Direct naar paginainhoud

De Volder Staete in Almere Oosterwold

Op De Volder Staete, een kavel van 2,5 ha wordt in het jaar 2022 in Almere Oosterwold een gecombineerd woon-zorg centrum uit de grond gestampt. Er komen 40 ouderen met geheugenproblemen en 12 jongeren met verstandelijke beperking te wonen. Bewoners van het landgoed worden actief betrokken in het verzorgen van dieren en activiteiten in de moestuin.

Ontstaan van De Volder Staete

Na een jarenlange zoektocht naar een geschikte plek voor hun kind kregen twee ouders van een dochter met een verstandelijke beperking in 2019 de mogelijkheid om een kavel op Oosterwold te ontwikkelen. Met behulp van een stapel legoblokjes op tafel ontstond het plan voor drie gebouwen en een theehuis. Hun droom was om ouderen met geheugenproblemen en jongeren met een beperking bij elkaar te laten wonen, omdat meerdere generaties veel aan elkaar kunnen hebben. Jongeren brengen levendigheid en enthousiasme mee en ouderen hebben een schat aan levenservaring. Stichting Pinahuis werd opgericht en Amerpoort en Amado Zorg sloten zich aan.

Verschillende generaties

Amado Zorg is de zorgpartij voor ouderen met geheugenproblemen. Amado combineert kleinschalige zorg met liefdevolle en persoonsgerichte zorg. Het is een familiebedrijf dat veiligheid, geborgenheid en huiselijkheid hoog in het vaandel heeft. Amerpoort en Stichting Pinahuis zijn verantwoordelijk voor de groep jongeren met kernwaarden als samenwerken, zelfredzaamheid en bewegen. De verschillende generaties wonen niet met elkaar, maar naast elkaar. Op het terrein zullen diverse mogelijkheden worden gecreeerd om elkaar te ontmoeten. De bankjes langs de wandelpaden zijn er bijvoorbeeld om uit te rusten of voor een spontaan gesprek.

Theehuis als dagbesteding

Het Theehuis van De Volder Staete ligt vlakbij de ingang en heeft een terras waar jongeren onder begeleiding in de bediening zullen werken als vorm van dagbesteding. Het theehuis zal geopend zijn voor bewoners met hun familieleden. Buurtbewoners, natuurliefhebbers, wandelaars en ouders met kinderen zijn er ook welkom en kunnen vrij binnen lopen, want het terrein heeft een open karakter. De werknemers van het Theehuis hebben een beperking en kunnen in het restaurant hun talenten verder ontwikkelen. Het theehuis dient tevens als centrale ontmoetingsplek.

Almere Oosterwold

Almere Oosterwold is een woonwijk waar initiatiefnemers hun kavel naar eigen inzicht kunnen indelen op het gebied van groen, stadslandbouw en wegen. Landgoed De Volder Staete ligt middden in een woonwijk aan de Burchard de Volderstraat. De paviljoens en het Theehuis van De Volder Staete zijn geheel gasloos en voorzien van zonnepanelen. Het landgoed bestaat voor de helft uit stadslandbouw met een boomgaard, bessenstruweel, moestuin en dierenweide. Er worden meerdere wandelroutes aangelegd en het terrein is zodanig ontworpen dat zowel de ouderen als de jongeren worden gestimuleerd om te bewegen en te wandelen in de buitenlucht.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening