op te pakken, neem eventueel contact op met de dierenambulance of een andere deskundige.


Mishandeling of verwaarlozing van dieren melden

Helaas komt het ook voor dat (huis)dieren mishandeld of verwaarloosd worden. Wil je hierover een melding doen? Neem dan direct contact op met dierenpolitie via 144 (Red een dier), bij spoed 112.

Naar boven