Direct naar paginainhoud

Nicolette vertelt over haar thuis

Nicolette Harmsen heeft zelf ervaren hoe belangrijk het is om een thuis te hebben. 'Voor mij is het gevoel van veiligheid het belangrijkste.'

Thuis, wat is dat eigenlijk? Een gebouw? Bepaalde mensen? Een gevoel? Hoe belangrijk is het om een thuis te hebben en om je veilig te voelen?

Persoonlijk vind ik het lastig om ‘thuis’ te definiëren.  Voor mij is thuis het samenkomen van verschillende elementen. Als eerst vind ik het heel belangrijk om een thuis te hebben, met name een veilige plek. Een plek waar ik 100% mezelf kan zijn, een plek waar ik tot rust kan komen. Momenteel woon ik alleen, met mijn hondje Snuf. Jarenlang heb ik samengewoond, en was mijn partner deel van mijn thuis. Alles deden we samen. Nu ben ik alleen, met mijn hondje. En eerlijk? Ik vind het voor nu fijn. Nieuw kleurtje op de muren, nieuwe meubels en een nieuwe vloer. Het voelt als thuis. Een bijzonder gevoel. Ik dacht altijd dat de mensen met wie je bent je thuis laten voelen. Nu vind ik dat het niet alleen mensen zijn. Ook je buurt, huisdieren of de kleur van je muren zijn belangrijk.

Wat als je geen thuis hebt? Wat dan? Er zijn helaas, genoeg mensen die geen thuis hebben. Een dak boven je hoofd is zeker fijn, maar wat als jij je daar niet veilig voelt. In je eigen huis? Wat kun je hiermee doen? Ik vind dat iedereen een thuis verdient, maar dit realiseren is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als je eenmaal een plek hebt, ben ik ervan overtuigd dat jij daar een thuis van kunt maken. Kies planten die je mooi vindt. Neem een huisdier. Richt het in zoals wil. Bouw je eigen veilige plekje op deze wereld.

En wat is een thuis nog meer? Buiten dat dak boven je hoofd. Waar je ook nog aan kunt denken is de buurt en de omgeving. Wonen er fijne mensen? Voel je je fijn in de natuur, dus wil je bij een park wonen? Of heb je geen rijbewijs en moet het OV goed te bereiken zijn? De vrijheid vind ik belangrijk. Voor mij is het gevoel van veiligheid het belangrijkste. Dat je jezelf mag zijn, dat je mag huilen, lachen, boos of bang mag zijn. Het is allemaal oké. Niemand die je wegstuurt of boos wordt. In mijn geval woon ik alleen, maar als je een relatie hebt vind ik ook dat je jezelf moet kunnen zijn en je veilig kan voelen.

Kortom, wat is thuis? Voor mij is thuis een combinatie van vele verschillende factoren. Een gebouw, een gevoel en veiligheid. ‘Thuis’ kan veranderen, maar deze drie zaken zijn het belangrijkst voor mij. Wat is ‘thuis’ voor jou?’’

Illustratie Almere skyline
Jouw mening