Als inwoner van Almere mag je meeluisteren, meedenken of meebeslissen over plannen van de gemeente die je omgeving of je leven in grote mate veranderen. In Almere maken we de stad samen.
Als inwoner van Almere weet je wat er speelt in je wijk en wil je vorm en inhoud geven aan je eigen omgeving. Dus als de gemeente beleid wil maken of plannen heeft om de stad te verbeteren, is het logisch dat inwoners actief betrokken worden. Gemeente en inwoners samen hebben een bredere kijk op wat er speelt en wat wenselijk is. Dit zorgt voor meer kennis van zaken, een beter resultaat en hopelijk meer steun en begrip voor de veranderingen.
De gemeente Almere verplicht zich om haar inwoners als vanzelfsprekend zo snel en duidelijk mogelijk te informeren over elk plan dat de omgeving of het leven van inwoners in grote mate veranderd. De gemeente maakt altijd een participatieplan voordat het project start. In dit participatieplan staat duidelijk hoe het participatieproces wordt georganiseerd en waarom er voor gekozen is het op die manier te doen. Het participatieplan is openbaar en wordt bij voorkeur samen met inwoners gemaakt of afgestemd.
Het participatieplan is altijd maatwerk en keuzes moeten degelijk gemotiveerd worden, met aandacht voor het belang en de complexiteit van de wensen en bezwaren. Mogelijke stappen:
Voor beleid of plannen van de gemeente die je omgeving of je leven als inwoner van Almere beïnvloeden, geldt dat:
Belangrijk: Meedoen in een participatieproces betekent niet dat jouw wensen altijd zullen worden overgenomen. Jouw belang zal niet altijd boven andere belangen gaan. Een goed participatieproces betekent niet dat iedereen het met elkaar eens wordt, of eens is met het resultaat. Je mag altijd proberen de politieke besluitvorming van de gemeenteraad over het plan te beïnvloeden. In het Jaarverslag Participatie (PDF, 5 MB) staan feiten en cijfers hoe Almere participeert.
Bekijk de mogelijkheden, zoals inspreken op de Politieke Markt van de gemeenteraad op raadvanalmere.nl.
Ben je het niet eens met het burgerparticipatieproces?