Direct naar paginainhoud

Rookvrij

Een generatie kinderen die opgroeit zonder de schadelijke gevolgen van (mee)roken en vrij van de verleiding om te gaan roken of vapen. Een generatie die kan kiezen voor een gezonde toekomst.

Schoolpleinen en steeds meer speeltuinen en sportterreinen zijn inmiddels rookvrij. En rookvrij betekent ook vapevrij. Maar nog lang niet allemaal. Op veel plekken in de openbare ruimte en elders kunnen jongeren nog met tabak in aanraking komen. Wij willen onze partners ondersteunen om deze plaatsen rookvrij te maken.

Roken en vapen wordt op alle fronten ontmoedigd. We gaan ervoor dat de volgende generatie rookvrij is in Almere.

Steeds meer mensen vinden het normaal dat er op openbare plekken niet gerookt wordt. Ook willen de meeste mensen, zowel rokers als niet-rokers, dat kinderen rookvrij opgroeien en zelf niet gaan roken. In Almere werken we samen met veel verschillende organisaties om de stad steeds meer rookvrij te krijgen. Ook de inwoners willen we hierin graag betrekken, zodat ook zij hun omgeving samen rookvrij kunnen maken.

Madelein Boers, projectleider Rookvrije generatie (GGD).

Aanvragen rookvrije zone 

Als partij of inwoner uit de stad kun je  bijdragen aan een rookvrije generatie door een zone rookvrij te maken. Dit kan door het plaatsen van de Rookvrije Generatie-tegels. Aanvragen kan door:

  1. Een verzoek via Melding Openbare Ruimte;
  2. Vul de aanvraag helemaal in en schrijf waarom je een tegel aanvraagt en wie dit initiatief ondersteunt.
  3. De gemeente neemt contact met je op over de precieze locatie en het plaatsen van de tegel. De aanvragen worden verzameld en het plaatsen gebeurt op twee keer per jaar. De gemeente neemt de kosten hiervoor op zich.

De gemeente handhaaft niet op rookvrije zones omdat we inzetten op een vrijwillige gedragsverandering. Voor communicatie over de door jouw aangevraagde rookvrije zone ben je zelf aan zet. Je kunt onder meer de hashtags #rookvrijegeneratie, #rookvrijezone en #gezondinalmere gebruiken.

Netwerk Rookvrij Almere

Verschillende partijen uit Almere werken in het Netwerk Rookvrij Almere samen aan de visie: het voorkomen van roken en het stimuleren van en ondersteunen bij het stoppen met roken, zodat de nieuwe generatie rookvrij kan opgroeien in Almere.

Op dit moment bestaat het netwerk uit o.a. het Flevoziekenhuis, JGZ Almere, de Kinderkliniek, gemeente Almere, GGD Flevoland, Tactus verslavingszorg, de Schoor, Windesheim, Zorggroep Almere.

Het netwerk komt 2 keer per jaar bij elkaar en staat open voor andere organisaties om zich aan te sluiten, zoals scholen, kinderopvang, politie, bedrijven, ondernemers en horeca. 

Meer informatie of aanmelden voor nieuwe organisaties kan via M.Boers@ggdflevoland.nl.

Informatie voor organisaties

Wil jouw organisatie rookvrij worden? Kijk eens op www.rookvrijegeneratie.nl voor meer informatie en hulp. 

Illustratie Almere skyline
Jouw mening