Direct naar paginainhoud

Dieren in nood

Heb je een huisdier of wild dier in nood gevonden? Zoals een gewonde kat of een verzwakte egel. Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met de juiste organisatie. De gemeente werkt samen met verschillende organisaties in en rondom Almere op het gebied van dieren(welzijn). Afhankelijk van het diersoort en de situatie, kun je contact opnemen met een van deze organisaties.

Vermiste en gevonden huisdieren

Heb je een huisdier gevonden of is jouw eigen huisdier vermist? Er zijn verschillende organisaties in Almere waar je vermiste en gevonden huisdieren kunt melden of brengen.

Dierenambulance

Bel de Dierenambulance als je een dier gevonden hebt en niet weet wie de eigenaar is. Zij kunnen jou telefonisch advies geven en zullen het dier ophalen en naar het Dierenasiel brengen als dat nodig is.

Dierenasiel Almere

Als je een huisdier vindt, dan kun je deze langsbrengen bij het Dierenasiel Almere. Zij zullen het dier opvangen en aanmelden bij Amivedi. Is het dier na 14 dagen nog niet opgehaald? Dan wordt het dier eigendom van het Dierenasiel. Het asiel zoekt dan een nieuw (t)huis.

Amivedi

De huisdieren die bij het Dierenasiel worden opgevangen, worden zo snel mogelijk op Amivedi gezet. Ben je zelf jouw huisdier kwijt? Neem hier dan vooral snel een kijkje. Wie weet is jouw huisdier al gevonden. Je kunt ook zelf gevonden huisdieren aanmelden bij Amivedi, of kijk op de Facebookpagina van Amivedi.

Verloren en gevonden voorwerpen

Gevonden exotische huisdieren (zoals een schildpad of een slang), waarvoor een cités-verklaring noodzakelijk is, moeten geregistreerd worden als gevonden voorwerp in een poging om de eigenaar terug te vinden. Bij het vinden van exotische diersoorten bel je de dierenambulance. Deze zal in overleg met de gemeente een opvanglocatie regelen.

Wil je je inzetten voor huisdieren? De bovengenoemde organisaties staan altijd te springen voor nieuwe vrijwilligers en/of stagiaires. Neem gerust contact op met deze organisatie voor meer informatie.

Tip: chip je huisdier

Hoe kun je zorgen dat je je huisdier snel weer terugvindt? Het chippen van huisdieren is altijd aan te raden. Voor sommige (huis)dieren is het verplicht, zoals honden, paarden en ezels. Voor andere dieren, zoals katten, niet. Ook voor deze dieren raden wij het wel aan. Zo is het makkelijker om baasje en dier weer bij elkaar te brengen.

Wild dier gevonden? 

Heb je een (levend) wild dier gevonden? Bijvoorbeeld een aangereden dier langs de kant van de weg of dat op een andere manier in nood verkeert? Neem dan contact op met één van de onderstaande organisaties, afhankelijk van het dier en de situatie.

Dierenambulance

Bel de Dierenambulance als je gewonde wilde vogels, tamme vogels of egels gevonden hebt. Zij kunnen je advies geven en zullen als het nodig is, het dier ophalen en naar een opvanglocatie brengen.

Waterschap

Zie je dode dieren in het water? Neem contact op met Waterschap. Dit kan namelijk een teken zijn van botulisme, een vorm van voedselvergiftiging dat komt door een bacterie in water met een laag zuurstofgehalte. Dieren die leven in of drinken van dit water kunnen hier dood aan gaan.

Politie en Fauna Beheer Eenheid 

Bel voor aangereden wild, zoals reeën, damherten, edelherten en dassen met 0900-8844. Dat is de meldkamer van de politie. Zij nemen dan contact op met Fauna Beheer Eenheid (FBE) die vanaf 1 november 2021 het dodelijk aangereden wild voor de gemeente afhandelt.

Landschapsbeheer Flevoland

Als je een gewonde vleermuis vindt, neem dan contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland. Zij geven advies wat je het beste kunt doen. Wees voorzichtig en raak een vleermuis nooit met blote handen aan. Vleermuizen en hun verblijfplaatsen zijn bij de wet beschermd; een plaagdierbestrijdingsbedrijf of ongediertebestrijdingsbedrijf mag vleermuizen niet zomaar verdrijven. Als ze dit wel doen, zijn ze in overtreding.

Melden van mishandeling of verwaarlozing dieren

Helaas komt het ook voor dat (huis)dieren mishandeld of verwaarloosd worden. Wil je hierover een melding doen? Neem dan direct contact op met dierenpolitie via 144 (Red een dier), bij spoed 112.

Uitbraak van dierenziekten

Regelmatig breken er ziektes uit bij (wilde) dieren. Zo is er een periode geweest dat er veel konijnen ziek werden door VDH. Er zijn al meerdere uitbraken van vogelgriep en de egelziekte geweest. Dit zijn ziekten waar in eerste instantie de wilde dieren onder lijden, maar die ook een gevaar vormen voor onze volksgezondheid als de ziekte van dier op mens overgaat. Daarnaast kunnen deze ziekten ook invloed hebben op onze huisdieren. Dat kan als bijvoorbeeld je hond tijdens het uitlaten in contact komt met een ziek dier.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening