Direct naar paginainhoud

Woonzorgproject in beeld: Leemwierde, zorg aan huis en in de buurt

Het oude gezondheidscentrum Leemwierde is gesloopt en op de plaats komt onder andere een nieuw gebouw met de focus op extra zorg. Een mooie samenwerking tussen woningcorporatie Alliantie en Zorggroep Almere. We spraken met Giovanna van den Ham (Gebiedsontwikkelaar) en Bob Zwier (Gebiedscoördinator) van de Alliantie.

Havenhart 2.0

Het nieuwbouwproject Leemwierde ligt in de wijk De Wierden in Almere Haven en bestaat uit drie gebouwen: A met 15 sociale huur-appartementen, B met 23 koop-appartementen (van bouwbedrijf Reinbouw) en C met 60 woonzorg appartementen. Zoals ook in de Visie voor Haven 2040 staat, zullen mensen in de toekomst langer thuis blijven wonen, ook als zij extra zorg nodig hebben. Dan is wonen in een appartement op de begane grond, dichtbij een woon-zorggebouw wel zo handig. De Leemwierde voorziet ook in deze wens om het tekort aan woningen voor senioren in Haven te verminderen.

Daarbij wordt ingezet op het laten doorstromen van één- en tweepersoonshuishoudens van 55 jaar of ouder uit de wijk de Wierden die een grote eengezinswoning achterlaten. Zij krijgen voorrang op basis van de 'Van Groot naar Beter’-regeling en de ‘Bouwen voor de buurt’-regeling. Op deze manier komen er ook weer woningen vrij voor jonge gezinnen en helpt de Alliantie twee huishoudens aan een passende woning. De mix met extra koopwoningen zorgt ook nog eens voor meer diversiteit in wijk.

Woonzorggebouw

Gebouw C  is een woonzorggebouw dat de Alliantie verhuurt aan de Zorggroep Almere. Dit gebouw biedt straks onderdak aan 6 groepen van 10 bewoners met een zorgindicatie. De nadruk ligt op wonen in een leefgemeenschap. Iedere bewoner heeft een eigen 2-kamerappartement maar elke groep heeft ook een gemeenschappelijke ruimte. Een soort grote woonkamer waar mensen samen kunnen komen om te eten en waar activiteiten worden georganiseerd.

In eigen wijk blijven

Het gebouw staat middenin de wijk en dat is niet voor niets. De gedachte hierachter is dat mensen die op een gegeven moment zorg nodig hebben, dat in hun eigen wijk kunnen vinden. Dat kan zijn door hulp aan huis of wanneer dat nodig is, door te verhuizen naar een seniorenwoning of naar het woon-zorggebouw. Op die manier blijven mensen in hun eigen omgeving. Dit betekent dat zij de dokter kunnen blijven zien die ze altijd al hadden én het contact met mensen in de buurt makkelijk kunnen blijven onderhouden.

Gebiedsontwikkelaar

Giovanna van den Ham is gebiedsontwikkelaar bij de Alliantie en kijkt ook uit naar het moment van opleveren: “Het mooiste is toch als de gebouwen in gebruik zijn genomen door de bewoners waarvoor we het doen en als er doorstroming heeft plaatsgevonden op de woningmarkt, zodat we zoveel mogelijk huishoudens een passende en betaalbare woning kunnen bieden.”

Gebiedscoördinator

Bob Zwier is gebiedscoördinator bij de Alliantie en vindt dit project een mooie aanvulling op het aanbod dat er al is: “dit is weer een stap in het vergroten van de diversiteit binnen Haven. Wij willen dat iedereen hier prettig kan wonen en daar zetten wij ons samen met deze bewoners de verschillende zorg- & welzijnspartijen en gemeente voor in. Ik kan niet wachten tot de oplevering in 2023”.

Meer informatie over Leemwierde vind je op: https://www.de-alliantie.nl/leemwierde/

Illustratie Almere skyline
Jouw mening