Een generatie kinderen die opgroeit zonder de schadelijke gevolgen van (mee)roken en vrij van de verleiding om te gaan roken of vapen. Daar gaan we voor.
Schoolpleinen en steeds meer speeltuinen en sportterreinen zijn inmiddels rook- en vapevrij. Ook de bushaltes en de buitenruimte van de Zorggroep en het Flevoziekenhuis zijn rookvrij. En vanaf 1 oktober 2024 wordt er ook bij de ruimte rond ingangen van het stadhuis niet meer gerookt.
Maar op veel andere plekken in de openbare ruimte en elders kunnen jongeren nog met tabak in aanraking komen. Wil jij een plek rookvrij maken? Dan kan je hieronder gratis een stoeptegel 'rookvrije zone' aanvragen.
Steeds meer mensen vinden het normaal dat er op openbare plekken niet gerookt wordt. Ook willen de meeste mensen, zowel rokers als niet-rokers, dat kinderen rookvrij opgroeien en zelf niet gaan roken. In Almere werken we samen met veel verschillende organisaties om de stad steeds meer rookvrij te krijgen. Ook de inwoners willen we hierin graag betrekken, zodat ook zij hun omgeving samen rookvrij kunnen maken.
Madelein Boers, projectleider Rookvrije generatie (GGD).
In Almere bieden de huisartsen goede hulp bij stoppen met roken. Na 1 jaar was 40% van de deelnemers nog steeds gestopt. Landelijk is dat percentage 20%.
Als partij of inwoner uit de stad kun je bijdragen aan een rookvrije generatie door een zone rookvrij te maken. Dit kan door het plaatsen van de Rookvrije Generatie-tegels. Aanvragen kan door:
De gemeente handhaaft niet op rookvrije zones omdat we inzetten op een vrijwillige gedragsverandering. Voor communicatie over de door jouw aangevraagde rookvrije zone ben je zelf aan zet. Je kunt onder meer de hashtags #rookvrijegeneratie, #rookvrijezone en #gezondinalmere gebruiken.
Verschillende partijen uit Almere werken in het Netwerk Rookvrij Almere samen aan de visie: het voorkomen van roken en het stimuleren van en ondersteunen bij het stoppen met roken, zodat de nieuwe generatie rookvrij kan opgroeien in Almere.
Op dit moment bestaat het netwerk uit o.a. het Flevoziekenhuis, JGZ Almere, de Kinderkliniek, gemeente Almere, GGD Flevoland, Tactus verslavingszorg, de Schoor, Windesheim, Zorggroep Almere.
Het netwerk komt 2 keer per jaar bij elkaar en staat open voor andere organisaties om zich aan te sluiten, zoals scholen, kinderopvang, politie, bedrijven, ondernemers en horeca.
Meer informatie of aanmelden voor nieuwe organisaties kan via M.Boers(at)ggdflevoland.nl.
Wil jouw organisatie rookvrij worden? Kijk eens op www.rookvrijegeneratie.nl voor meer informatie en hulp.