Direct naar paginainhoud

Martin en Jonathan vinden hun thuis in Jan Steen

Martin en Jonathan krijgen een thuisgevoel in activeringscentrum Jan Steen.  Martin: 'Ik heb graag mensen om me heen. Dan heb ik een rol en voel ik me een tevreden mens.'

Martin: “Of ik me hier thuis voel? Ja, ik kom hier al 8 of 9 jaar en elke dag is anders. Ik ben alleenstaand en woon vlakbij, dus ik kom voor de contacten. Altijd met goede intenties en om een beetje de rust te bewaren. Ik kijk graag en ben hooggevoelig, dus als situaties escaleren, dan zie ik dat vroeg en kan ik ingrijpen. Dat is een rol die ik me een beetje heb aangemeten. Zo kan ik hier altijd mezelf zijn.”

“Jan Steen geeft mijn dagen zin; het is een goede invulling”

Jonathan: “We hebben allemaal zo onze taken. Zeker als je hier vaker en langer bent.  Ik ben 100% afgekeurd en deze plek geeft mijn dagen zin. 1 dagdeel per week ben ik 'gastheer', op andere dagen help ik met de maaltijd en ook doe ik graag mee aan workshops. Want we doen hier veel creatieve dingen als houtbranden, keramiek en schilderen.”

“Ik draag graag wat bij aan een rustige, veilige buurt”

Martin: “Het contact met de buurt is goed. Kijk, ik ken veel mensen, hier binnen maar ook buiten, en ik signaleer wel 'ns wat. Dus ook als ik rottigheid op straat zie – bij de coffeeshop bijvoorbeeld – dan heb ik contact met agenten. Ik voel me verantwoordelijk, maar ik ben wel voorzichtig.”

“Ondanks coronaregels hebben we er het beste van gemaakt”

Jonathan: “Corona heeft ook hier veel invloed gehad. Mensen durfden niet te komen. Voor corona hadden we zo'n 40 mensen per dag; nu misschien de helft. Gelukkig konden veel workshops tijdens de coronaperiode gewoon doorgaan.”

Martin: “Nu wordt het weer wat drukker. Dat is leuk, want ik heb graag mensen om me heen. Dan heb ik een rol en voel ik me een tevreden mens.”

Illustratie Almere skyline
Jouw mening