De Doorstartregeling geldt voor personen die (onvrijwillig, op indicatie of na toewijzing) gebruik maken van voorzieningen als beschermd wonen, van maatschappelijke opvang, van jeugdhulp met verblijf, die door begeleiding en/of behandeling gereed zijn om zelfstandig te gaan wonen.
Deze Doorstartregeling geldt niet voor reguliere starters, voor reguliere doorstromers, voor statushouders (taakstelling) en andere doelgroepen die niet tot de eerst beschreven categorie behoren.
Dat weten we nog niet. Het quotum is een maximum en kan worden aangepast. Daar is een raadsbesluit voor nodig. Over een half jaar is er een evaluatie.
In de werkgroep ‘Versnellen en verbeteren uitstroom’ (waar verschillende zorginstellingen, welzijnsorganisaties, woningcorporaties en gemeente aan hebben deelgenomen) zijn verschillende scenario's besproken op basis van de uitstroomcijfers. De scenario's zijn vervolgens met de stuurgroep Wonen en Zorg besproken en er is gekozen om in 2022 te werken met het scenario dat we een quotum hanteren van 250. Het gebruik van het quotum wordt gedurende het jaar gemonitord. In het derde kwartaal van 2022 worden de monitoringscijfers op de bestuurlijke tafel geagendeerd, en is er de mogelijkheid om bij te sturen op het quotum voor de tweede helft van 2022. Bijvoorbeeld als de aannames over statushouders, nieuwbouw of mutaties die zijn gedaan bij de berekening van scenario’s, anders uitvallen in het monitoringssysteem.
Voordelen
Nadelen
24-uurs instellingen die bewoners hebben die klaar zijn om zelfstandig te gaan wonen met hulp aan huis en geen afspraken hebben met gemeente Almere over uitstroom, kunnen alleen die bewoners laten uitstromen die kunnen voldoen aan de bindingseis. De bindingseis is: voorafgaand aan de opname in de instelling moet iemand op basis van de BRP kunnen aantonen dat diegene 2 uit 3 jaar ingeschreven heeft gestaan in Almere. Als iemand niet aan de bindingseis kan voldoen, is uitstroom naar een woning in Almere toch mogelijk als:
Iedereen kan te allen tijde een urgentieaanvraag doen. Een bewoner die wil uitstromen uit een instelling kan zelf geen urgentie aanvragen op grond van uitstroom uit een 24-uurs zorginstelling. Dat kan alleen door de zorginstelling gedaan worden, uiteraard met (schriftelijke) instemming van de client die klaar is om uit te stromen.
Het blijft een urgentieaanvraag.
Dan kan er geen urgentieaanvraag worden gedaan en zal gezocht moeten worden naar een andere manier van vervolghuisvesting (bijvoorbeeld kamerhuur, terug naar ouders).
Ja, de aanvraag kan worden afgewezen als de bewoner om wie het gaat niet kan voldoen aan de voorwaarden uit de huisvestingsverordening. De zorginstelling en de bewoner kunnen hiertegen in bezwaar en beroep.
Deze vraag wordt beantwoord via de werkafspraken Thuis in de Wijk. In het algemeen geldt dat een woning weigeren betekent dat de urgentie komt te vervallen. Dit geldt voor alle urgenten.